Η τυχόν ύπαρξη μυστικής συμφωνίας μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της Σαουδικής Αραβίας σε ότι αφορά τα διαδικαστικά της πώλησης όπλων, όπως και ο ύποπτος ρόλος των μεσαζόντων – οι οποίοι κάνουν αυτή τη δουλειά εδώ και χρόνια ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και ιδεολογικών προσωπείων – είναι όντως σοβαρά ζητήματα τα οποία μάλιστα ξεπερνούν το συγκεκριμένο περιστατικό και επαναφέρουν τη συζήτηση περί διαπλοκών και λειτουργίας του κράτους. Το μεγάλο όμως λάθος στη Βουλή είναι ότι αποσιωπήθηκε η βαθειά γεωπολιτική σημασία μιας τέτοιας κίνησης, που υπό το πρόσχημα μιας ουδέτερης εμπορικής πράξης, μας οδηγεί σε συναλλαγές με μια χώρα και ένα καθεστώς το οποίο όχι μόνο δολοφονεί την απέναντι Υεμένη ( αν και αυτό ακόμη θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας ακόμα ενδομουσουλμανικός εμφύλιος που να μη μας ενδιαφέρει) αλλά κυρίως γιατί η Σαουδική Αραβία βρίσκεται κατηγορούμενη στη πρώτη γραμμή των υποστηρικτών του ISIS. Αν δεν κάνω λάθος, εκτός από τον Ν.Φίλη που περιορίστηκε όμως στην Υεμένη, μόνο το ΚΚΕ έκανε έναν δειλό υπαινιγμό (που χάθηκε όμως μέσα στη γενικότερη φλύαρη αντιιμπεριαλιστική του ρητορεία).
Τον Απρίλιο του 2015, μια έκθεση του Αμερικανικού Κονγκρέσου αποδείκνυε ότι ο ISIS ήταν ο αποδέκτης ιδιωτικών κεφαλαίων που (υπό μορφή χορηγιών!) προέρχονταν κατά κύριο λόγο από το Κουβέιτ, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Παράλληλα, όπως γράφει ο Πιερ Κονεζά στο πολύ αποκαλυπτικό βιβλίο του με τίτλο «o δρ Σαούντ και ο κ. Τζιχάντ» που κυκλοφορεί στα γαλλικά από τις εκδόσεις R.Laffont, υπάρχει μια πολύ μεγάλη ιδεολογική συγγένεια ανάμεσα στο ISIS και σε μερίδα του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας, με πολλούς «μαχητές» στις τάξεις του ISIS και άφθονα πετροδολλάρια από τις πλούσιες οικογένειες στις τσέπες του κινήματος.
Αντίστοιχα, η Σαουδική Αραβία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη που πολέμησε μαζί με την Αλ Κάϊντα στο Αφγανιστάν με 5000 εκπαιδευμένους στρατιώτες. Τα 15 από τα 19 μέλη της ομάδας κρούσης στους Δίδυμους Πύργους της 9/11/2001 ήταν Σαουδάραβες, ενώ στο Γκουαντανάμο, ένας στους πέντε κρατούμενους προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία. Στον τωρινό πόλεμο στη Συρία και στο Ιράκ η Σαουδική Αραβία έχει επίσης τα πρωτεία στη συμμετοχή “ξένων δυνάμεων” στο πλευρό του ISIS με μια δύναμη 2500 ανδρών.
Το περίεργο είναι ότι η χώρα αυτή τυγχάνει ασυλίας από τη Δύση η οποία όμως πληρώνει αυτή της την επιλογή με ποτάμια αίματος αθώων πολιτών, πλέον στο έδαφός της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την 9/11, οι ΗΠΑ, με βάση το γεγονός ότι τέσσερις από τρομοκράτες ήταν Σουδανοί, εξαπέλυσαν αεροπορική επίθεση εναντίον του Σουδάν, κατηγορώντας ταυτόχρονα για αυτουργούς το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα (!), χωρίς να κάνουν την παραμικρή αναφορά στη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Αντίθετα, μια απ τις πρώτες κινήσεις του Τραμπ (Μάϊος 2017) ήταν η επίσκεψη στην εν λόγω χώρα για την πώληση εξοπλισμού ύψους 300 δισ δολ. κάτι που οδήγησε αμέσως μετά τον Πούτιν σε αντίστοιχη κίνηση για την πώληση αντιαεροπορικών S-400 τον περασμένο Οκτώβριο και λίγο αργότερα τον κ. Καμένο (τηρουμένων των αναλογιών) για τα δικά μας βλήματα.
Είναι προφανές ότι η επιλεκτική και τυφλή αυτή διπλωματία δεν κρατάει ούτε ιδεολογικά προσχήματα (μήπως ήταν πάντοτε έτσι;) ούτε είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, αφού το ίδιο κάνουν όλοι για μερικά βαρέλια πετρέλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πούτιν κατηγόρησε επανειλημμένως τις ΗΠΑ ότι τα κάνουν πλακάκια με τη Σαουδική Αραβία ώστε η τελευταία να κρατάει χαμηλα τις τιμές του πετρελαίου και επομένως να πλήττεται η οικονομία της Ρωσίας αφού η αγορά συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις δικές της τις τιμές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;