Τιμάμε το Πολυτεχνείου χωρίς επίδειξη αγωνιστικότητας και υποκρισία

Ζαχαρίας Ζούπης 17 Νοε 2020

Aισθάνομαι την ανάγκη να κάνω αυτή ακριβώς την ώρα δήλωση , όχι με την ιδιότητα του Υπεύθυνου Ερευνών της OPINION POLL , αλλά ως πολίτης που αγωνιά για το τι συμβαίνει στην χώρα, ως ένας εκπρόσωπος της γενιάς της Μεταπολίτευσης , μιας γενιάς που μεγάλωσε στον απόηχο της Εξέγερσης  του Πολυτεχνείου και δεν εκχωρώ σε κανένα το δικαίωμα να οικειοποιείται τους αγώνες μιας γενιάς. Υπάρχουν στιγμές που δεν μπορείς να σιωπάς οχυρωμένος πίσω από την ιδιότητά σουmky

Περνάμε μια πολύ κρίσιμη φάση ως χώρα και ως κοινωνία, ο καθένας μας ξεχωριστά. Η πανδημία έχει ξεπεράσει τις διαστάσεις που όλοι μπορεί να περιμέναμε, χιλιάδες κρούσματα βρίσκονται σε Νοσοκομεία, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας είναι διασωλημωμένοι και δεκάδες πεθαίνουν κάθε μέρα. Μαζί με την υγειονομική κρίση , ανεβαίνει και το τσουνάμι της Οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοιού.Χιλιάδες Επιχειρήσεις κινδυνεύουν, χιλιάδες εργαζόμενοι ίσως αντιμετωπίσουν την ανεργία. Η κοινωνία ανησυχεί. Ανησυχεί για την Υγεία και την Ζωή των ανθρώπων, ανησυχεί για τις ζημιές που παθαίνουν ήδη τα νοικοκυριά. Να το πούμε αλλιώς; Είμαστε σε πόλεμο.


Μέσα σ΄αυτές τις συνθήκες καλούμαστε να τιμήσουμε την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης σε μια στιγμή που η χούντα απολάμβανε μίας αξιοσημείωτης ανοχής αν όχι και στήριξης μεγάλων τμημάτων της Ελληνικής Κοινωνίας. Καλούμαστε να τιμήσουμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, συνελήφθηκαν και βασανίστηκαν για την Ελευθερία, για την αποκατάσταση.


Αυτή την ανάγκη αισθάνεται όλη η Ελληνική κοινωνία με ελάχιστες γραφικές περιπτώσεις δεν την αισθάνονται κάποιοι λίγοι, δήθεν συνεπείς « εξεγερμένοι». Η γενιά μου μεγάλωσε με τα σκιρτήματα της Εξέγερσης, εμπνεύστηκε, πάλεψε για την εδραίωση της Δημοκρατίας, παλεύει και σήμερα για μια Ελλάδα που θα σταθεί στα πόδια της, που θα αναπτυχθεί, θα απαντήσει στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αρχίζει και γίνεται προκλητικό πια τους αγώνες αυτούς να οικειοποιούνται λίγοι ενταγμένοι σε Κόμμα ή κάποια κόμματα. Είναι προκλητικό να θεωρούν την ιστορική παρακαταθήκη της Εξέγερσης δικό τους περιουσιακό στοιχείο, όταν γνωρίζουμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν τόσο ισχυρό, γιατί ανάμεσα στα άλλα ήταν ένας αγώνας ακηδεμόνευτος, αυθόρμητος που συνάντησε στην αρχή ακόμα και την εχθρότητα Κομμάτων που σήμερα εμφανίζονται όπως και σε άλλες περιπτώσεις « ιδιοκτήτες». Ούτε η Εξέγερση του Πολυτεχνείου, ούτε ο αντιδικτατορικός αγώνας είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκει σ΄όλους μας. Ανήκει σ΄όλους τους Έλληνες


Είναι θέμα απλής λογικής και ευθύνης φέτος να μην γίνει η παραδοσιακή πορεία. Άλλωστε κανένας δεν μίλησε όταν δεν γιορτάσαμε το ΟΧΙ και την αντιφασιστική νίκη, την Επανάσταση του 1821, ακόμα και το Πάσχα. Ποιος είναι αυτός που θα πάρει την ευθύνη να πραγματοποιηθεί και αυτό να σηματοδοτήσει μια έξαρση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα; Μήπως κάποιοι με την ίδια ευκολία που σήμερα λένε να γίνει η πορεία, σε λίγες μέρες θα καταγγέλουν την έλλειψη μέτρων κατά της πανδημίας; Μήπως κάποιοι το επιδιώκουν κιόλας λόγω των τυχοδιωκτικών σχεδιασμών τους. Ε δεν γίνεται μονά ζυγά δικά τους. Ας είμαστε σαφείς. Όποιοι με άμεσο ή έμμεσο τρόπο δημιουργεί ένταση – αναφέρομαι σε κόμματα- δίνουν δείγματα ανευθυνότητας και τυχοδιωκτισμού . Όλοι γνωρίζουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες μορφές σε όλη την χώρα για να τιμηθεί η Επέτειος. Θα μπορούσαν να γίνουν διαδικτυακές αντιφασιστικές συναυλίες, διαδικτυακές συζητήσεις, προβολές ντοκιμαντέρ κ.ά . Δεν είναι λοιπόν η πορεία που μπορεί να τιμάς κάποιον, κάποιους , μια Επέτειο. Όσοι έχουν τέτοια σκεπτικά απλά συμβάλουν να μουμιοποιούν την ιστορική μνήμη. Ειδικά το Κ.Κ.Ε καλό θα ήταν να το σκεφτεί αυτό και να μην επιμείνει σε μια επίδειξη συγκροτημένης συγκέντρωσης , ?όπως επιμένουν πολλοί θρησκευόμενοι για τις λιτανείες.


Κάποιοι ανακαλύπτουν ότι έχουμε Χούντα, ότι ζούμε ένα Πραξικόπημα και ένα αυταρχικό κατήφορο! Γιατί; Γιατί απαγορεύτηκε η πορεία και οι συναθροίσεις! Μάλλον ούτε οι ίδιοι, ούτε οι οικογένειές τους έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις και για αυτό χρησιμοποιούν τέτοιες φράσεις αν και πολλοί από αυτούς ήταν ή είναι λάτρεις ολοκληρωτικών καθεστώτων. Ανοησίες.Δεν πείθουν κανένα, ούτε για τους παλιούς αγώνες τους , ούτε για τους νέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα ως Κυβέρνηση είχε απαγορέψει κάθε είδους συγκέντρωση επί δύο μέρες από τις οποίες η μία ήταν παραμονή της Επετείου της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όταν ο Ομπάμα επισκέφτηκε την Ελλάδα το 2016.Τι ακριβώς λέει λοιπόν; Ότι τότε που δεν κινδύνευαν και ανθρώπινες ζωές η απαγόρευση είχε δημοκρατικό χαρακτήρα ενώ τώρα έχει χαρακτηριστικά Πραξικοπήματος; Ντροπή! Καμια φορά πρέπει να κοκκινίζουμε κιόλας. Δεν ξεχνάμε όλοι τι έχει συμβεί σ΄αυτή την χώρα.


Σε κάθε περίπτωση ζούμε σε Δημοκρατία. Ο καθένας λέει και κάνει ότι θέλει και κρίνεται. Ασφαλώς, ακριβώς επειδή ζούμε σε Δημοκρατία, οι Νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται το ίδιο σε όλους.Δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιόμορφες ασυλίες για κανένα. Η πορεία δεν πρέπει να γίνει και ασφαλώς την επιβολή του Νόμου την αναλαμβάνουν οι Αρχές που είναι επιφορτισμένες να το κάνουν. Όσοι επιδιώξουν το αντίθετο παρανομούν και απλά πρέπει να αντιμετωπιστούν ως τέτοιοι είτε είναι ένας πολίτης , είτε βουλευτής ή οτιδήποτε άλλο.


Θλίβομαι, γιατί όσοι επιμένουν κόντρα σε κάθε λογική στο να γίνει πορεία, θάβουν το μήνυμα της Εξέγερσης, περνούν την συζήτηση για την επίδραση αυτού του αγώνα στην πορεία της χώρας, σε μια ανούσια συζήτηση. Όλοι οι Έλληνες θα τιμήσουμε το Πολυτεχνείο με τον τρόπο μας. Δεν θα ακολουθήσουμε μικροκομματικούς σχεδιασμούς τεχνητής έντασης προς δικαιολόγηση της παρουσίας κάποιων. Θα τιμήσουμε τον αγώνα για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ζωή , υπερασπιζόμενοι κυριολεκτικά την Ζωή !