Τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις εξέτασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο

21 Φεβ 2015

«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στα λαϊκή εντολή» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου έγινε διεξοδική ενημέρωση των υπουργών από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι υπουργοί επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε, καθώς για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε ουσιαστικά και κέρδισε σημαντικά οφέλη.
Το κυβερνητικό Συμβούλιο απασχόλησε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα σταλθεί στους εταίρους από την ελληνική κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα.
«Η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της.Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ενω βρίσκεται σε εξέλιξη το Κυβερνητικό Συμβούλιο όπου συζητείται η απόφαση στο Eurogroup και συγκροτείται ο κατάλογος με τίς μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι εταίροι.Νωρίτερα, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσειότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το «ναι»», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, εξερχόμενος από την Βουλή όπου επί τέσσερις ώρες ενημέρωνε το κυβερνητικό συμβούλιο για το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας στο χθεσινό Eurogroup.
«Δεν θα υπάρξει νέο Eurogroup τώρα παρά μόνο αν οι θεσμοί αποφανθούν ότι η απάντηση είναι «όχι»», διευκρίνισε ο κ. Βαρουφάκης σπεύδοντας να προσθέσει ότι είναι σχεδόν σίγουρος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εγκριθούν.

Πληροφορίες αναφέρουν  πως δεν θα πρόκειται σε αυτή τη φάση να υπάρξει ένα εκτενές κείμενο με κοστολογημένα μέτρα και προτάσεις, αλλά η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει ένα ολιγοσέλιδο κείμενο στο οποίο θα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, θα πατάξει την διαφθορά και θα αναμορφώσει το Δημόσιο.

Πηγές τονίζουν ότι στο αρχικό κείμενο θα υπάρχει αναφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι θα αποφέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ θα ενταχθεί και τμήμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.