Τα καλά, τα κακά και τα χειρότερα

Αντώνης Τριφύλλης 17 Μαρ 2020

Πριν λίγα χρόνια, η διαΝΕΟσις είχε δημοσιεύσει μια μεγάλη έρευνα με τίτλο ??Τι πιστεύουν οι Έλληνες??. Στο ερώτημα σε ποιους θεσμούς έχετε εμπιστοσύνη??, οι απαντήσεις ήταν κατά σειρά η οικογένεια, ο στρατός, η αστυνομία, η εκκλησία, ο Προέδρος της Δημοκρατίας κλπ. Πολύ χαμηλά ήταν τα ΜΜΕ. Η δε   κυβέρνηση έχαιρε  μικρότερης εμπιστοσύνης από την  τοπική αυτοδιοίκηση. Στις επόμενες έρευνες δεν άλλαξαν τα δεδομένα. Όταν παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα αυτά, πολλοί φίλοι της αριστεράς τα αμφισβητούσαν με το επιχείρημα ότι δεν είναι αξιόπιστες τέτοιες έρευνες, μια και διαδοχικές εκλογές και στιγμιαίες δημοσκοπήσεις μετά το ΄15 άλλα έδειχναν. Τελικά, με την φετινή έρευνα, μίλησαν πολλοί για συντηρητικοποίηση της κοινωνίας. Σιγά το εύρημα.. Οι τελευταίες τρεις εκλογικές αναμετρήσεις επιβεβαίωσαν το γεγονός και ο προοδευτικός χώρος πιάστηκε αδιάβαστος.

Τα καλά νέα.  Με την δυναμική στροφή του Μητσοτάκη στο θέμα της μετανάστευσης βγαίνοντας από το πλαίσιο, έσπασε τα ??δεσμά?? τής κολοβής συμφωνίας του ?16 της Ε.Ε. με την Τουρκία, συσπείρωσε το σύνολο της κοινωνίας και των κομμάτων, με μικρές διαφοροποιήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία από την ένταξή μας, τα σύνορά μας με την Τουρκία αναγνωρίστηκαν ως σύνορα με την Ε.Ε. Μια επιδίωξη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεών μας. Κανείς δεν φανταζόταν, ότι η Ε.Ε. όχι μόνο διαμήνυσε ότι τα σύνορά μας είναι Ευρωπαϊκά, αλλά ένα Αυστριακό τανκ, Πολωνοί στρατιώτες και άνδρες της Frontex περιπολούν από κοινού με τον στρατό μας, ενώ η Αυστριακή, η Πολωνική σημαία κ.α. κυματίζουν μαζί με την Ελληνική.

Η Γερμανία, με μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία-εξαγωγές όπλων, επιχειρήσεις εγκατεστημένες στην μεγάλη περιφερειακή δύναμη και εξαγωγές-, αποφάσισε να μην υποκύψει στον εκβιασμό.

Τα κακά νέα. Η Τουρκία πατώντας σε δυο βάρκες, δέχεται χτυπήματα από παντού. Οι υπερφίαλες βλέψεις του κ. Ερντογάν στο Ιντιρλίκ, στην Λιβύη και στην Συρία, ήρθαν αντιμέτωπες με υπέρτερες δυνάμεις. Η Ρωσία, η Ε.Ε., η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ, βάζουν φρένο στις επιδιώξεις του.  Και όλα αυτά με μια οικονομία σε κατακόρυφη πτώση και με το γνωστό από την αείμνηστη εποχή  δόγματος της αυταπάτης. Αυτονόητα, ξεσπάει στην χώρα μας και δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα.

Την στιγμή που μια ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων είναι απαιτεί ακόμη και κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι παγιδευμένη από τον πρότερο βίο της, και στην αδυναμία της να διαχωρίσει τις ευθύνες της από πράξεις ενός ανθρώπου που έσκαψε πολλούς λάκκους και τελικά έπεσε σε αυτούς. Μήπως ήρθε η ώρα να..

Και τα χειρότερα. Ακόμη και πριν τον κορωνοιό, η  διεθνής οικονομία παρουσίαζε σημάδια  ύφεσης. Η αδιανόητη πολιτική του Προέδρου της-όλα τα λεφτά στους πλούσιους φίλους της- και η εγκατάλειψη των φίλων και συμμάχων της υπερδύναμης ακόμη και στα νύχια των Ταλιμπάν, έπιασε πάτο. Πολύ σύντομα, μέχρι τον Νοέμβριο, θα έχουμε μια κυβέρνηση Μπάιντεν. Μεταξύ μας, ελπίζω να επιλέξει κάποιαν νεότερη γυναίκα. Γιατί όχι την Μισέλ Ομπάμα για Αντιπρόεδρο..

Υ.Γ.   Θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφερθώ σε δυο πρόσωπα που έπαιξαν κομβικό ρόλο στα καλά  νέα. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που τόσο κατακρίθηκε  από πολλούς. Και ο Χρίστος Παπουτσής. Όταν έχτισε τον πρώτο φράχτη στον Έβρο με χρήματα της κοινότητας. Το τι άκουσε τότε, από πολλούς και διάφορους, οι παλαιοί το θυμόμαστε.

                                                

Πηγή: www.tanea.gr