Τα μηνύματα Τσίπρα- Πούτιν από το Κρεμλίνο

08 Απρ 2015

«Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης» ούτε περιφέρεται στον κόσμο ζητώντας χρηματοδοτική βοήθεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, απαντώντας στις φήμες που ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στρέφεται στη Ρωσία για οικονομική στήριξη.
Υπογράμμισε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα», και για το λόγο αυτό η Αθήνα επιζητά μια «ευρωπαϊκή λύση».

Τόνισε πως η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν θα δώσει σε κανέναν το δικαίωμα να τη θεωρεί «λαθρεπιβάτη» ή επιβάτη δεύτερης κατηγορίας που «κινδυνεύει να πέσει στη θάλασσα».Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να πετάξει την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό καράβι, «είμαστε συνεπιβάτες και συνιδιοκτήτες στο καράβι και δεν δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να μας πετάξει έξω. Αν αρχίσει ο ένας να πετάτει τον άλλο έξω, τότε το καράβι θα πάει στα βράχια».

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους, έχει χρηματοοικονομικά προβλήματα, τα οποία, όμως, θα επιλύσει μέσα στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι θα συνεχίσει την αναπτυξιακή και οικονομική συνεργασία με την Ρωσία.


Ο κ. Τσίπρας ωστόσο διαχώρισε
τις υποχρεώσεις που έχει η Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. από την επιδίωξη ενίσχυσης της οικονομικής σχέσης μεταξύ της Αθήνας και της Μόσχας. Επισήμανε πως η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και να αξιοποιεί τη γεωπολιτική της θέση.

 

Πούτιν: Δεν μπορεί να εξαιρεθεί μια χώρα από το εμπάργκο

«Η ελληνική πλευρά δεν έθεσε κανένα ζήτημα για την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα και για τη σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων.

Για το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα, ο κ. Πούτιν αποσαφήνισε πως «δεν είναι δυνατό να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της Ε.Ε.», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων.

Εξέφρασε τη λύπη του για το εμπορικό πλήγμα που έχει δεχτεί η χώρα μας και την κατανόησή του για το γεγονός ότι, ως μέλος της Ε.Ε., υποχρεώθηκε να υπερψηφίσει τις κυρώσεις.

Ο κ. Πούτιν πάντως εκδήλωσε το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις και για επενδύσεις σε ελληνικές υποδομές, αναφέροντας συγκεκριμένα τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Επισήμανε ωστόσο πως η Μόσχα ζητά την ισότιμη αντιμετώπιση των ρωσικών εταιρειών που θα συμμετάσχουν σε τυχόν διαγωνισμούς.

 

Η υποδοχή

Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, η οποία κράτησε διόμιση ώρες, δηλαδή μία ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο.

«Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή» είπε ο Πούτιν υποδεχόμενος τον Τσίπρα και πρόσθεσε:

«Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδος, είχαμε την πρώτη θέση. Την περίοδο 2009-2013 ο όγκος των ανταλλαγών μας είχε διπλασιαστεί. Δυστυχώς, όμως, πέρυσι είχαμε μείωση κατά 40%. Νομίζω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύτιμη, γιατί πρέπει να βρούμε τους λόγους και να συμφωνήσουμε τι θα κάνουμε για να ξαναφέρουμε τις σχέσεις μας μπροστά».

Στην αντιφώνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος».

«Όπως είπατε, πράγματι, υπάρχουν βαθιές ρίζες, διαχρονικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς και εξ αιτίας των κοινών αγώνων, αλλά και εξ αιτίας της κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης. Και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας, ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας:

«Σκοπός της παρουσίας μου εδώ είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε αυτές τις σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας».