Τι δείχνει η «Βαβέλ» του ΣΥΡΙΖΑ

Παντελής Καψής 22 Ιαν 2015

Τελικώς η κ. Ραχήλ Μακρή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Γιατί ενώ η ημέρα των εκλογών πλησιάζει, οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να γίνονται πιο καθαρές, προκαλούν όλο και μεγαλύτερη σύγχυση. Και μπορεί να μην τυπώσουν ευρώ, όπως υποστήριξε η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, αλλά στην κυριολεξία δεν γνωρίζουμε ούτε ένα συγκεκριμένο μέτρο που θα προτείνει – πέρα, φυσικά, από εξαγγελίες για παροχές.

Η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ είναι χαρακτηριστική. Για μέρες τώρα προσπαθούμε όλοι να καταλάβουμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία – μάταιος κόπος. Ο κ. Μηλιός προσδιορίζει το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ, ο κ. Στρατούλης πλειοδοτεί στα 450.000 ευρώ, ενώ στην εκδήλωση των ιδιοκτητών ακινήτων η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε και μείωση των αντικειμενικών κατά 35%! Δεν είναι να απορεί κανείς που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν πόσο θα μπορούσε να αποφέρει ένας τέτοιος φόρος.

Εννιακόσια εκατομμύρια λέει ο κ. Βούτσης, κοντά στο διπλάσιο ο κ. Στρατούλης. Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να βάλουν τέλος στην πολυφωνία προκαλώντας ερωτηματικά για την ετοιμότητα αλλά και την ικανότητά τους να κυβερνήσουν.

Ενας φόρος, βέβαια, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το ουσιαστικό είναι να μάθουμε τι θα κάνουν σε σχέση με την Ευρώπη. Δυστυχώς και εδώ η πολυφωνία καλά κρατεί.

Τελευταίο κρούσμα ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος είπε και αυτός, μετά τον κ. Σταθάκη, ότι τελικώς το χρέος μπορεί να μην «κουρευτεί», αλλά να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα με επέκταση του χρόνου λήξης των ομολόγων, ρήτρα ανάπτυξης και άλλα ισοδύναμα. Σας θυμίζει κάτι; Δικαίως. Είναι η θέση της κυβέρνησης ίσως με λίγο πιο ριζοσπαστική φρασεολογία.

Στον χορό μπήκε και η κ. Βαλαβάνη, η οποία είπε -άκουσον άκουσον- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αποδεχθεί μία «τεχνική» επέκταση του Μνημονίου, ώστε να έχει χρόνο να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία με την Ευρώπη. Πάνε, δηλαδή, οι προδότες, πάνε και οι Τσολάκογλου: θα έχουμε «προσωρινώς» λιτότητα με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης, φυσικά, βγήκε στο μεϊντάνι και περιέγραψε ως αιτία πολέμου κάθε μετατόπιση από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσο «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Το ίδιο επανέλαβε και ο κ. Τσίπρας κι αυτός, όμως, με κομψό τρόπο: αντί για «κούρεμα» μίλησε για μείωση της «ονομαστικής» του αξίας.

Τι θα γίνει τελικώς δεν μπορεί να γνωρίζουμε. Οι Ευρωπαίοι είναι σαφείς: συζητάμε όσο θέλετε, ξεχάστε όμως το «κούρεμα» και μη διανοηθείτε να αθετήσετε τις δεσμεύσεις σας. Προφανώς κάποιοι έχουν αρχίσει να τους ακούνε και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί αν θα προλάβουν να κάνουν την πιο εντυπωσιακή κωλοτούμπα της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας. Κι αν αυτό που έρχεται με ένα «μπαμ» θα ξεφουσκώσει με ένα «πουφ».