Τι σημαίνει η σημερινή πράξη της Βόρειας Κορέας για τη διπλωματία; Σύμφωνα με τον Ντάγκ Πάαλ του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Ειρήνη Κάρνεγκι οι Βορειοκορεάτες με την εκτόξευση του συγκεκριμένου αυτού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία , θέλουν να στείλουν ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα και αυτό είναι πως θα συνεχίσουν ακάθεκτοι τόσο το πυραυλικό τους πρόγραμμα όσο και το πυρηνικό τους .
Αναλυτές εκτιμούν ότι η πράξη της ΠιονΓιάνγκ ήταν πολύ προσεκτικά μελετημένη για να προκαλέσει τόσο όσο .. Για αυτό και επέλεξε ως στόχο την Ιαπωνία και όχι τη νήσο Γκουάμ όπως είχε απειλήσει να κάνει.
Αν ο πύραυλος έπεφτε κοντά στο Γκουάμ , που είναι αμερικανικό έδαφος , ο Ντόναλντ Τράμπ θα πιεζόταν αφόρητα να αντιδράσει . Ενώ τώρα ο αμερικανός πρόεδρος έχει μία διέξοδο λέει ο καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Πουσάν στη Νότια Κορέα Ρόμπερτ Κέλι.
Παρόλα αυτά μπορεί στο τέλος να μην υπάρξει καμία άλλη διέξοδος παρά μόνο η στρατιωτική . Όσο δε η Κίνα αρνείται να ασκήσει πίεση στη σύμμαχο της τη Βόρεια Κορέα τόσο οι ΗΠΑ νιώθουν ότι στριμώχνονται στη γωνία.
Πολλοί ειδικοί κρούουν εδώ και μήνες τον κώδωνα του κινδύνου εξηγώντας ότι οι ρυθμοί με τους οποίους προχωράει το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ είναι ανησυχητικοί.
Η Βόρεια Κορέα κάνει πια πυραυλικές δοκιμές κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες , συχνότητα που δείχνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα.
Αυτή τη φορά μάλιστα ο πύραυλος πέρασε πάνω από το νησί Χοκάιντο πριν πέσει στη θάλασσα.
Είναι δε η πρώτη φορά που τολμάει να εκτοξεύσει βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. Πύραυλο τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να φέρει πυρηνική κεφαλή .
Η Πιονγιάνγκ ήθελε όχι μόνο να προκαλέσει τις ΗΠΑ αλλά και να δείξει το θυμό της για τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που κάνουν αυτές τις μέρες αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις στα ανοιχτά του Χοκάιντο αλλά και οι νοτιοκορεάτες στρατιώτες με αμερικανούς στη Νότια Κορέα.
Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα εκφράσει την οργή της για αυτές τις κοινές ασκήσεις τις οποίες θεωρεί πρόβα τζενεράλε για εισβολή στο έδαφος της από τις ΗΠΑ.
Πεκίνο και Μόσχα εξέδωσαν χλιαρές ανακοινώσεις , με τις οποίες παραδέχονται ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι εξαιρετικά κρίσιμη, κατηγορούν όμως όλες τις πλευρές για αυτό και δεν ρίχνουν την ευθύνη μόνο στη Βόρεια Κορέα και τον αιμοσταγή δικτάτορα που την κυβερνά Κιμ Γιονγκ Ουν .
Είναι απολύτως βέβαιο πως η Βόρεια Κορέα ήθελε να δείξει αποφασιστικότητα και το καθεστώς να αποδείξει πως δε φοβάται ούτε τις ΗΠΑ ούτε τις απειλές που εκτοξεύει ο Τραμπ. Να δείξει πως δεν υποχωρεί.
Επίσης ήθελε να δοκιμάσει το νέο της πύραυλο σε έναν αληθινό στόχο και να προκαλέσει μεγάλη ένταση , να δοκιμάσει θα λέγαμε , και τις σχέσεις της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ.
Η σημερινή εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου κάνει την Ιαπωνία να νιώθει εξαιρετικά ευάλωτη και δοκιμάζει την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ. Οι απειλές του Τραμπ είναι κούφιες; αναρωτιούνται τώρα πολλοί.
Η διεθνής κοινότητα σκέφτεται να επιβάλλει και νέες πιο αυστηρές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα . Αναλυτές και ειδικοί όμως εκτιμούν πως δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα όσο η Κίνα δεν συνεργάζεται και εξακολουθεί να στηρίζει Κιμ Γιονγκ Ουν.
Μία πρόσφατη μελέτη των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι μέρη του ηλεκτρονικού συστήματος των βορειοκορεατικών πυραύλων είναι κινεζικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι το κλειδί το κρατάει το Πεκίνο και στην επιβολή των συγκεκριμένων κυρώσεων που αφορούν στην κατασκευή των πυραύλων αλλά και στη δυνατότητα του να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Πιονγιάνγκ.
Η Κίνα βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί αναγκάζεται να στηρίζει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας μια που δεν επιθυμεί να δει τις ΗΠΑ να κυριαρχούν στην περιοχή . Επίσης φοβάται πως ενδεχόμενη επανένωση της Κορέας θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κύμα μετανάστευσης από τη Βόρεια Κορέα και εκατομμύρια Βορειοκορεάτες θα θελήσουν να μεταναστεύσουν στην Κίνα .
Το 1950 στο πόλεμο της Κορέας το Πεκίνο είχε στηρίξει τη Βόρεια Κορέα αλλά δεν είναι βέβαιο πως αν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση σήμερα θα στηρίξει το απρόβλεπτο καθεστώς της Πιονγιάνγκ .