Πέντε χρόνια μετά τη νίκη – με την πρώτη προσπάθεια – του Εμμανουέλ Μακρόν, οι Γάλλοι θα πάνε στις κάλπες και θα αποφασίσουν αν αξίζει να ανανεώσει για δεύτερη φορά τη θητεία του. Όσοι τάσσονται υπέρ της επανεκλογής Μακρόν δεν λαμβάνουν υπόψη την κριτική για το υπεροπτικό στυλ διακυβέρνησης, που δέχθηκε επικρίσεις τόσο από την αριστερά όσο και από τη δεξιά, και έχει κατεβάσει το ποσοστό αποδοχής του στο 40% περίπου. Σε διεθνές επίπεδο η προεδρική εκλογή στη Γαλλία θα αποτελέσει βαρόμετρο για την επιρροή του λαϊκισμού.
Για να υπολογίσει τις πιθανότητες του Μακρόν να παραμείνει στην εξουσία, ο Economist έφτιαξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βασισμένο σε δημοσκοπήσεις (γράφημα -Graphic Detail). Με βάση το σύνταγμα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, η εκλογή γίνεται σε δύο γύρους. Ο πρώτος είναι ανάμεσα σε όλους τους επίσημους υποψήφιους στις 10 Απριλίου. Οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου. Με την υπόθεση ότι οι δημοσκοπήσεις για την εκλογική μάχη είναι το ίδιο αξιόπιστες με τις προηγούμενες αναμετρήσεις, υπολογίζεται η πιθανότητα κάθε υποψηφίου να περάσει στον δεύτερο γύρο – και να κερδίσει τελικά την προεδρία.
Σκοπός είναι να καταγραφεί με πληρότητα, αυστηρότητα και διαφάνεια η αβεβαιότητα της εκλογής. O Economist επισημαίνει ότι ασχολείται με πιθανότητες και δεν είναι μαντείο. Το μοντέλο χρησιμοποιεί τα τελευταία αποτέλεσματα αξιόπιστων δημοσκοπήσεων από τη Γαλλία. Οι δημοσκοπήσεις θα ενημερώνονται καθημερινά μέχρι τη μέρα των εκλογών .
Δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο και πρόβλεψη κατανομής ψήφου
Ο Economist αναφέρει ότι μετά από κάθε προσομοίωση για τον πρώτο γύρο, παίρνουν τους δύο πρώτους υποψήφιους και προσομοιώνουν έναν άλλο γύρο χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες δημοσκοπήσεις και το πιθανό σφάλμα. Με αυτόν τον τρόπο εξηγούνται οι πιθανότητες ότι οι δημοσκοπήσεις είναι αξιόπιστες ή όχι τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο της εκλογικής μάχης. Οι κώνοι στα γραφήματα δείχνουν πώς θα εξελιχθεί η μάχη την ημέρα των εκλογών.