Τελικά μήπως είμαστε όντως μια χώρα νεωτερική;

Μιχάλης Μιχαήλ 24 Ιαν 2020

protagon.gr


H ευρεία και συναινετική εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας κλείνει και συμβολικά μια δεκαετία διαιρέσεων και συγκρούσεων, η οποία ξεκίνησε με το φάσμα της χρεοκοπίας, συνεχίστηκε με την αποδοχή της πολιτικής των Μνημονίων για να μη γίνει αυτή η χρεοκοπία πραγματικότητα και χαρακτηρίστηκε από τα γιαούρτια, τις κρεμάλες και τον οχετό ενός εκχυδαϊσμένου και τοξικού πολιτικού και αντιπολιτευτικού λόγου. Αυτή η δεκαετία των άκρων κλείνει με ισχυρή συναίνεση ανάμεσα σε πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτικών δυνάμεων. Σφραγίζει την έξοδο από την κρίση και την είσοδο σε μια νέα φάση ανάτασης. Αλλά παράλληλα επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα είναι πράγματι μια χώρα «παραδόξως νεωτερική», σύμφωνα με τον τίτλο του πολυσυζητημένου βιβλίου του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη. 

Ο συμβολισμός της νεωτερικότητας που σηματοδοτεί η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προκύπτει μόνο από την ευρηματική, όπως αποδεικνύεται, κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αξιοποίησε στο έπακρο το προνόμιο του εκάστοτε Πρωθυπουργού και την πρότεινε, αλλά και από το στίγμα των πρώτων δηλώσεων της κυρίας Σακελλαροπούλου ενώπιον του Προεδρείου της Βουλής, αποδεχόμενη την εκλογή της. 

Εδειξε σαφώς ότι διαθέτει πολιτικό έρμα και πολύπλευρη συγκρότηση και αντίληψη για τον χαρακτήρα της σύγχρονης Ελλάδας. Ανέδειξε μια κοινωνική, προοδευτική, φιλελεύθερη ατζέντα στον αντίποδα του πελατειακού κράτους και τον ευρωπαϊκό και διεθνή προσανατολισμό έναντι της εθνοκεντρικής πατριωτικής ρητορικής. Εθεσε ως βάση κάθε κοινωνικής και προσωπικής προκοπής τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και την ασφάλεια της χώρας από κάθε εξωτερική αμφισβήτηση.

Απάντησε, δηλαδή, στις ενστάσεις και την «ξινίλα» μερίδας της ΝΔ και της ευρύτερης Δεξιάς που επιχείρησαν να την αποδομήσουν με αστεία επιχειρήματα του τύπου ότι ορκίστηκε με πολιτικό όρκο όταν έγινε Πρόεδρος του ΣτΕ και δεν θα είναι δυναμική στην υπεράσπιση των εθνικών δικαίων έναντι της τουρκικής απειλής. «Η χώρα μας, ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, και από πολλά χρόνια μέλος της ΕΕ, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, πολιτισμού και Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση και βελτίωση της θέσης αυτής είναι η διασφάλιση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», τόνισε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος μιλώντας, μάλιστα, εκτός κειμένου. Μια τοποθέτηση σύγχρονου πατριωτισμού και εθνικής ενσυναίσθησης. «Ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ηρεμίας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης, η οικονομική ανάπτυξη, η αντιστροφή της φυγής των νέων στο εξωτερικό και η προστασία των αδυνάμων αποτελούν προτεραιότητες», έσπευσε να συμπληρώσει για να είναι ολοκληρωμένη η θέση της. 

Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου αφαίρεσε και κάθε πρόσχημα για κριτική από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που σύρθηκε αγκομαχώντας στην υποστήριξή της, αφού είναι παγκοίνως σαφές ότι στους πολιτικούς σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου η επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ήταν κομβικής σημασίας. 

Εθεσε, για παράδειγμα, η νέα Πρόεδρος ως προτάγματα, μετά τα Μνημόνια και τις προκλήσεις του 21ου αιώνα για την Ελλάδα, την οικονομική κρίση, την κλιματική αλλαγή, τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών και τη συνεπακόλουθη ανθρωπιστική κρίση, την υποχώρηση του κράτους δικαίου, τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς. Πιο προοδευτική ατζέντα, πεθαίνεις! Αντε μετά ο Αλέξης Τσίπρας και η Προοδευτική Συμμαχία να μιλήσουν για την ατζέντα της «κυβερνώσας Αριστεράς». Αφού τα λέει ήδη η νέα Πρόεδρος. Τα εύσημα, λοιπόν, για τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας φαίνεται ότι θα τα εισπράξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που την πρότεινε. Αλλά, μεταξύ μας, και το ΚΙΝΑΛ που ήταν το μοναδικό κόμμα που χωρίς καμιά διαρροή την υπερψήφισε… Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την «ξινή» ΝΔ…