Τι πιστεύουν οι Ρώσοι για τη μυστική συμφωνία Στάλιν- Χίτλερ

Οντίν Λιναρδάτου 15 Σεπ 2017

Το ποσοστό  των Ρώσων που αρνείται να πιστέψει ότι ο Στάλιν υπέγραψε μυστική συμφωνία μη επίθεσης  με τον Χίτλερ,  η οποία μάλιστα προέβλεπε και τον διαμελισμό της Ανατολικής Ευρώπης  σε σφαίρες επιρροής ,  έχει διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία
Όπως γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αυξήθηκε ραγδαία  και το ποσοστό των ρώσων πολιτών που πιστεύει ότι το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ  είναι κατασκεύασμα των εχθρών της Ρωσίας.  Σύμφωνα με το ανεξάρτητο πρακτορείο δημοσκοπήσεων Levada Center το 2005 μόλις το   9%  πίστευε ότι το σύμφωνο μη επίθεσης δεν υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα. Το ποσοστό τον περασμένο μήνα έφτασε το  17%.   Ενώ το 44% δήλωσε ότι δεν είχε καν ακούσει για το σύμφωνο.
Η αλλαγή αυτή στον τρόπο που βλέπουν σήμερα οι Ρώσοι τη συμφωνία του Στάλιν με τον Χίτλερ το 1939 οφείλεται φυσικά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πούτιν έχει αναδείξει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως κυρίαρχη ιδεολογία για τη ρωσική δύναμη και δόξα.
Οι Τάιμς του Λονδίνου επισημαίνουν πως αμέσως μετά των πόλεμο αποκαλύφθηκε πως η συμφωνία που υπέγραψε η Σοβιετική Ένωση με τη ναζιστική Γερμανία περιείχε έναν απόρρητο όρο: το μοίρασμα της Ρουμανίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Φινλανδίας ανάμεσα στις δύο αυτές  δυνάμεις  .
Μέχρι το 1989 το Κρεμλίνο δεν παραδεχόταν καν πως υπήρξε ποτέ αυτό το σύμφωνο .
Για πρώτη φορά  τότε ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ το παραδέχτηκε δημόσια καταδικάζοντας το  ως “αντίθετο στην εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία μιας σειράς τρίτων χωρών” .
Ο Γκορμπατσώφ είχε πει ακόμα ότι το σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ έκανε ακόμα πιο βαθιές τις συνέπειες της ναζιστικής θηριωδίας.
Ο Πούτιν τώρα εδώ και χρόνια υποστηρίζει πως δεν υπάρχει τίποτα επιλήψιμο , τίποτα κακό σε αυτή τη συμφωνία των Ναζί με το Κρεμλίνο . Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία διήρκεσε μέχρι ο Χίτλερ να εισβάλει στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1941.
“Η Σοβιετική Ένωση υπέγραψε ένα σύμφωνο μη επίθεσης με τη Γερμανία” , είπε σε νέους ιστορικούς στη Μόσχα πριν από τρία χρόνια. “Οι άνθρωποι λένε πως αυτό ήταν κάτι κακό . Αλλά τι το κακό υπάρχει σε αυτό αν η Σοβιετική Ένωση δεν ήθελε να πολεμήσει ; Τι κακό υπάρχει σε αυτό; “ πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την υπογραφή της ντροπιαστικής συμφωνίας . Άλλωστε το θέμα αυτό συνεχίζει να διχάζει τους πολίτες πολλών χωρών, δυστυχώς και στην Ελλάδα όπου έχουμε περίσσευμα σταλινικών .
Αναλυτές επισημαίνουν ότι η νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο  έχει  πάρει μυθικές διαστάσεις  στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια. Και κάθε χρόνο το Μάιο στην εθνική τους επέτειο γιορτάζουν με μεγάλες στρατιωτικές παρελάσεις ακριβώς για να τονίσουν το “ μεγαλείο “ της Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά  οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης απορρίπτουν σθεναρά την άποψη   ότι τους απελευθέρωσε η Σοβιετική Ένωση  και λένε σε όλους τους  τόνους  ότι από τη μία κατοχή, τη ναζιστική,  πέρασαν σε μέα νέα κατοχή , την κομουνιστική , από την οποία νιώθουν ότι απελευθερώθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Μάλιστα όπως γράφουν οι Τάιμς   πρόσφατα η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο, με αφορμή και την ταινία Δουνκέρκη, τουιτάρισε ότι η εκκένωση της Δουνκέρκης  από τα βρετανικά στρατεύματα το 1941 ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας  του να αντιμετωπίσει  νωρίτερα τον Χίτλερ. Οι Βρετανοί απάντησαν με ένα φλεγματικό , ειρωνικό τουίτ στους Ρώσους λέγοντας “  Ναι δεν έφταιγε η συμφωνία μη επίθεσης που υπέγραψε η Σοβιετική Ένωση αλλά η Βρετανία που δεν πολεμούσε αρκετά σκληρά”.
Η Βρετανία , η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες πολεμούσαν απεγνωσμένα τα ναζιστικά στρατεύματα πριν από το 1941 ενώ ο Στάλιν βοηθούσε τον Χίτλερ στέλνοντας του λάδι , σιτηρά και πολλά άλλα.