Ιδιαίτερα αυστηρές συστάσεις έγιναν στον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ ώστε να τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις της Ελλάδας και να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης. Ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις, Νέιθαν Σιτς και με τη σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, Καρολάιν Άτκινσον. Στις συναντήσεις αυτές οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρεται να απηύθυναν σαφείς συστάσεις προς την Ελλάδα, να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Ευρωπαίοι για την εκταμίευση μέρους της δόσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης διαπίστωσε ότι υπάρχει κοινός τόπος με τους Αμερικανούς για ζητήματα επανεκκίνησης της οικονομίας και για την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί για να επιστρέψει η ανάπτυξη.
Spiegel
Υπό τον τίτλο «Τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ», το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον επιδιώκει την βελτίωση των σχέσεων σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Αθηνών και ευρωπαίων εταίρων.
«Η κυβέρνηση των Αθηνών πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα με το γερμανικό περιοδικό να αφήνει να εννοηθεί πως η Ουάσινγκτον δεν θα στηρίξει την Ελλάδα αν αυτή δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δανειστές της. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό αυτό ειπώθηκε κατά την συνάντηση που είχε την Μεγάλη Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ.Βαρουφάκης, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νάθαν Σιτς.
«Ο Γ. Βαρουφάκης έσπευσε να υποστηρίξει από την Ουάσινγκτον όπου είχε συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η χώρα του θα πληρώσει όλα τα δάνεια», υποστηρίζει το Spiegel και προσθέτει:
«Οι πιστωτές έχουν την απαίτηση να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον τομέα των συντάξεων. Στην Αθήνα η ελληνική βουλή έστειλε το μήνυμα ότι θα πρέπει να βρεθεί η λύση στη κρίσης χρέους. Το ΔΝΤ και τα κράτη της ευρωζώνης έχουν ήδη χορηγήσει από το 2010 στη Αθήνα δύο πακέτα βοήθειας, συνολικού ύψους 227 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων, περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ προήλθαν από τον διεθνή οργανισμό. Σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πληρώσει τις οφειλές της προς τους δανειστές, τότε η χώρα θα χρεοκοπήσει και επισήμως. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαβεβαίωσε και προσωπικά ο Γ. Βαρουφάκης την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θέλει την χρεοκοπία της χώρας του. Η Ελλάδα, πάντως, οδεύει σε λίγες ημέρες προς την χρεοκοπία αν δεν πληρώσει τα δάνεια», επισημαίνει το Spiegel.
Guardian
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν με τίποτα Grexit Την ίδια ώρα η εφημερίδα Guardian αναφέρει, επικαλούμενη Έλληνα αξιωματούχο, ότι ο Έλληνας υπουργός έκανε «επίθεση γοητείας» στη Λαγκάρντ και ότι η εντύπωση που έχει η Αθήνα εδώ και καιρό είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν κρατήσει μια πολύ πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον ίδιο οι ΗΠΑ δεν θέλουν καθόλου ένα Grexit καθώς θεωρούν ότι θα οδηγούσε τις αγορές εκτός ελέγχου. «Είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει η Ουάνσιγκτον», λέει χαρακτηριστικά. Ο Guardian αναφέρει ότι και το ΔΝΤ θέλει μεταρρυθμίσεις αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για τον Τσίπρα λόγω της «εσωτερικής αντίστασης» για τις ιδιωτικοποιήσεις. Την ίδια στιγμή διεθνώς αρχίζει να αναπτύσσεται η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βάλει τέλος στην κυβερνητική σχέση με τους ΑΝΕΛ και να αναζητήσει άλλους εταίρους από το κέντρο.
Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ:
Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον –όπου συναντήθηκε την Κυριακή 05/04/2015 με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Κριστίν Λαγκάρντ – ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, είχε τη Δευτέρα 06/04/2015 διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Νέιθαν Σιτς και με την σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα κα Καρολάιν Άτκισον.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη.
Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που έχουν σχέση με τη δομή της Ευρωζώνης με τον υπουργό Οικονομικών να αναπτύσσει στους συνομιλητές του τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επανεξέτασης της αρχιτεκτονικής της.
Ο κ. Βαρουφάκης επιστρέφει στην Αθήνα την Τρίτη 07/04/2015.