Τέμπη: Στη Βουλή η νέα δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη

28 Απρ 2025

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Την περασμένη Πέμπτη, 24 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την έρευνα για τα Τέμπη απέστειλε στην Εισαγγελία Λάρισας τα τελευταία στοιχεία που συνέλεξε για την υπόθεση, καθώς βρέθηκε μπροστά σε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των δύο πρώην Υπουργών Μεταφορών της περιόδου 2016 έως 2023, μέχρι και τη στιγμή του πολύνεκρου δυστυχήματος, δηλαδή του Χρήστου Σπίρτζη και του Κώστα Καραμανλή.

Μία ημέρα αργότερα, δηλαδή την περασμένη Παρασκευή ολόκληρη η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ψηφιακή μορφή στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία την έστειλε αμέσως στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάρει το δρόμο για τη Βουλή.

Με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο ανακριτής της υπόθεσης, κ. Μπακαίμης δεν κάνει καμία αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού και ούτε προχωρά σε χαρακτηρισμό των πράξεων. Ωστόσο, ανώτατες δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι φωτογραφίζεται τουλάχιστον ένα αδίκημα, αυτό της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό συνάγεται από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών, αλλά και τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή, σύμφωνα με τα οποία η πολιτική ηγεσία του γνώριζε τα προβλήματα στο σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που υπάρχουν για την ασφάλεια των επιβατών.

Η διαδικασία προβλέπει ότι την Τετάρτη που θα έχει ολομέλεια θα ανακοινωθεί και η άφιξη της δικογραφίας στη Βουλή, το γεγονός δηλαδή ότι διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Από την στιγμή που η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, το επόμενο στάδιο είναι να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και θα τεθεί υπόψη όλων των κομμάτων. Ακολούθως η αξιωματική αντιπολίτευση, που αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τις υπογραφές που απαιτούνται από το Σύνταγμα, για να προτείνει συγκρότηση Προανακριτικής, μπορεί να προχωρήσει στην κατάθεση του αιτήματος.

Σημειώνεται ότι για να συγκροτηθεί η Προανακριτική πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή το άρθρο 86 του Συντάγματος. Ακόμη όπως αναφέρει το άρθρο 154 του ΚτΒ «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η συζήτηση της πρότασης, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για την σύσταση ή όχι της Επιτροπής