Ξεκίνησε σήμερα το 19ο συνέδριο του Κουμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή πολιτικά γεγονότα γιατί αυτό θα καθορίσει τις πολιτικές που θα ακολουθήσει αυτή η οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη του 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων .
Ουσιαστικά το συνέδριο αυτό του μεγαλύτερου κόμματος του κόσμου , μια που αριθμεί 89 εκατομμύρια μέλη , μπορεί να θέσει την ατζέντα των προτεραιοτήτων όχι μόνο της Κίνας αλλά και του κόσμου ολόκληρου.
Οι περισσότεροι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι το συνέδριο θα δώσει και άλλες εξουσίες στον Σι Τζινπίνγκ .
O κινέζος ηγέτης στα πέντε πρώτα χρόνια της προεδρίας του άλλαξε τη χώρα του. Έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κομματική πειθαρχία και στη θέση του κόμματος.
Χρησιμοποίησε τον αγώνα κατά της διαφθοράς όχι μόνο για να τιμωρήσει τους διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και για να εξαφανίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Για αυτό και στην ομιλία του στην έναρξη του 19ου Συνεδρίου,
ομιλία που διήρκεσε ασυνήθιστα πολύ, περίπου 3,5 ώρες, προειδοποίησε για τους κινδύνους που θα προκύψουν από ενδεχόμενη αποδυνάμωση του κόμματος.
Πολλοί εκτιμούν ότι στόχος του Σι Τζινπίνγκ είναι να παραμείνει στην εξουσία για πολλά χρόνια ακόμα κατά τα πρότυπα του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν .
Αυτό που επιθυμεί ο πρόεδρος της Κίνας , λέει η καθηγήτρια σύγχρονης κινεζικής ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Ράνα Μίτερ, είναι να δημιουργήσει ένα προσωποπαγές στύλ ηγεσίας που θα παρουσιάζει τον ίδιο ως την καλύτερη και μοναδική εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σκληροί επικριτές του Σι Τζινπίνγκ όπως ο συγγραφέας του βιβλίου “The Perfect Dictatorship: China in the 21st Century” Σταίν Ρίνγκεν αλλά και ο δημοσιογράφος Τζον Πόμφρετ υποστηρίζουν ότι ο Σι εμφανίζεται ως υπερασπιστής της κληρονομιάς του Στάλιν.
Αυτές οι αναλύσεις μπορεί να εκπλήσσουν κάποιους που επισκέφτηκαν πρόσφατα την Κίνα και είδαν μία αποϊδεολογικοποιημένη κοινωνία , έτοιμη να ασπαστεί τον καπιταλισμό όταν αυτό τη βολεύει . Και ο ίδιος ο Σι εμφανίστηκε στο Νταβός ως υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών και πολλοί τον χαρακτήρισαν το ισχυρό αντίβαρο απέναντι στην πολιτική προστατευτισμού του Ντόναλντ Τράμπ.
Παρατηρητές όμως επισημαίνουν αρκετά ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Σι δεν θέλει μία πιο ανοιχτή Κίνα. Αντίθετα βλέπουν ότι ο κινέζος πρόεδρος προσπαθεί να καταπνίξει κάθε φωνή διαφωνίας στο εσωτερικό της Κίνας.
Επίσης επιβάλλονται συνεχώς περισσότεροι περιορισμοί στις ελευθερίες των κινέζων πολιτών. Η πρόσβαση τους στο διαδίκτυο περνάει από δυνατά κέντρα λογοκρισίας ενώ απαγορεύεται η χρήση του ίντερνετ σε ανώνυμους χρήστες.
Ακόμα και η πορεία της Κίνας προς τον καπιταλισμό και τις ανοιχτές αγορές μπορεί να ανακοπεί λέει ο Λίνγκλινγκ Γουέι της Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ και εκτιμά πως όσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνονται τόσο ο Σι θα απομακρύνει τη χώρα από τις αγορές και θα επιβάλει κρατικό έλεγχο.
Όσο δε ο κινέζος πρόεδρος δίνει έμφαση στην ιδεολογική καθαρότητα τόσο μειώνονται τα περιθώρια για να ανθίσει ο δυτικού τύπου καπιταλισμός στην Κίνα.
Αν η Κίνα ακολουθήσει αυτή την πορεία οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τη διεθνή κοινότητα γιατί η χώρα αυτή δεν είναι μόνο μία τεράστια οικονομική δύναμη αλλά παίζει σημαντικό ρόλο και στη γεωπολιτική σκακιέρα.