Τι θέλουν να είναι η Ν.Δ;

Γεράσιμος Γεωργάτος 02 Μαρ 2013

Όλο και πυκνώνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι η Ν.Δ αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτότητας. Ζήτημα που θα απασχολούσε μόνο ή κυρίως την ίδια, αν δεν ήταν ο μεγαλύτερος, και γι` αυτό καθοριστικός για τη συνοχή και την αντοχή, εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης.

Σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά ή ευρωσκεπτικιστική λαϊκιστική και εθνικιστική δεξιά. Δύο διαδοχικά γεγονότα δείχνουν ότι η ζυγαριά μπορεί να γύρει, δυστυχώς, και προς το δεύτερο σκέλος της διάζευξης και να αποτελέσουν αυτά τα κύρια χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της.

Τα δύο τρίτα και πλέον της νεοδημοκρατικής κοινοβουλευτικής ομάδας, 85 βουλευτές, κατέθεσαν τροπολογία για να συμπεριληφθεί το κριτήριο του γένους για όσους θέλουν να σταδιοδρομήσουν στις ελληνικές ένοπλές δυνάμεις. Πρότειναν δηλαδή το εθνικιστικής ακροδεξιάς και σκοταδιστικής αντίληψης κριτήριο της φυλετικής καθαρότητας να αντικαταστήσει το δημοκρατικό κριτήριο της ιδιότητας του πολίτη με βάση την ιθαγένεια. Πρόθυμους συμμάχους βρήκαν φυσικά τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής και των ΑΝ.ΕΛΛ. Και ορθώς, ορθότατα, αντέδρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και λίγα είπαν.

Δεν πέρασαν εικοσιτέσσερις ώρες και οι βουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργού δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτη, που πρόβλεπε δικαίωμα αναψηλάφησης μιας δίκης, ακόμα και αν έχει κριθεί από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά από προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η δικαιολογία; Αποτελεί …εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας.

Μετά τον εθνικισμό να και ο ευρωσκεπτικισμός. Λες και δεν ξέρουν ότι το 80% της ελληνικής νομοθεσίας είναι «μετάφραση» από τις Βρυξέλες. Λες και αγνοούν πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση προωθείται μέσα από την εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας σε υπερεθνικά όργανα. Εδώ έχουν καταργηθεί πρώτα οι εθνικοί τελωνειακοί έλεγχοι, ακολούθησε η εκχώρηση του εθνικού νομίσματος με αντικατάστασή του από το ευρώ, – και νόμισμα σημαίνει σύμβολο αντίστοιχο της σημαίας – συνεχίσαμε με ενιαίους δημοσιονομικούς κανόνες και ευρωπαϊκό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών που αποτελούν την καρδιά του εθνικού κράτους. Η εξουσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου τους πείραξε; Εκτός αν θέλουν κατάργηση της ζώνης Σένγκεν, επιστροφή στα εθνικά σύνορα, επιστροφή στη δραχμή και προπαντός… εθνοκάθαρση!

Αυτά και κάποια άλλα, όπως η αναθεώρηση του «νόμου Ραγκούση» για την ιθαγένεια ή η σιωπή για τα κατηχητικά της Χ.Α, είναι ανησυχητικά σημάδια κυριαρχίας υπερσυντηρητικών έως και ακροδεξιών αντιλήψεων εντός της ΝΔ. Και το πρώτο που δυσχεραίνουν είναι η ενότητα, η αποτελεσματικότητα και η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος, τη στιγμή μάλιστα που τίποτα από τα παραπάνω δεν σχετίζεται με τρόικες και μνημόνια. Δύο κόμματα του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου, όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, μπορούν να διαμορφώσουν συναινέσεις με μια σοβαρή μετριοπαθή ευρωπαϊκού προσανατολισμού κεντροδεξιά, όχι όμως με μια υπερσυντηρητική λαϊκιστική και ευρωφοβική δεξιά. Προφανώς τα παραπάνω οφείλονται και στην απόπειρα της ΝΔ να επαναφέρει στους κόλπους της παραδοσιακούς δεξιούς και ακροδεξιούς ψηφοφόρους από τη Χ.Α και τους ΑΝ.ΕΛΛ για να υπερσκελίσει την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολυσυλλεκτικότητα όμως έχει ένα ορισμένο εύρος μετά από τα όρια του οποίου μια πολιτική δύναμη καταλήγει στη σύγχυση ή στην αλλαγή φυσιογνωμίας.

Σε εποχές κρίσης, ξέρουμε από την ιστορία, ότι οι κοινωνίες αναπτύσσουν συντηρητικά αντανακλαστικά. Όμως ο ρόλος των κομμάτων και των πολιτικών ηγετών δεν είναι μόνο να ακολουθούν το ρεύμα για να αποκομίζουν εκλογικά κέρδη και τσιμέντο να γίνει. Είναι και για να προσανατολίζουν την κοινωνία. Αυτό εξάλλου διακρίνει και τις πολιτικές προσωπικότητες από τους πολιτικούς του συρμού. Η υιοθέτηση ακροδεξιάς ατζέντας ενισχύει την ιδεολογική της διάχυση και κυριαρχία στην κοινωνία και στο τέλος ωφελημένη θα βγει η Χρυσή Αυγή. Το ίδιο συνέβη μεταξύ Σαρκοζί και Λεπέν στη Γαλλία. Η ηγετική ομάδα και ο αρχηγός της ΝΔ ας επιλέξουν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, τη χώρα και τους κυβερνητικούς εταίρους, τι θέλουν να είναι η ΝΔ.

.

Ο Γεράσιμος Γεωργάτος είναι μέλος της Ε.Ε της ΔΗΜΑΡ, Υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική

.