Ταλάτ και Έρογλου με σχέδια για το 2015…

02 Φεβ 2014

Οι συζητήσεις ανάμεσα στους τ/κ σχετικά με τις διαδικασίες για ανάδειξη του επόμενου ηγέτη τους, σιγά σιγά παίρνουν πιο σταθερό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα της επιλογής ηγέτη έχει δύο διαστάσεις. Από τη μια την συνεπή προσπάθεια του Ν. Έρογλου να παραμείνει στο παιχνίδι, με ελιγμούς στο κυπριακό που να μην τον θέτουν εκτός τροχιάς ή σε σύγκρουση με την Άγκυρα, γι’ αυτό και παρά την ιστορική του διαδρομή προσπαθεί να κρατηθεί στα πράγματα προβάλλοντας ένα πιο «κεντρώο» πρόσωπο σε σχέση με τις παλαιές του θέσεις. Από την άλλη, ο πρώην ηγέτης Μ. Α. Ταλάτ με μια διακριτική δραστηριότητα υπενθυμίζει ότι είναι «παρών». Μια ματιά στη χθεσινή διαδρομή των Έρογλου και Ταλάτ είναι χρήσιμη και σήμερα.

Ο Μ. Α. Ταλάτ κέρδισε την πλειοψηφία στις 20 Φεβρουαρίου 2005. Ο Ρ. Ντενκτάς βλέποντας τη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης πραγμάτων δεν έθεσε υποψηφιότητα απέναντι στον Ταλάτ. Το 2010 νίκησε ο Ν. Έρογλου από τον πρώτο γύρο με 50.38% , ενώ ο Μ. Α. Ταλάτ έμεινε στο 42.85%. Ο Ταλάτ εξελέγη το 2005 ως ο πολιτικός ηγέτης της λύσης, έθεσε στο περιθώριο τον Ρ. Ντενκτάς και υποσχέθηκε πορεία μαζί με τον ευρωπαϊκό κόσμο. Το 2004 στο δημοψήφισμα για την πρόταση επίλυσης του κυπριακού από τον ΟΗΕ ο Ταλάτ με την ιδιότητα του «πρωθυπουργού» κάλεσε «ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους να ψηφίσουν υπέρ της λύσης του κυπριακού για να μη ξαναζήσουν τις πικρές στιγμές του παρελθόντος. Ελπίζω με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όλοι να ζήσουμε καλύτερες μέρες σε μια ειρηνική χώρα».

Αντίθετα, οι δυνάμεις γύρω από τον Ρ. Ντενκτάς και τον Ν. Έρογλου απέρριψαν την πρόταση του ΟΗΕ θεωρώντας την ως μια «νίκη των ε/κ». Ο Ρ. Ντενκτάς την ημέρα του δημοψηφίσματος κάλεσε τους τ/κ να καταψηφίσουν το σχέδιο λύσης του ΟΗΕ κατηγορώντας τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και τον ΟΗΕ ότι «επέβαλαν ένα σχέδιο το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί και γι’ αυτό πρέπει να απορριφθεί. Ο Αλβαρο ντε Σότο παραπληροφόρησε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, ενώ οι διαφορές ήταν τεράστιες. Γι’ αυτό, ο Κόφι Ανάν κατέθεσε ενώπιον των δύο πλευρών ένα σχέδιο 9.000 σελίδων που κανένας δεν γνωρίζει τι περιέχει και τι εκπλήξεις επιφυλάσσει σε περίπτωση που θα υπερψηφισθεί…». Ο Ν. Έρογλου χαρακτήρισε την ίδια ημέρα το δημοψήφισμα ως «παράνομο γιατί ο νόμος έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα. Η πρώτη παράγραφος του νόμου για το δημοψήφισμα αφορά την καταστροφή της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου». Υπήρξε παρέμβαση από το εξωτερικό, μέσω των τηλεοράσεων, των ραδιοφώνων και των έντυπων μέσων ενημέρωσης στην απόφαση του λαού να πει ναι…».

Σήμερα το μείγμα ενδιαφέροντος έχει διαφορετικές προδιαγραφές. Ο Ν. Έρογλου επιχειρεί να συσπειρώνει γύρω του τις δυνάμεις που θα τον κρατήσουν στην κούρσα της επανεκλογής υπολογίζοντας ότι ο Τ. Ερτογάν δεν θα επαναλάβει την ανοικτή στήριξή του στον Μ. Α. Ταλάτ όπως έκανε το 2005. Ο Μ. Α. Ταλάτ από την άλλη, με προσεκτικές κινήσεις δηλώνει το παρόν του σε κάθε ευκαιρία αποφεύγοντας την ευθεία αναφορά στις διαδικασίες του 2015. Στις 30 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ «ο τέως ηγέτης των Τ/κ Μ. Α. Ταλάτ συμμετείχε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα και ερωτηθείς για το θέμα της ψηφοφορίας του 2015, ανέφερε ότι εάν ο νυν τ/κ ηγέτης λύσει το κυπριακό πρόβλημα, ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος και θα στηρίξει τον Έρογλου. Κληθείς να σχολιάσει έρευνα που τον δείχνει να προηγείται ως υποψήφιος για το 2015, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η έρευνα της εταιρείας KADEM απεικονίζει το σήμερα και δεν είναι πρέπον να σκέφτεται κανείς την ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού. Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια σε εκδήλωση στην Αμμόχωστο πρόσφατα ότι «εάν ήμασταν με τον Ταλάτ θα το είχαμε λύσει» ο τέως ηγέτης των τ/κ απάντησε: «τι να πω; Άργησε!».