Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη- Μισέλ- Συνάντηση την Πέμπτη με Μακρόν

07 Σεπ 2020

Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, στην Κορσική. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η συνάντηση θα γίνει πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ που θα γίνει εκεί εκείνη την ημέρα, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.

Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο.Επί τάπητος έχουν ήδη τεθεί οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία πραγματοποιήθηκε ενόψει της επίσκεψης του κ. Μισέλ στις 15 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μισέλ επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με κυρίαρχο θέμα τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της Ειδικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 Σεπτεμβρίου για την Τουρκία.Υ πέρ του διαλόγου με την Τουρκία τάχθηκε και ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την ?Αγκυρα για τις επιλογές που θα εξετάσει η ΕΕ

«Εθνική υποχρέωση να υπάρχει συστράτευση και όχι διχαστική αντιπαράθεση»

«Η χώρα μας όπως αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες αντιμετωπίζει ταυτόχρονα δύο μεγάλες εξωγενείς προκλήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και την πανδημία του κορονοϊού», είπε.

«Είναι λοιπόν εθνική υποχρέωση να υπάρχει συστράτευση και όχι διχαστική αντιπαράθεση. Γενναιότητα και όχι μικροψυχία. Υπευθυνότητα και όχι λαϊκισμός. Αλήθεια και όχι ψέμα», τόνισε και συνέχισε: «Διαπιστώνεται ήδη ότι οι παράνομες και προκλητικές κινήσεις της Αγκυρας παρατράβηξαν. Ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο με την υπογραφή του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολυβικού μνημονίου. Συνεχίστηκαν με την υποκίνηση μαζικής εισβολής κατατρεγμένων ανθρώπων στον Έβρο. Προσέλαβαν χαρακτήρα πρόκλησης σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο με την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς και αργότερα της Μονής της Χώρας σε τζαμιά. Κορυφώθηκαν με την έξοδο του Ορούτς Ρέις και μονάδων του τουρκικού στόλου σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και παρατάθηκαν με την ανανέωση των παράνομων ναυτικών αγγελιών. Σε όλο αυτό το διάστημα η τουρκική ηγεσία εξαπολύει σχεδόν καθημερινά απειλές πολέμου και επιδίδεται σε προκλητικές αναφορές σε βάρος της Ελλάδας. Απαντάμε με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα, αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Θέλουμε και το αποδείξαμε υπογράφοντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας με όλες τις γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Διάλογος όμως κάτω από απειλές και προκλήσεις δεν γίνεται».