Τι θα πρέπει να περιμένουμε αν κερδίσει τις εκλογές και ο Μακρόν και ο Σουλτς; Βέβαια μετά την ήττα των σοσιαλδημοκρατών στο Ζααρ μία νίκη του Σουλτς φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη αλλά είναι ακόμα απόλυτα πιθανή.
Σύμφωνα με το άρθρο του Βολφγκάνγκ Μινχάου που δημοσιεύουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Μακρόν και Σουλτς είναι και συναισθηματικά αλλά και διανοητικά οι πιο φιλοευρωπαίοι ηγέτες που έχουν υπάρξει μετά τον Χέλμουτ Κόλ και τον Φρανσουά Μιτεράν.
Και οι δύο δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μεγάλες αλλαγές στις χώρες τους γιατί δεν θα κυβερνήσουν μόνοι τους .
Ο Μακρόν που δεν έχει καν ένα κόμμα να τον στηρίζει και κανένα βουλευτή στην εθνοσυνέλευση θα πρέπει να κυβερνήσει στηριζόμενος είτε στο δεξιό κόμμα του Φιγιόν είτε στο σοσιαλιστικό του Αμόν που και τα δύο θα του θέτουν εμπόδια.
Και ο Σουλτς όμως θα έχει δεσμεύσεις από το κόμμα -κόμματα με τα οποία θα συγκυβερνά , από τις πλειοψηφίες στην Μπούντεσρατ και στην Μπούντεσταγκ αλλά και από νόμους τους γερμανικού συντάγματος.
Παρόλααυτά η επίδραση τους στην Ευρώπη μπορεί να είναι καταλυτική .
Ιστορικά η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στηρίχτηκε στο γαλλογερμανικό άξονα και ακόμα και σήμερα την Ευρώπη μπορεί να σώσει μόνο το Παρίσι χέρι χέρι με το Βερολίνο.
Η Ισπανία δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο γιατί είναι πολύ εσωστρεφής , ούτε η Ιταλία που εξακολουθεί να έχει μία εύθραυστη οικονομία. Η Βρετανία εγκαταλείπει την Ενωση και η Πολωνία συμπεριφέρεται σαν να την έχει ήδη εγκαταλείψει.
Ποιά θα ήταν η προτεραιότητα μίας νέας ισχυρής φιλοευρωπαϊκής γαλλογερμανικής συμμαχίας ;
Σύμφωνα με τον Μίνχαου να διορθώσει τα δομικά προβλήματα που έχει η ευρωζώνη.
Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη της μεταπολεμικής Ευρώπης είναι ότι δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση στις χώρες της ευρωζώνης.
Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη αιτία της ανόδου του λαϊκισμού από άκρη σε άκρη της γηραιάς ηπείρου.
Στις επόμενες γενιές πέφτει το βάρος της να καθαρίσουν το χάος που δημιούργησαν οι παλαιότερες στην ευρωζώνη.
Θα χρειαστεί οπωσδήποτε μια πραγματική και ουσιαστική τραπεζική ενοποίηση και φυσικά η δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων με την αμοιβαιοποίηση του χρέους.
Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μάρτιν Σουλτς δεν μπορούν φυσικά να κάνουν θαύματα αλλά το μέλλον της Ευρώπης βασίζεται στην θέληση τους να κάνουν την αρχή . Και οι δυο τους πιστεύουν βαθιά στην Ευρώπη έτσι υπάρχει ελπίδα.
Εξάλλου η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύουμε δεν έχει τόση σημασία όσο έχει η πορεία και που θέλουμε να φτάσουμε γράφει ο έγκυρος αναλυτής των FT.