Τα σημεία της συμφωνίας για το Brexit που παρατείνουν την αβεβαιότητα

Αντώνης Τριφύλλης 17 Νοε 2018

fortunegreece.com

Τα σημεία που προκαλούν προβληματισμό, η Τερέζα Μέι και η βασανιστική παράταση της αβεβαιότητας.

Η παρουσίαση της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας και της Ε.Ε. για το Brexit έχει πολλά χαρακτηριστικά που προκαλούν αν μη τι άλλο προβληματισμό. Από τις περίπου 550 σελίδες της συμφωνίας, με μια γρήγορη ανάγνωση, μπορούμε να επισημάνουμε κάποια από τα σημεία αυτά.

  1. Δεν πρόκειται για συμφωνία εξόδου, αλλά για βασανιστική παράταση της αβεβαιότητας που ταλανίζει τις δυο πλευρές σχετικά με την προσεχή εμπορική συμφωνία. Η παράταση μέχρις ότου συμφωνηθεί είναι «ανοιχτή». Μέχρι τότε η Μ. Βρετανία παραμένει στην εσωτερική αγορά και στην τελωνειακή Ένωση, πληρώνοντας την συμμετοχή της, χωρίς να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις. Και αποδεχόμενη όλους τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς.
  2. Η διατήρηση των ανοιχτών συνόρων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μοιάζει με άλυτο πρόβλημα. Αλλά και προϋπόθεση για το τέλος της μεταβατικής περιόδου. Ακόμη χειρότερα μπορεί να οδηγήσει σε επανένωση των δυο Ιρλανδιών!
  3. Μια σειρά από επιτροπές διαχείρισης της μη συμφωνίας-πρωτόκολλο το ονομάζουν- εμπλέκουν την αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στα πόδια της Μ. Βρετανίας. Ενώ απ΄ευθείας διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες δεν θα επιτραπούν.
  4. Η «συμφωνία» προκαλεί την εξέγερση όλων σχεδόν των πλευρών της Βρετανικής Βουλής. Ακόμη και αν υπερψηφιστεί η διακομματική πόλωση θα κυριαρχήσει. Αν πάλι καταψηφιστεί, ίσως πάμε σε νέες εκλογές και αντικατάσταση της Τερέζα Μέι από άλλον Πρωθυπουργό ή την ανάληψη της εξουσίας από τους εργατικούς.
  5. Αλλά και στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφύονται πολλά προβλήματα να γίνει αποδεκτή, παρά τις θριαμβευτικές δηλώσεις του κ. Φερχόφστατ, που είναι ο υπεύθυνος για το Brexit εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα προβλήματα περιμένουν στην γωνία..
  6. Στο μόνο σημείο που μοιάζουν να συμφωνούν όλοι, είναι στην κοινή συμπόρευση στην εσωτερική ασφάλεια και τις διεθνείς σχέσεις. Και πάλι..
  7. Την ακατανόητη προσέγγιση σε σχέση με τους Ευρωπαίους και τους Βρετανούς που ζουν και εργάζονται στα εδάφη των δυο πλευρών.

Κανένα από τα πολλά σενάρια για την μετά την «Έξοδο» εποχή δεν μοιάζει να ικανοποιεί το σύνολο των εμπλεκομένων. Ποια θα είναι η νέα συμφωνία; Canada, Norway, Turkey ή Canada +++, όπως επιθυμούν οι Brexiteers; Και γιατί να το δεχτούν οι χώρες εκτός Ε.Ε. που έχουν βολευτεί με τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες τους;

Η Ε.Ε. με όλα τα μέτωπα ανοιχτά στο εσωτερικό της – ιταλικός προϋπολογισμός, διαμάχη με Ουγγαρία και Πολωνία τώρα και με την Ρουμανία , αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ και υποχώρηση του Εμανουέλ Μακρόν στο εσωτερικό του, συρρίκνωση της γερμανικής Οικονομίας , εμπορικός πόλεμος κ.α. – θα ήθελε να ξεμπερδεύει μια ώρα αρχύτερα με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είτε παρατείνοντας τη βρετανική αγωνία, είτε με ένα σκληρό Brexit.

Στην πρώτη περίπτωση η βρετανική Οικονομία και η λίρα θα ταλανίζονται. Στην δεύτερη, μια νεκρική σιγή επικρατεί στις επιχειρήσεις, στα Πανεπιστήμια και στα Συνδικάτα. Άλαλα τα χείλη των ασεβών, μπροστά στο πολιτικό χάος, τις εισαγγελικές έρευνες για παράνομες χρηματοδοτήσεις της καμπάνιας υπέρ του Brexit, τις απειλές των Ισπανών για το Γιβραλτάρ κλπ.

Ίσως πάλι η κ. Μέι αποφασίσει η ίδια να πάρει την οδυνηρή πρωτοβουλία και να μιλήσει με θάρρος ότι η πορεία είναι αδιέξοδη για την κοινωνία, την οικονομία και την αστάθεια στον κόσμο και να προκηρύξει νέο δημοψήφισμα. Με παρότρυνση για παραμονή. Ας μιμηθεί τον Τσίπρα.

Προς το παρόν το διαψεύδει…αλλά οι εξελίξεις τρέχουν με 48 βουλευτές του κόμματος της να της δείχνουν την πόρτα της εξόδου.