Τη δόση μας θα την πάρουμε, αλλά είναι μάλλον δύσκολο να απεξαρτηθούμε από τη βλακεία. Συγγνώμη για τη λέξη, όμως αν δεν αποδώσεις σε βλακεία και σε αφέλεια ορισμένα πράγματα, τότε πρέπει να καταλογίσουμε πρόθεση. Τι προτιμάμε από τα δύο;
.
«Δεν θα έχουμε τη μοίρα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης», τόνιζε ο Αντώνης Σαμαράς στη γερμανική Βild, αναφερόμενος στο φαινόμενο του φασισμού. Και την ίδια μέρα, το γραφείο τύπου της ΝΔ επέλεγε να απαντήσει στο ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο Γρηγορόπουλου, με μια δήλωση που θα ζήλευε ο Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής.
.
Αν δεν είναι βλακεία, τότε υπάρχει πρόθεση. Δηλαδή, αισθάνεται η ΝΔ, που πάντα είχε στους κόλπους της ακραίους, ότι απειλείται από τη Χρυσή Αυγή και προσπαθεί να την ανταγωνιστεί με τσαμπουκαλίστικες ανακοινώσεις, τις οποίες πραγματικά θα ζήλευαν οργανωμένοι χουλιγκάνοι. Τι έγινε, επανέκαμψαν τα φυντάνια της ΔΑΠ και της νεολαίας της δεκαετίας του ’80; Έχουν ενισχυθεί με τη μετεγγραφή του Βορίδη; Θα ξεθάψουν τα τσεκούρια; Και τι κατάφεραν; Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια: Αφενός κάνουν μάγκα το Μιχαλολιάκο, αφετέρου με την οξύτητα της ανακοίνωσης και τις ανοησίες για “κατοχικούς δοσίλογους” «κουκουλώνουν» τις πραγματικές ευθύνες που έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ για το φαινόμενο τη βίας.
.
Στο φορολογικό, διάφοροι σφουγγοκωλάριοι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βαλθεί να δικαιώσουν τη ρήση ότι «Αν στην Ελλάδα φορολογούσαμε τη βλακεία θα είχαμε λύσει όλα τα προβλήματα». Και επειδή είναι της μόδας τα «ισοδύναμα», ισοδύναμο της κουταμάρας στην προκειμένη περίπτωση, είναι η «διαρροή».
.
Δεν θα μπω στην ουσία των ρυθμίσεων. Καμιά φορά όμως, ουσία είναι η λεπτομέρεια. Αυτό υπογραμμίζει άλλωστε και μια παλαιότερη έρευνα του ΙΟΒΕ, του οποίου διευθυντής μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας. Τι επισημαίνει η έκθεση; «Η αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να ξεκινήσει από την πολιτεία και τις φορολογικές αρχές. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η εμπέδωση μιας σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη».
.
Πώς όμως να εμπεδωθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, όταν το φορολογικό γράφεται, σβήνεται και ξαναγράφεται «δια της μεθόδου» των διαρροών; Πώς να εμπιστευθείς την πολιτεία και να κάνεις θυσίες, όταν βράδυ ο Σαμαράς διαψεύδει τη διαρροή περί συντελεστή του 45% και τα μεσάνυχτα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Στουρνάρας επιβεβαιώνει ότι υπήρχε σχετική πρόταση από την τρόικα, αλλά με παράλληλη έκπτωση φόρου;
.
Συγγνώμη, αλλά με τις διαρροές να μας βομβαρδίζουν, σε δέκα λεπτά μέσα έχεις αλλάξει πέντε φορές απόφαση για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις παιδί. Το τεστ ωορρηξίας πρέπει να συνοδεύεται με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών για το αφορολόγητο των παιδιών!
.
Υπάρχει και μια άλλη συνέπεια: Η ειδησεογραφία έχει επικεντρωθεί σε ένα νομοσχέδιο με ούτως ή άλλως αρνητική σηματοδότηση, με αποτέλεσμα να εξανεμίζονται επικοινωνιακά -και αυτό έχει μεγάλη σημασία για την «ψυχολογία» της αγοράς- κάποιες θετικές κινήσεις στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ποιος έχει ακούσει κάτι για τις θετικές προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής στην Ελλάδα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα; «Κινέζικα» ακούγονται όλα αυτά μπροστά στους φορολογικούς συντελεστές. Εκτός αν η επιλογή της μεθόδου των διαρροών είναι σκόπιμη, ένα τρικ ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις και να μας φανεί τελικά μικρότερη η επιβάρυνση, κατά το «Δυοίν κακοίν προκειμένοιν, το μη χείρον βέλτιστον», όπως έλεγε ένας Ρωμαίος κωμωδιογράφος. Κωμωδία βλέπουμε, αλλά πώς να γελάσεις;
.
Ο Μιχάλης Πολυδώρου είναι δημοσιογράφος