Τάσος Γιαννίτσης: πολιτική ουσία και αξιοπιστία

23 Σεπ 2021

Η πολιτική παρέμβαση του Τάσου Γιαννίτση για το «Πώς θα αναβιώσει η Κεντροαριστερά» δεν γίνεται ασφαλώς τυχαία, την ώρα που η Σοσιαλδημοκρατία επιχειρεί το μεγάλο comeback στη Γερμανία και οι διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας έχουν δρομολογηθεί στο Κίνημα Αλλαγής. Ο εμπνευστής της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό που θα μπορούσε να αλλάξει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, απαντάει σε ένα ερώτημα που παραμένει στη χώρα μας αναπάντητο παρά τις επανειλημμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι απόψεις του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη είναι, ως συνήθως, σαφείς και ξεκάθαρες και έχουν ιδιαίτερη αξία στη σημερινή πολύπλοκη συγκυρία. Λέει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Τάσος Γιαννίτσης: «Στο κέντρο μιας τέτοιας αλλαγής δεν είναι τα πρόσωπα, τα σχήματα, οι συνδυασμοί, αλλά η ουσία του «διαφορετικού» στην πολιτική και στην ιδεολογία, καθώς και η πολιτική αξιοπιστία αυτού του διαφορετικού». Υπογραμμίζει έτσι την ανάγκη να μεταφερθεί ο ανταγωνισμός από το προσωπικό στο ιδεολογικό επίπεδο εξασφαλίζοντας την φερεγγυότητα του πολιτικού στίγματος.

Στη συνέχεια του άρθρου διαβάζουμε: «Η κεντροαριστερά δεν θα αναζωογονηθεί με συνθήματα, αντιπαλότητες, ρητορείες και αναφορές στο ένδοξο παρελθόν της. Το σκηνικό από εδώ και πέρα, ακόμα και με ιδανικές συνθήκες, θα είναι σκληρά διαφορετικό από το παρελθόν αυτό. Πολιτική εξουσία και κοινωνικές δυνάμεις καλούνται να επανεξετάσουν, να επαναβεβαιώσουν, αλλά και να εγκαταλείψουν συνήθειες, αντιλήψεις, πολιτικές επιλογές που στοχεύουν στη διατήρηση ή τη δικαίωση του ξεπερασμένου». Ο Τάσος Γιαννίτσης ξεκαθαρίζει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι η Κεντροαριστερά δεν θα αναβιώσει με μια συναισθηματική επιστροφή στο παρελθόν της αλλά με μια δυναμική έφοδο στο μέλλον.

Πραγματοποιώντας την έφοδο αυτή προς το μέλλον ας φυλάξουμε το τελικό συμπέρασμα της παρέμβασης του πρώην υπουργού: «Πέρα από ιδεολογία και αξίες, εξίσου κρίσιμοι όροι είναι η αποτελεσματικότητα των πολιτικών παρεμβάσεων, όπως και η εμπιστοσύνη που συνολικά εκπέμπουν οι πρωταγωνιστές της πολιτικής».