Τάπα: το πώμα.
Τάπα μεταφορικώς: ο πολύ κοντός άνθρωπος, ο πολύ μεθυσμένος,
Τάπα στο μπάσκετ: το θεαματικό κόψιμο του αντιπάλου στον αέρα λίγο πριν πετύχει το καλάθι που προσφέρει την απόλυτη διασκέδαση στους θεατές
Τάπα στον δημόσιο διάλογο: η αποστομωτική απάντηση, η απόλυτη ακύρωση άποψης του άλλου ενίοτε και του ίδιου.
Αθήνα λίγες πριν
Από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για την επικύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, ο κος Πρωθυπουργός ανακοινώνει σε πανηγυρικό ύφος την απόφαση της κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.
Καταχειροκροτείται από τους βουλευτές της ΝΔ .
Την καλωσορίζω με τη σειρά μου.
Την καλωσορίζω επειδή αυξάνει τα όρια της εθνικής μας κυριαρχίας και όχι μόνο γι? αυτό.
Την καλωσορίζω γιατί ακυρώνει ένα έωλο επιχείρημα, πάγιο και διαχρονικό της Ελληνικής Διπλωματίας, πως αυτή η κίνηση αποτελεί έμμεση δική μας αναγνώρισης πως το Αιγαίο αποτελεί ειδική περίπτωση.
Διπλωματία φοβική, προσκολλημένη στα εθνικά στερεότυπα και διαχρονικά παγιδευμένη στην υπηρέτηση των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών προκαλεί πλέον πολλά ερωτηματικά αν είναι σε θέση να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Καλωσορίζω την απόφαση γιατί ακυρώνει πολιτικές προσεγγίσεις και της Νέας Δημοκρατίας και των ανεγκέφαλων υποστηρικτών του δόγματος Μολυβιάτη που θέσπισαν την ακινησία ως λύση στα εθνικά μας θέματα.
Την καλωσορίζω λοιπόν και εύχομαι στον κο Πρωθυπουργό καλή συνέχεια στην ενεργό διπλωματία.
Ελλάδα πολύ καιρό τώρα
Πολλοί ανησυχούμε και υποστηρίζουμε πως η παρατηρούμενη πλήρης απαξίωση των ΜΜΕ, η απουσία αντικειμενικής ενημέρωσης, η διαρκής ρηχότητα του δημόσιου διαλόγου, η εμφανής ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού για τις ακραίες πράγματι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, το έλλειμα οράματος αυτών που παίρνουν καθοριστικές για τις τύχες της Χώρας αποφάσεις.
Όλα αυτά και όχι μόνον αυτά προκάλεσαν και προκαλούν βαριά βλάβη στη Χώρα και θα προκαλέσουν βαρύτερη.
Τις τελευταίες πολλές βδομάδες παρακολουθούμε ένα τσούρμο στρατόκαβλων πολιτικών, απόστρατων στρατιωτικών νάρκισσων καθηγητάδων και αναλυτών χωρίς μέτρο στο λόγο και στη σκέψη, να αγωνίζονται στα τηλεπαραθύρια να στήσουν σκηνικό πολέμου.
Να κάνουν τα ελληνόπουλα πολιτικές καριέρες και παράσημα στο στήθος τους.
Πολιτικά κόμματα, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και ΜΜΕ βομβαρδίζουν έναν αποδεδειγμένα λειτουργικά αναλφάβητο λαό με λέξεις και εικόνες πως οι Τούρκοι παραβιάζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα το πρωί και την εθνική μας κυριαρχία το απόγευμα.
Μάταια κάμποσοι ορθολογιστές που βλέπουμε την πραγματικότητα, γράφουμε και ξαναγράφουμε πως ναι ο Σουλτάνος μας προκαλεί με φρασεολογία χαμαιτυπείου και ναι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με μονομερείς ενέργειες σε διαμφισβητούμενες περιοχές, αλλά αυτό όλο δεν αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας μας και βέβαια δεν είναι αιτία πολέμου και πως οι διαφορές μας με την Τουρκία πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά με βάση το Διεθνές Δίκαιο
Χαρακτηριζόμαστε ριψάσπιδες, ενδοτικοί, διακινητές της Τουρκικής προπαγάνδας.
Μέχρι που ο κος Πρωθυπουργός, προφανώς πιεζόμενος από την πραγματικότητα, υιοθέτησε με τον πλέον σαφή τρόπο όσα υποστηρίζουμε.
Έγραψε στο πρόσφατο άρθρο του στον ξένο τύπο:
«ο Πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, επρόκειτο για μονομερή πράξη κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.»
και ζήτησε την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία κατά τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 33 Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Καλωσορίζω τον κο Πρωθυπουργό στο πεδίο της κοινής λογικής και του ορθού λόγου.
Με την αρθρογραφία του «ακύρωσε» υπουργούς της κυβέρνησής του, το κόμμα του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ.
Δεν μου κάνει καμιά εντύπωση που στην εσωτερική ειδησιογραφία το άρθρο του στον ξένο τύπο έχει παραποιηθεί έως αποσιωπηθεί.
Η πραγματικότητα όμως δεν μπορεί ούτε να αγνοηθεί ούτε να παραποιηθεί για πολύ, είναι εδώ μας εκδικείται και θα συνεχίσει να το κάνει.
Οι γεωστρατηγικές εξελίξεις στην περιοχή μας, ο αναθεωρητισμός και η προβολή ισχύος της Τουρκίας, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το Κυπριακό, δεν είναι απλά προβλήματα ούτε είναι προβλήματα που αντιμετωπίζονται στη διάρκεια μιας κυβερνητικής θητείας.
Είναι προβλήματα που έρχονται από μακριά και θα πάνε μακριά, προβλήματα που δεν έχουν ιδανικές λύσεις, που απαιτούν οραματική και ταυτόχρονα ορθολογική διαχείριση, προβλήματα που οι λύσεις τους ενδέχεται να μας οδηγήσουν σε νέους διχασμούς αν δεν αναπτύξουμε κουλτούρα και διαδικασίες εθνικής συνεννόησης και συνοχής.