Θλίψη από την απόφαση των ηγετών για το μεταναστευτικό

Οντίν Λιναρδάτου 02 Ιουλ 2018

Απογοητευτική ήταν η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

Απογοητευτικά  ήταν και τα αποτελέσματα, αν και κατάφεραν τουλάχιστον , μετά από ώρες, να καταλήξουν οι 27 σε ένα  κοινό ανακοινωθέν και σε μία απόφαση η οποία φυσικά  δεν δίνει μακροπρόθεσμες λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Τη μεγαλύτερη θλίψη σε αυτή τη Σύνοδο την προκαλεί όμως το γεγονός ότι οι ηγέτες των  χωρών του Βίζεγκραντ  πάλεψαν με νύχια και με δόντια  όχι μόνο για να μην υπάρξει οποιαδήποτε υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη  αλλά και για να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση της λέξης “αλληλεγγύη” στο κοινό ανακοινωθέν.

Τσεχία , Ουγγαρία , Πολωνία και Σλοβακία δεν ήθελαν και το πέτυχαν,  να γίνει ευρεία αναφορά σε μία από τις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Ευρώπη .

Κατάφεραν επίσης να μην υπάρξει καμία ουσιαστική δέσμευση από την πλευρά τους για την υποδοχή προσφύγων,  τους οποίους  φυσικά και έχουν δαιμονοποιήσει,  για να κερδίζουν ψήφους , αν και στο έδαφος τους υπάρχουν ελάχιστοι πρόσφυγες , μετρημένοι στα δάχτυλα θα λέγαμε.

Είναι πολύ δύσκολο να οραματιστεί κάνεις μια νέα Ευρώπη κάτω από αυτές τις συνθήκες .

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ήταν οι φωνές της λογικής στη Σύνοδο των Βρυξελλών ενώ μόνο γραφικό μπορεί κάνεις να χαρακτηρίσει τον Ιταλό πρωθυπουργό  Τζουσέπε Κόντε,  ο οποίος αρχικά μπλοκάρισε όλες τις κοινές αποφάσεις , ακόμα και αυτές που αφορούσαν σε άλλα θέματα λέγοντας πως μιλά ως νομικός για να εισπράξει την πληρωμένη απάντηση του Βουλγάρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ  “  και εγώ ως πυροσβέστης “ αλλά και του Σουηδού που  του είπε “

“ κι  εγώ  ως ηλεκτροσυγκολλητής”.

Είναι σαφές πως οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μόνο η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Η πρόταση όμως της Κομισιόν για την αναθεώρηση έχει μπλοκάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο , γιατί προβλέπει πως όταν υπάρχουν αυξημένες προσφυγικές ροές , προς τις χώρες της πρώτης  γραμμής,  τότε τα άλλα κράτη μέλη,  θα είναι υποχρεωμένα να παίρνουν ένα μέρος των προσφύγων .

Αυτή η πρόταση βρίσκει αντίθετες όλες τις χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες . Αυτό απέδειξε αυτή η Σύνοδος Κορυφής  , που μπορεί προσωρινά να “έσωσε” την κυβέρνηση της κ.Μέρκελ , αλλά ανέδειξε και τους πραγματικούς κινδύνους που απειλούν την ΕΕ.

Είναι οι εθνικιστές και οι λαϊκιστές που θα κάνουν τα πάντα για να αλλάξουν τη φυσιογνωμία της και να διαλύσουν τις αρχές της.