πηγή: fortunegreece.com
Πριν επτά χρόνια σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» ο καθ. κ. Παπαποστόλου (??Το Διαδίκτυο απειλεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση;??) κατέγραψε την αλματώδη αύξηση της εμφάνισης online μαθημάτων μέσα στους πρώτους ήδη μήνες της λειτουργίας τους. Επίσης αναφέρθηκε εκτενώς στις αντιρρήσεις και τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει με την εμφάνιση της πρώτης πλατφόρμας ψηφιακής μάθησης μεταξύ υπερασπιστών και αντιπάλων του νέου «θεσμού».
Λίγους μήνες πριν, φημισμένα Πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, το Γέιλ, το Πρίνστον, το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ και άλλα, είχαν δημιουργήσει τις πλατφόρμες Coursera και edx. Αν και οι ιστοσελίδες αυτές δημιουργήθηκαν λίγους μόνο μήνες πριν, ήδη παρακολουθούσαν τα μαθήματα 2,4 εκατομμύρια φοιτητές από 196 χώρες. Η ιδιαιτερότητα των MOOC είναι ότι ένας οποιοσδήποτε πολίτης, οιασδήποτε χώρας και επιπέδου σπουδών μπορούσε να παρακολουθήσει καθηγητές να διδάσκουν σε σειρά βιντεοσκοπημένων εβδομαδιαίων διδακτικών Ιστορία, Φιλοσοφία- ακόμη και αρχαία Ελληνική φιλοσοφία – στην αγγλική γλώσσα. Παράλληλα κάθε εβδομάδα υπήρχαν τεστ, γραπτές σημειώσεις και ένα τελικό με την ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης. Η γενική βαθμολογία και η βεβαίωση επιτυχούς αξιολόγησης μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο βιογραφικό όσων επιθυμούσαν.
Οι «αντίπαλοι» αυτής της μορφής διδασκαλίας προέβαλαν το ισχυρό επιχείρημα ότι ψηφιακή εκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πανεπιστημιακή διδασκαλία, τα εργαστήρια την συνύπαρξη των φοιτητών στον πανεπιστημιακό χώρο. Και φυσικά είχαν δίκιο. Ένα δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι με αυτόν τον τρόπο οι νέες πλατφόρμες θα οδηγούσαν τα αμερικανικά πανεπιστήμια σε οικονομική ασφυξία. Σε αυτό διαψεύστηκαν. Ακόμη και σήμερα πανεπιστημιακά ιδρύματα κύρους χρεώνουν χιλιάδες δολάρια τον χρόνο. Είναι όμως τα Ιδρύματα των ελίτ, αν και προβλέπουν υποτροφίες σε υποψήφιους φοιτητές πολύ υψηλών προδιαγραφών.
Στο μεταξύ πολλά Πανεπιστήμια παρέχουν εκπαίδευση εξ αποστάσεως-και στην Ελλάδα-, τα οποία όμως χορηγούν αναγνωρισμένα πτυχία στους εξ αποστάσεως φοιτητές τους, αλλά με υποχρέωση καταβολής διδάκτρων.
Διαβάστετην συνέχεια στο fortunegreece.com