Όταν αυτή την εβδομάδα η γερμανίδα καγκελάριος ρωτήθηκε ποια είναι η άποψη της για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν για την οικονομία της ευρωζώνης κανείς δεν περίμενε ότι θα έδινε μία ξεκάθαρη απάντηση.
Η Ανγκελα Μέρκελ μας εξέπληξε όμως πάλι λέγοντας ότι εκείνη θα στήριζε τόσο έναν μικρό κοινό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη όσο και έναν περιφερειακό υπουργό των οικονομικών που θα κατηύθυνε την οικονομική πολιτικής της.
Η γερμανίδα καγκελάριος παραδέχτηκε πως έχουν γίνει πολλά για να σταθεροποιηθεί η νομισματική ένωση αλλά η συνοχή της οικονομικής πολιτικής της είναι ακόμα άπιαστο όνειρο .
“ Κατά τη γνώμη μου “ , είπε η κ. Μέρκελ “ χρειαζόμαστε έναν ακόμη γύρο εντατικών συζητήσεων για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης.”
Η παραδοχή αυτή της Ανγκελας Μέρκελ δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό ούτε από τους σκληροπυρηνικούς του κόμματος της ούτε από τους Φιλελεύθερους .
Η γερμανίδα καγκελάριος όμως δεν πτοείται και όπως γράφουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς στη νέα θητεία της θα πρέπει να απαντήσει στην ερώτηση του 1.000.000 δολαρίων αν δηλαδή θα είναι έτοιμη να συγκρουστεί με το κόμμα της στο ζήτημα της ακόμα μεγαλύτερης ενοποίησης της ευρωζώνης.
Το κρίσιμο σημείο είναι για την έγκυρη εφημερίδα αν η κ. Μέρκελ θελήσει να μείνει στην ιστορία ως μία καλή διαχειρίστρια κρίσεων ή αν προτιμήσει να ακολουθήσει τα χνάρια του Χέλμουτ Κόλ που άφησε πίσω του μία ευρωπαϊκή κληρονομιά.
Στο Βερολίνο ένθερμος υποστηρικτής των μεταρρυθμίσεων που προτείνει ο γάλλος πρόεδρος για την ευρωζώνη είναι ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς αλλά και το κόμμα των Πρασίνων . Αντίθετα οι γερμανοί Φιλελεύθεροι ούτε που θέλουν να ακούσουν για κοινούς προϋπολογισμούς και κοινό υπουργό οικονομικών.
Πολλά θα κριθούν την επόμενη μέρα των εκλογών από τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα δημιουργηθεί .
Θα είναι οι Σοσιαλδημοκράτες στην κυβέρνηση; Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά η κ. Μέρκελ θα προσπαθήσει να το αποφύγει γιατί δεν θέλει να διαπραγματευτεί με τον Μάρτιν Σουλτς . Δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια : Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές σχηματίζουν κυβέρνηση με τους σκληρούς Φιλελεύθερους που δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως τα συμφέροντα των Παρισίων δεν είναι κοινά με τα συμφέροντα του Βερολίνου .
ή σχηματίζεται ο συνασπισμός που είναι γνωστός ως Τζαμάικα με τους Χριστιανοδημοκράτες /χριστιανοκοινωνιστές , τους Φιλελεύθερους αλλά και τους ισχυρούς , όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις , Πράσινους . Οι γερμανοί Πράσινοι υποστηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και σε αυτούς η κ. Μέρκελ θα βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο.
Σε κάθε περίπτωση οι Χριστιανοδημοκράτες θα επιμείνουν να κρατήσουν το υπουργείο των οικονομικών το οποίο θα παίξει φυσικά κυρίαρχο ρόλο σε όλες τις διαπραγματεύσεις για τη βαθύτερη ολοκλήρωση της ευρωζώνης.
Όπως λέει η Καταρίνα Γκνάθ , ειδική σε ευρωπαϊκά θέματα στο Ίδρυμα Μπέρτελςμαν όλα τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας γνωρίζουν ότι οι γερμανοί πολίτες περιμένουν ότι θα υπάρξει βαθύτερη ολοκλήρωση . Ακόμα και αν δεν τους αρέσει πολύ η ιδέα κατανοούν ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος συμφωνίας με τη Γαλλία.