«Επανέναρξη» κάνουν τη Δευτέρα 15 Ιουνίου τα μουσεία όλης της χώρας, μετά από τρεις μήνες που παρέμειναν κλειστά λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό. Υπέροχα και μοναδικά μουσεία, αρχαιολογικά και μη, ανοίγουν τις πύλες τους και μας περιμένουν, με τους επικεφαλής και εργαζόμενους να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όσο για τους κανόνες που οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν για την προστασία τους, θυμίζουμε μεταξύ άλλων την τήρηση των αποστάσεων (1,5 μ. για τους ανοικτούς χώρους και 2 μ. για τους κλειστούς), την υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας και τη συμμετοχή ως και 8 ατόμων στις ομαδικές ξεναγήσεις.
Πόσο έτοιμοι αισθάνονται και πόσο αισιοδοξούν για την «επόμενη μέρα» οι επικεφαλής των μουσείων; Το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων απευθύνθηκε για το θέμα στους Δημήτρη Παντερμαλή, πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης, Μαρία Λαγογιάννη, διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελαπόρτα, διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (ΒΧΜ), Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και Άννα Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.
Δ. Παντερμαλής: «Προχωρούμε εντελώς ανανεωμένοι»
«Το κλείσιμο του Μουσείου Ακρόπολης δεν ήταν μόνο απρόβλεπτο, ήταν κι ένα τεράστιο σοκ και χρειάστηκε πολύ δύναμη για να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας και να προγραμματίσουμε ένα ευρύ φάσμα βελτιώσεων ώστε στο τέλος αυτός ο νεκρός χρόνος να προκύψει πάρα πολύ δημιουργικός.
Την Δευτέρα, 15 Ιουνίου, το Μουσείο Μπενάκη υποδέχεται ξανά το κοινό του μετά από παύση λειτουργίας τριών μηνών λόγω της πανδημίας.
Οι ώρες λειτουργίας των μουσείων Μπενάκη δεν αλλάζουν, όμως, όπως ενημερώνει η σχετική ανακοίνωση, αναστέλλεται η λειτουργία του μουσείου στην Πειραιώς 138, για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, λόγω της αναβολής των εκθέσεων που είχαν προγραμματιστεί.
Για τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας: θερμομέτρηση στην είσοδο, σημάνσεις στο πάτωμα για την τήρηση των δύο μέτρων απόστασης, χρήση μάσκας από το προσωπικό κλπ.
Επίσης, λειτουργεί υπηρεσία ηλεκτρονικού εισιτηρίου (e-ticket) μέσω της σελίδας tickets.benaki.org, υπηρεσία που υλοποίησε το Μουσείο Μπενάκη κατά την περίοδο της προσωρινής παύσης της λειτουργίας του.
«Παραμένοντας έως σήμερα ενεργό, αξιοποίησε το ψηφιακό του απόθεμα, αλλά και προχώρησε και στην παραγωγή νέου, με κύριο μέλημα την επανεκκίνηση του ενδιαφέροντος του κοινού να επισκεφτεί και ζωντανά τις αίθουσές του. Στο πλαίσιο αυτό οργάνωσε την έκθεση των Robert McCabe-Κατερίνας Λυμπεροπούλου με τίτλο Ο Τελευταίος Μοναχός των Στροφάδων στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, με διάρκεια έως 13 Σεπτεμβρίου και ετοίμασε νέα σειρά ξεναγήσεων στις μόνιμες συλλογές του με τη συμμετοχή των επιμελητών» αναφέρει η ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη.
Πηγή: www.amna.gr