Τι προκύπτει από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Γιώργος Τσιτσιλιάνος 13 Ιαν 2020

Ας προσπαθήσουμε όσο μπορούμε  να ερμηνεύσουμε αντικειμενικά  το αποτέλεσμα της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ σε συνδυασμό με τα Εθνικά μας συμφέροντα .

Είναι γεγονός ότι κάθε συνάντηση Έλληνα Πρωθυπουργού με τον  εκάστοτε Πρόεδρο  των ΗΠΑ είναι θετική συνεισφορά για τον τόπο , ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των συνομιλιών .

Εκτιμώ ότι η  συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα , καθυστέρησε  αδικαιολόγητα  ,δεν γνωρίζουμε τους  ουσιαστικούς λόγους ,   και , ο χρόνος που τελικά επιλέγει αποδείχτηκε μη δημιουργικός για ουσιαστικό διάλογο ,    λόγω της συγκυρίας των θεμάτων που  είχαν ήδη προκύψει  τόσο με το ΙΡΑΝ όσο και με την πρόσφατη  απόφαση της παραπομπής του Προέδρου Ντόναλντ  Τραμπ.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς  το ύφος της συζήτησης  και τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών πίσω από τις κάμερες , που είναι και η ουσία της συνάντησης  . Ούτε αυτή η συζήτηση  μπορεί να αποδοθεί με σαφήνεια  από τον Πρωθυπουργό   στην ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα .

Μόνο ο κύριος Μητσοτάκης  γνωρίζει τις ακριβείς συνθήκες και πιθανές αντιδράσεις  της συζήτησης πίσω από τις κάμερες . Τώρα που γνωρίζει την πραγματικότητα  ας πράξει  σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα.

Αυτό που είδα ,   το ύφος του κυρίου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της συνάντησης  δεν μου άρεσε  , ως προς  την λογική του  τρόπου  επίκλησης  για βοήθεια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ .

Το συμπέρασμά μου είναι , ότι απλά επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για ακόμη μία φορά ότι οι ΗΠΑ στο ενδεχόμενο  παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας από την Τουρκία ,  θα παίξουν τον γνωστό ρόλο του " Πόντιου Πιλάτου " ,  θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία " ανοιχτή  πληγή " που θα μας σημαδεύει  στο διηνεκές .

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να πάρει θέση και να καταδικάσει την Τουρκική προκλητικότητα που τείνει  στο ζενίθ ,  με την  συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Είναι αλήθεια ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν έφερε πίσω  , αυτό που επιθυμούσε η Ελληνική κοινή γνώμη .

Ίσως από  την  όποια αποφασιστικότητα  του Έλληνα Πρωθυπουργού " ότι  θα απαντήσουμε στην προκλητικότητα " ,   υπάρχει το ενδεχόμενο  να έχει προβληματίσει την Αμερικανική πλευρά και να   προβεί στις δέουσες ενέργειες αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο ,  που  αν  συμβεί θα το δούμε   στο επόμενο χρονικό διάστημα .

 

Πρόσφατα υπογράψαμε μία αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ .

 Μάλιστα , ο πρώην υπουργός της Εθνικής Άμυνας Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης σε συνέντευξή του,  ήταν ικανοποιημένος  με την αμυντική συμφωνία και δήλωνε  ότι  αυτή κινείται στην σωστή κατεύθυνση , το ίδιο δήλωνε και ο Υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πριν  και μετά της υπογραφής της συμφωνίας .

Εγώ  καλοπροαίρετα ρωτώ :

     Τότε δεν είχαμε στόμα να μιλήσουμε και να απαιτήσουμε τις ανάλογες κατά το δυνατόν   εγγυήσεις  ;  Περιμέναμε την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για να ζητήσουμε το αυτονόητο  ;

     Δεν γνωρίζαμε  ότι οι γείτονες θα κλιμακώνουν  σταδιακά την ένταση στο Αιγαίο ;

     Τότε , και πριν πέσουν οι μεγαλοπρεπείς υπογραφές , δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε και να απαιτήσουμε  σοβαρή αμυντική βοήθεια  σύμφωνα με τις προτάσεις των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων με καλύτερους  οικονομικούς  όρους ;

     Τώρα ξυπνήσαμε για τα αφη     F-35 ; Προφανώς ήταν στα σχέδια  της πρώην και της σημερινής κυβέρνησης  .Γιατί τώρα κάποιοι  κρύβονται ;

     Δεν σκέφτηκαν ότι θα μπορούσε  η ΕΑΒ να πάρει έστω ένα μέρος από το Τουρκικό πρόγραμμα συμπαραγωγής των αφων        F-35 ;Που θα ήταν μεγάλη διπλωματική επιτυχία με οικονομικές προεκτάσεις ;

     Δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το σχέδιο  και την διεθνή πρακτική των μεγάλων δυνάμεων   στην πολιτική της  πώλησης  αμυντικού εξοπλισμού ; Ότι αν θέλεις αμυντική ισχύ πάρε  να έχεις που είναι εις βάρος του κοινωνικού ιστού των λαών ; Και λόγω ειδικών συνθηκών που σου επιβάλλουν  δεν μπορείς να το αποφύγεις ;

 Δώσαμε " γη και ύδωρ " και δεχθήκαμε ένα μεγάλο   " εύγε "από τις  ΗΠΑ . Υπογράψαμε μία  αμυντική συμφωνία  δημιουργώντας παράλληλα ένα   ανούσιο θόρυβο  με πολλά χειροκροτήματα  και πανηγύρια  χωρίς αντίκρισμα .

Τώρα  , έρχεται ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης  Αλέξης Τσίπρας και μας λέει να παγώσουμε την συμφωνία μέχρι νεωτέρας , ενώ αυτή ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη .

Αυτά δεν γίνονται από  σοβαρά  κράτη που θέλουν να διατηρήσουν την όποια αξιοπιστία τους , και , μάλιστα σε μία περίοδο , όπου οι ισορροπίες είναι εύφραστες  και μεταβαλλόμενες σχεδόν καθημερινά .

Ας είχαμε την λογική να προηγούμαστε των εξελίξεων   και όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές  , γεγονός που συμβαίνει δυστυχώς διαχρονικά αφού δεν φροντίσαμε ούτε  για τα στοιχειώδη  , που θα ήταν η δημιουργία ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας , χρήσιμο εργαλείο για τον κάθε Πρωθυπουργό .

  Χαρακτηριστικό  παράδειγμα αποτελεί η συνειδητή αμέλειά μας  , ως προς την αμυντική θωράκιση της χώρας αν και γνωρίζαμε τα υπαρκτά της   προβλήματα .

Χάσαμε την ευκαιρία με την ατυχή αμυντική συμφωνία , με ευθύνη της πρώην και της σημερινής κυβέρνησης , που θα μπορούσαμε  με μία λογική διαπραγμάτευση   από έμπειρους διπλωμάτες ,  να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να εξασφαλίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα  .

Τέλος , θα ήθελα να επισημάνω  στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον αγαπητό υπουργό της Εθνικής  Άμυνας ,ότι αυτό που οφείλουμε να καταλάβουμε είναι τι κάνουμε τώρα  για να μην πω χθες  για την αμυντική μας θωράκιση  !

 Συνεπώς ας μην πλατιάζουμε τι θα γίνει με το πρόγραμμα της αναβάθμισης των αφων F-16 σε viper ,που το αναφέρει κατά κόρον ο κύριος υπουργός , το οποίο θα καθυστερήσει αρκετά χρόνια αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα τουλάχιστον  να υλοποιηθεί μέσα στα καθορισμένα συμβατικά χρονικά περιθώρια  .

 Όσον αφορά για την προμήθεια των αφων F-35 , είναι ένα  απαραίτητο  θετικό εργαλείο για την χώρα για αυτά που έρχονται , αν θέλουμε  να συνυπάρξουμε ειρηνικά με τους γείτονες , και , να μας υπολογίζουν σοβαρά ως χώρα τόσο στο διπλωματικό όσο και στον αμυντικό τομέα.  Όμως το  πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο  σχεδιασμό και δεν λύνει τις άμεσες αδυναμίες μας .