Όταν πριν λίγα χρόνια ο καθηγητής T. Gordon Ash ρώτησε την καγκελάριο Άγκελα Μερκελ «τι θαυμάζει περισσότερο στη Γερμανία;» η απάντησή της ήταν «το γεγονός ότι τα παραθυρόφυλλα, τα παντζούρια κλείνουν τόσο καλά!». Πιο πεζή, καθόλου οραματική απάντηση από πολιτικό δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και πράγματι η Άγκελα Μέρκελ που αποχωρεί οικειοθελώς από την πολιτική σκηνή Γερμανίας και Ευρώπης ήταν στον αντίποδα αυτού που ονομάζεται οραματικός, ιδεολόγος πολιτικός. Όμως κυριάρχησε για δεκαέξι συναπτά χρόνια στην πολιτική σκηνή Γερμανίας και Ευρώπης. Κυριάρχησε γιατί είχε άλλα χαρίσματα. Χαρίσματα που επέτρεψαν να αφήσει ένα ισχυρό στίγμα (και) στην Ευρώπη με αποτέλεσμα με την αποχώρησή της να κλείνει πραγματικά ένας κύκλος, ένα ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Ποιά ήταν τα χαρίσματα αυτά; Πρώτον, η διάθεσή της για την αναζήτηση πρακτικών, λειτουργικών, εφαρμόσιμων λύσεων στα προβλήματα (όπως στις θετικές επιστήμες που είχε σπουδάσει). Δεύτερον, ενδελεχής γνώση ενός θέματος, ενός φακέλου. Η Άγκελα Μέρκελ κυριαρχούσε στις διασκέψεις κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκά Συμβούλια), όχι απλά και μόνο επειδή εκπροσωπούσε την ισχυρότερη χώρα μέλος της Ένωσης αλλά γιατί ήταν η ηγέτης που γνώριζε πάντοτε σε βάθος όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός φακέλου. Και τρίτον και σημαντικότερον, η Άγκελα Μέρκελ ήταν οπαδός των συναινέσεων (consensus builder), των συναινετικών λύσεων. Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε η Άγκελα Μέρκελ που διέσωσε την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη διέσωσε μέσω των συμβιβασμών που επιχειρούσε σ’ όλα τα μεγάλα ζητήματα, από την κρίση στην ευρωζώνη έως τη μεταναστευτική κρίση και άλλα. Και επεδίωκε τους συμβιβασμούς σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία. Ο άξονας Βερολίνου – Παρισίων λίγο-πολύ «δούλεψε» στην εποχή Μέρκελ, στη δεκαεξαετή θητεία της οποίας συνεργάστηκε με τέσσερεις διαφορετικούς Γάλλους προέδρους – Ζακ Σιράκ, Ν. Σαρκοζύ, Φρ. Ολλάντ, Εμ. Μακρόν. Αν και η Α. Μέρκελ δεν συμμεριζόταν πλήρως τις ιδιαίτερα φιλόδοξες ενοποιητικές ιδέες του Εμ. Μακρόν («στρατηγική αυτονομία», στρατιωτική/ αμυντική ολοκλήρωση, Ευρώπη διαφοροποιημένης ολοκλήρωσης, κ.ά,) ωστόσο κατάφεραν να πετύχουν συγκλίσεις που επέτρεψαν στην Ευρώπη να προχωρήσει.
Στα θέματα της Ευρωπαϊκής agenda που η Α. Μέρκελ αφήνει τη σφραγίδα της συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα πέντε ως τα πλέον σημαντικά:
(α) Η κρίση χρέους Ευρωζώνης – Ελλάδας. Στη μισή περίπου περίοδο από τη δεκαεξαετή θητεία της (2010-2019) η Άγκελα Μέρκελ ασχολήθηκε με την κρίση της ευρωζώνης και την κρίση χρέους στην Ελλάδα. Όπως ομολόγησε η ίδια, ήταν η περισσότερο δύσκολη περίοδος. Και όπως παραδέχτηκε επίσης η ίδια μόλις πρόσφατα, συμπεριφέρθηκε με ιδιαίτερη αυστηρότητα στην Ελλάδα επιβάλλοντας αυστηρή λιτότητα. «Ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες» είπε. Πολύ περισσότερα βέβαια είχε ζητήσει ο υπουργός Οικονομικών της, ο αυστηρός Β. Σόιμπλε, ο οποίος έφθασε στο σημείο να προτείνει και πιέζει για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ (Grexit). Και εάν η καταστροφή αυτή αποφεύχθηκε το 2012 χάρις στο δίδυμο Λ. Παπαδήμου/ Ε. Βενιζέλου στην Αθήνα, ήταν τελικώς η Μέρκελ που και το 2012 και τον Ιούλιο 2015 με τις ανευθυνότητες Τσίπρα – Βαρουφάκη κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, στο ευρώ με τη βοήθεια και του Φρ. Ολλάντ και Ζ.Κ. Γιούνκερ, τότε προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν η Μέρκελ συναινούσε στα σχέδια Σόιμπλε τώρα η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά ίσως. Και αυτό τουλάχιστον θα πρέπει να τις το αναγνωρίσουμε παρά τα οποιαδήποτε άλλα λάθη της και τη σκληρότητα απέναντι στη χώρα μας. (Έχει ενδιαφέρον ότι η Μέρκελ κατάφερε να διαμορφώσει μια δημιουργική σχέση συνεργασίας με όλους τους έλληνες πρωθυπουργούς-εξι εκλεγμένους πρωθυπουργούς περιλαμβανομένου και του Αλ. Τσίπρα, παρά τα όσα της είχε σούρει ο τελευταίος στο παρελθόν!).
Πααρά τη γενική συντηρητική της προσέγγιση, η Α. Μέρκελ βοήθησε ωστόσο αποφασιστικά και στη διάσωση του ευρώ από την απειλούμενη κατάρρευση. Στήριξε το Μάριο Ντράγκι ως πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην προσέγγιση του “whatever it takes”, στο «οτιδήποτε απαιτείται» του 2012 για την προστασία του ευρώ. Και στήριξε ορισμένες από τις καινοτομίες για την ενίσχυση της ευρωζώνης όπως τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της ημιτελούς τραπεζικής ένωσης, κ.ά. Και πολύ πιο πρόσφατα προχώρησε στο θαρραλέο βήμα της συγκατάθεσης στην πρόταση Γαλλίας και άλλων Μεσογειακών χωρών και έτσι έγινε δυνατή η σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας με εκχώρηση του δικαιώματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφεύγει στις αγορές για δανεισμό σημαντικού ύψους (800 δις περίπου). Ως ιδιαίτερα σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί η υπεράσπιση από πλευράς Μέρκελ της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ (από τις επιθέσεις της Bundesbank) και της υπεροχής του ενωσιακού δικαίου από τις «επιθέσεις» του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης.
(β) Μεταναστευτική κρίση 2015. Στην όξυνση της μεταναστευτικής κρίσης του 2015 υπήρξε η Α. Μέρκελ η οποία διέσωσε την τιμή της Ευρώπης. Άνοιξε τα γερμανικά σύνορα και δέχτηκε 1,5 εκ. περίπου μετανάστες και πρόσφυγες διακηρύσσοντας «θα τα καταφέρουμε». Πολιτικά πλήρωσε την απόφαση αυτή με (πρόσκαιρη) υποχώρηση της δημοτικότητάς της. Αλλά γενικότερα στήριξε την προσπάθεια για τη διαμόρφωση κοινής μεταναστευτικής πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος προσφύγων – μετανάστευσης που επανέρχεται μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
(γ) Σχέσεις με Ρωσία, Κίνα, Βαλκάνια. Με τη Ρωσία η Α. Μέρκελ ακολούθησε μια ισορροπημένη πολιτική engagement/ σύμπραξης υποστηρίζοντας (ορθώς) ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί η Ρωσία από την Ευρώπη. Αν και συμφώνησε σε επιβολή κυρώσεων όταν χρειάστηκε (Ουκρανία, προσάρτηση Κριμαίας, κλπ.). Δεν υπέκυψε όμως στις πιέσεις για ακύρωση του αγωγού North Stream 2. Με την Κίνα και λόγω των σημαντικών οικονομικών συμφερόντων ακολούθησε παρεμφερή προσέγγιση σύμπραξης αρνούμενη να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην κήρυξη ενός οιονεί νέου ψυχρού πολέμου εναντίον του Πεκίνου ( Η Μέρκελ μάλλον ποτε δεν θα συνεπραττε σε μια συμφωνία τύπου AUKUS).
Ιδιαίτερη σημασία έχει το ενδιαφέρον που επέδειξε η απερχόμενη καγκελάριος για την ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σταθερότητα της περιοχής. Για το σκοπό αυτό εγκαινίασε το 2014 τη «διαδικασία του Βερολίνου» (Berlin process) ενώ ακόμη και πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή υπογραμμίζοντας τη σημασία της ένταξης.
(δ) Σχέσεις με Τουρκία. Η ανεκτική σχέση και διάλογος που είχε η Γερμανία της Α. Μέρκελ με την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν ιδιαίτερα έχει ως γνωστόν ενοχλήσει σφόδρα την Ελλάδα, πολύ περισσότερο η κατασκευή των υποβρυχίων. Αντιτάχθηκε στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων για την παραβίαση από την Τουρκία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, κράτους δικαίου και διεθνούς δικαίου. Και ενώ θα ήταν (και είναι) χρήσιμο να ακυρωθεί η παράδοση των υποβρυχίων, ο διάλογος μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι χρήσιμος και για την Ελλάδα. Όταν κάποτε γίνει γνωστή όλη η αλήθεια, θα φανεί ο ρόλος του Βερολίνου/ Μέρκελ στην αποτροπή μιας θερμής αναμέτρησης το κρίσιμο έτος 2020. Και γενικά η θέση της Γερμανίας/ Μέρκελ να φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη μόνο ως θετική μπορεί να θεωρηθεί.
(ε) Συνθήκη Λισσαβώνας. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας υπήρξα κατά κάποιο τρόπο έργο της Μέρκελ. Κατασκευάστηκε στη διάρκεια της Γερμανικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο 2007 από τα ερείπια του αποτυχόντος Ευρωπαϊκού Συντάγματος και τέθηκε σε ισχύ το 2009. Το θεωρεί η Α. Μέρκελ ως ένα σημαντικό της επίτευγμα.
Βεβαίως η Α. Μέρκελ διέπραξε και σοβαρά λάθη. Αλλά λόγω επιτευγμάτων, στυλ και χαρακτήρα η απερχόμενη καγκελάριος έχει υψηλή αποδοχή στην Ευρώπη (εξαίρεση ίσως η Ελλάδα). Σε δημοσκόπηση σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ του ECFR (European Council of Foreign Relations) ένα 41% θα ήθελε η Α. Μέρκελ να συνεχίσει ως πρόεδρος της Ευρώπης έναντι ενός 14% του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν. Ακόμη και στην ίδια τη Γαλλία ένα 32% προτιμά Μέρκελ ενώ μόνο ένα 20% Μακρόν. Και ο πιθανολογούμενος ως διάδοχός της, υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ολ. Σολτς προβάλλει ως ο αυθεντικός συνεχιστής της Α. Μέρκελ, έστω κι αν στο εσωτερικό της χώρας θα προωθήσει δέσμη σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών. Ακόμη και στο χαρακτήρα. Η Guardian τον περιέγραψε ως «μεσοκλασσάτο μάνατζερ πεεριφερειακής κτηματικής τράπεζας που ψυρίζει αίτηση στεγαστικού δανείου παρά ως Αριστερό, φλογερό ριζοσπάστη...!»
Πηγή: www.tovima.gr