Στην κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση προχωράει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, με γραπτή δήλωσή του. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι οι επιστήμονες τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Σημειώνεται, ότι το μέτρο αυτό προκάλεσαι έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης προχώρησε στην καταργηση του προγράμματος μετά από την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος του ζήτησε να «διορθώσει τις αστοχίες».
Έτσι, με απόφαση του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης καταργείται και οι επιστήμονες θα λάβουν για τον Απρίλιο το ποσό των 600 ευρώ δίχως άλλες προϋποθέσεις. Με δεύτερη εντολή Μητσοτάκη, μάλιστα, θα ελεγχθούν και θα επαναξιολογηθούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, με το Μαξίμου να αποκρούει κατ? αυτόν τον τρόπο τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ανάθεση της τηλεκατάρτισης σε «ημετέρους», αφού από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως τα ΚΕΚ που ανέλαβαν το έργο είχαν πιστοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα, ο κ. Βρούτσης αναφέρει τα εξής:
«Σε συνθήκες έκτακτες και στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, επελέγη η στήριξη έξι επιστημονικών κλάδων, μέσω ενός προγράμματος ασύγχρονης τηλεκατάρτισης, με επιταγή κατάρτισης (voucher). Στόχος του προγράμματος δεν ήταν μόνο η στήριξη του εισοδήματος του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, αλλά και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων, με προφανή οφέλη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των αντίστοιχων κλάδων και, κατ επέκταση, για την ελληνική οικονομία.
Επομένως, κλειδί για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία ήταν η διαμόρφωση ενός ποιοτικού περιεχομένου κατάρτισης. Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και, βεβαίως, δεν υπηρετεί απόλυτα το σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται. Οι επιστήμονες, όμως, τους οποίους αφορούσε το πρόγραμμα, θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις.
Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια.
Μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται, σε λίγες μέρες ή εβδομάδες, πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί ένα αποτελεσματικό κράτος, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται».
Η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για "φιάσκο" και για "σκάνδαλο", σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων όπως προκύπτει και από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. "Η ποιότητα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος. Πέραν απ? τις διάφορες λεκτικές ασυναρτησίες στις πλατφόρμες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό να ζητάς από μηχανικούς να εκπαιδευτούν στο πώς ανοίγει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και από δικηγόρους στην ταξινόμηση φακέλων", δήλωνε νωρίτερα σήμερα Τετάρτη, 22 Απριλίου το απόγευμα η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου