Θα σοβαρευτούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία ;

Γιώργος Τσιτσιλιάνος 31 Δεκ 2021

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα όσα ειπώθηκαν στην βουλή κατά την διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2022. Ένας προϋπολογισμός υποθετικός χωρίς να λαμβάνει  σοβαρά υπόψη του την οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει η πανδημία. Είδαμε τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της 

αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα αγώνα διάρκειας εντυπώσεων, κατηγορόντας ο ένας τον άλλον χωρίς να καταλήξουν σε μία συμφωνία μέτρων για την πανδημία, που τελικά η ασυνεννοησία μας οδηγεί σε άτοπο.

Ειδικότερα για την πανδημία οι λογικές που αναπτύχθηκαν και από τις δύο πλευρές ρίχνοντας ο κάθε ένας τα βάρη στον άλλο, δείχνει ότι και οι δύο δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει ότι επιβάλλεται κάποτε να συνεννοηθούν,ώστε να αντιμετωπίσουμε την  πανδημία με τον βέλτιστο τρόπο.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η κυβέρνηση δεν φρόντισε (παρότι είχε στη διάθεσή της δύο χρόνια) ως όφειλε για τους δικούς της λόγους την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τόσο σε κατάλληλο προσωπικό, όσο και με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό.

Δεν αντιλήφθηκε από την αρχή την διάρκεια της πανδημίας που σε συνδυασμό με την ιδεολογική της λογική, ως προς το επιπλέον κόστος της ενίσχυσης του συστήματος υγείας που ενδεχομένως όπως ήλπιζε η κυβέρνηση  δεν θα χρειαστεί ,(πολύ περισσότερο μετά την λήξη της) δυστυχώς φτάσαμε σε μία κατάσταση να υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, υιοθετόντας παράλληλα μία παράλογη λογική που είναι αντίθετη με τα ιατρικά πρωτόκολλα.

Η μελέτη Τσιόρδα - Λύτρα ,η οποία τελικά έκανε φτερά, αφού η κυβέρνηση όπως ισχυρίζεται ποτέ δεν την παρέλαβε ,ενώ οι κύριοι Τσιόδρας και Λύτρας συνειδητά  αποφεύγουν να μιλήσουν.Ένα γεγονός που δεν τιμά τον κ. Μητσοτάκη και τους δύο επιστήμονες γιατί δίνουν  το δικαίωμα στην κοινωνία να υποθέσει το οτιδήποτε. Βεβαίως, γνωρίζαμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ΜΕΘ ,δεν περιμέναμε την μελέτη για να μάθουμε την αλήθεια,οι γιατροί το δηλώνουν καθημερινά.  Ωστόσο,η μελέτη ήταν μία επίσημη ιατρική αποδεικτική επιβεβαίωση για τα όσα συμβαίνουν στις ΜΕΘ και στα περιφερειακά δημόσια νοσοκομεία της χώρας, που δεν είναι ισοδύναμα με τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και κάποιων άλλων μεγάλων πόλεων.

Μεταλλάξεις του κορονοϊού

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο Covid-19 ήταν ο τύπος " Αλφα " όπου ιατρικά διαπιστώθηκε η μεγάλη φονική του δράση. Στη συνέχεια είχαμε την μετάλλαξη " Δέλτα " με μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης και φονικότητα από την " Άλφα" .

Τώρα έχουμε την μετάλλαξη" Όμικρον"

της οποίας η ταχύτητα μετάδοσης από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι είναι τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερη από την μετάλλαξη του τύπου " Δέλτα ". Όσον αφορά για τον βαθμό φονικότητας φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις ότι είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο της μετάλλαξης του τύπου " Δέλτα". Ωστόσο, η αλληλεξάρτηση της ταχύτητας μετάδοσης με τον βαθμό φονικότητας είναι παραμετρικές  έννοιες που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα ως προς την συμπεριφορά της ασθένειας,την επάρκεια των ΜΕΘ και τον βαθμό φωνικότητά της.

Η μαθηματική περιγραφή του φαινομένου

Αν ήθελα  να περιγράψω με λίγα λόγια το μαθηματικό μοντέλο των συναρτήσεων της θνησιμότητας και της ταχύτητας μετάδοσης της μετάλλαξης " όμικρον",θα έγραφα :

df(t)/dt = Mi. u(t) + ki , (1)

du(t)/dt = Mi . u(t), (2)

Όπου ,f(t) είναι η συνάρτηση φονικότητας του ιού και u(t) είναι η συνάρτηση της ταχύτητας μετάδοσης.

Με αρχικές συνθήκες f(0) = fo και 

u(0) = uo  ,που εκφράζουν την επικρατούσα κατάσταση τώρα ,δηλαδή στο χρόνο t =0 .Ο χρόνος t μπορεί να εκφράζεται  σε λεπτά ή ώρες ή εβδομάδες ή μήνες .

Η  σχέση (1) δηλώνει ότι ο ρυθμός μεταβολής της θνησιμότητας της συνάρτησης  f(t) εξαρτάται από την συνάρτηση της ταχύτητας μετάδοσης u(t) και ένα συντελεστή  ki που είναι μία παράμετρος που καθορίζει  σε ποια κατάσταση βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας και παίρνει τιμές στην κλίμακα από το 1 μέχρι το 10 που είναι το άριστα .

Το Μi είναι ο συντελεστής των κρουσμάτων με i = 1,2,3,...

Η σχέση ( 2) εκφράζει ότι ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας είναι ανάλογος  της ταχύτητας εξαρτώμενος από τον συντελεστή Μi  του αριθμού των κρουσμάτων 

Λύνοντας  αυτό το διαφορικό  σύστημα προκύπτει ότι η συνάρτηση της ταχύτητας μετάδοσης καθώς και η συνάρτηση της θνησιμότητας ακολουθουν πολύ αυξημένες εκθετικές τροχιές, που σημαίνει ότι οφείλουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα το ταχύτερο πριν θρηνήσουμε μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα να προλάβουμε την καταιγίδα που έρχεται και να αποφύγουμε την κατά το δυνατόν θνησιμοτητα ,αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων  το προβλημα της μετάδοσης του ιού και το προβληματικό σύστημα υγείας που διαθέτει η χώρας μας.

Η απάντηση της  κυβέρνησης είναι ότι τα επιπλέον μέτρα θα δημιουργήσουν  προυποθέσεις  που θα βλάψουν την ήδη ασθενή  οικονομια μας ,που έχει την λογική της. Ωστόσο,η λογική του "βλέποντας και κάνοντας" ,που ακολουθείται , όπως αντιλαμβάνεστε στη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση δεν είναι λογικά η ενδεδειγμένη λύση.Χρειάζεται ένα συνολικό επιχειρησιακό  κοστολογημένο σχέδιο μακράς πνοής, με την μέγιστη κοινοβουλευτική συναίνεση για να βγούμε από το αδιέξοδο.

Αυτή η ιστορία με τις μεταλλάξεις του ιού,που η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει ακόμη  που θα  οδηγήσουν την ανθρωπότητα είναι ένα θέμα, και επομένως από τώρα οφείλουμε να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα. Ίσως θα χρειαστεί να δούμε την όλη στάση ζωής στην εργασία ,στην εκπαίδευση και σε όλο γενικά τον δημόσιο τομέα με τελείως διαφορετική φιλοσοφία ζωής, για να προλάβουμε την μεγάλη θνησιμότητα και την οικονομική μας ενδεχομένως  καταστροφή.

Θυμάστε τι έλεγε η επιστήμη πριν δύο χρόνια ,όμως βλέπουμε ότι η ιστορία με τις μεταλλάξεις  συνεχίζεται πιο ραγδαία και δεν γνωρίζουμε αποδεδειγμένα  επιστημονικά την κατάληξή της. Εγώ την παρομοιάζω μαθηματικά  με μία ακολουθία που μετά από κάποιο χρόνο ακολουθεί διαφορετική μορφή ενισχημένη ή εξασθενισμένη με διαφορετικά χαρακτηριστικά που είναι άγνωστα ως προς την επιθετικότητά τους στον άνθρωπο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την υποχρέωση να δει το όλο θέμα με την ανάλογη σοβαρότητα και με αίσθημα ευθύνης (όσο ακόμη είναι νωρίς)  να ενισχύσει πρόσθετα οικονομικά  " τα παιδιά της " ,γιατί σε αντίθετη περίπτωση πολύ φοβάμαι ότι θα βρεθούμε προ δυσάρεστων οικονομικών εκπλήξεων .