Συχνά αναρωτιέμαι πως θα είχε εξελιχθεί η κατάσταση στο Κίνημα Αλλαγής αν κατά την πρώτη φάση εκλογής αρχηγού είχε αναδειχθεί στη δεύτερη θέση αντί του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ή ο Γιώργος Καμίνης …
Είναι πολλές οι φορές που επιχειρώ να φανταστώ τις εξελίξεις αν, στην περίπτωση της συμφωνίας των Πρεσπών, είχε επιτραπεί η κατά συνείδηση ψήφος των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής …
Τις μέρες αυτές προσπαθώ να εκτιμήσω ποιες θα ήταν οι εκλογικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί όπως είχαν σχεδιαστεί … αν είχαν εφαρμοστεί όσα είχαν συμφωνηθεί.
Διαβάστε το παρακάτω απόσπασμα από το ιδρυτικό καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής:
Άρθρο 42 Διαδικασία Συγκρότησης και Οργάνωσης – Χρονοδιάγραμμα
Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του πολιτικού εγχειρήματος είναι το Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο, λόγω της ύπαρξης πολιτικών κομμάτων, κινήσεων, και πολιτών οι οποίοι δήλωσαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής.
Το Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης είναι ο οδικός χάρτης μετάβασης από τη σημερινή πολυκομματική μορφή οργάνωσης και λειτουργίας, μέσω ενός μεταβατικού «μικτού συστήματος» στη σύνθεση των οργάνων, στον πλήρως ενιαίο και ομογενοποιημένο πολιτικό φορέα.
Τα ορόσημα του Οργανωτικού Σχεδίου Μετάβασης είναι τα ακόλουθα:
Το πρώτο ιδρυτικό Συνέδριο και η πρώτη συγκρότηση των οργανωτικών αξόνων του φορέα.
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τα κόμματα που συμμετέχουν στον φορέα (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών, ΕΔΕΜ) δεν κατεβαίνουν αυτόνομα με δικούς τους συνδυασμούς στις βουλευτικές εκλογές αλλά υπό το Κίνημα Αλλαγής. Στο στάδιο αυτό ολοκληρώνεται η συγκρότηση του δεύτερου οργανωτικού άξονα.
Το δεύτερο Συνέδριο, το οποίο θα ολοκληρώσει οριστικά την συγκρότηση όλων των οργανωτικών αξόνων του Κινήματος Αλλαγής.
Με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου συγκροτείται ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει, με βάση τις καταστατικές αρχές και τις βασικές κατευθύνσεις του Οργανωτικού Σχεδίου Μετάβασης που περιλαμβάνονται στο καταστατικό, να εκπονεί, υλοποιεί και επικαιροποιεί ένα Επιχειρησιακό Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης, να υποστηρίξει το Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο στη διοίκησή του και να παρακολουθήσει την εφαρμογή του.
Τι λοιπόν σκότωσε το Κίνημα Αλλαγής;
Όσοι επισκέπτονται την Χαριλάου Τρικούπη ξέρουν την απάντηση … η κλεισούρα και η τσιγαρίλα … η τσιγαρίλα και η κλεισούρα που σου καίνε ρουθούνια, λαιμό και ελπίδες μόλις περάσεις την είσοδό της … αυτό.