Tα γεράκια θέλουν πόλεμο με Ιράν και Β. Κορέα

Οντίν Λιναρδάτου 25 Μαϊ 2018

H εξωτερική πολιτική που ασκεί  η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ αποδεικνύει πόσο μονοδιάστατα είναι τα μυαλά που κυβερνούν αυτή τη στιγμή τις ΗΠΑ και αυξάνει ιλιγγιωδώς τις πιθανότητες να αποτύχει οικτρά σε όλα τα μέτωπα , ακόμα και στο πολυδιαφημιζόμενο μέτωπο της Βόρειας Κορέας.

Τα δύο  σκληροπυρηνικά γεράκια του Τραμπ , ο υπουργός του των εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος του σε θέματα ασφάλειας Τζον Μπόλτον , θα προτιμούσαν , με συνοπτικές διαδικασίες,  να κηρύξουν τον πόλεμο και στο Ιραν και στη Βόρεια Κορέα .

Η γλώσσα που χρησιμοποίησε ο Πομπέο εναντίον του  Ιράν δείχνει την αλλοπρόσαλλη τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ουάσινγκτον ,  με άγνωστες συνέπειες.

Ο Πομπέο  είπε πως θα συνθλίψουν όλους τους ιρανούς πράκτορες και τους συμμάχους τους Χετζμπολάχ όπου και αν τους βρουν και διέταξε την Τεχράνη να σταματήσει να   εξοπλίζει τους Χούτι  στην Υεμένη  ,  να αποχωρήσει αμέσως από τη Συρία , να σταματήσει το πρόγραμμα των βαλιστικών της πυραύλων , να σταματήσει να βοηθά τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν , να σταματήσει κάθε επαφή με την Αλ Κάιντα και η λίστα συνεχίζεται.

Όπως πολύ εύστοχα  σχολίασε ο διευθυντής ερευνών του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το μόνο που δεν ζήτησαν οι Αμερικανοί ακόμα από τους Ιρανούς είναι να αλλάξουν θρησκεία και να γίνουν Χριστιανοί.

Και η Φεντερίκα Μογκερίνι , η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ , σχολίασε δηκτικά αλλά και ευγενικά πως “η ομιλία του αμερικανού υπουργού των εξωτερικών δεν μας διαφώτισε ως προς το πως η αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν κάνει πιο ασφαλή τη Μέση Ανατολή και μας βοηθά να ασκήσουμε μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράν”.

Σοβαρό plan B δεν υπάρχει από την αμερικανική πλευρά εκτός αν κάποιος θεωρεί σοβαρό ένα χτύπημα εναντίον του Ιράν.

Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Στέφεν Γουάλτ λέει χαρακτηριστικά πως οι απαιτήσεις του Πομπέο προς το Ιράν θυμίζουν  το τελεσίγραφο που έστειλε η Αυστρία στη Σερβία το 1914 και που τελικά οδήγησε στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι ξεκάθαρο  πως Πομπέο και Μπόλτον θέλουν με κάθε τρόπο να επιβάλλουν αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν αλλά αυτό που αδυνατούν να κατανοήσουν είναι πως δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον πλανήτη και σίγουρα η επιβολή και των αυστηρότερων κυρώσεων δεν θα τους οδηγήσει πουθενά.

Αυτό που θα καταφέρουν είναι να εξοργίσουν ακόμα περισσότερο τους Ευρωπαίους , την Κίνα και τη Ρωσία.

Ηδη το Βερολίνο είναι έξαλλο με τον νέο αμερικανό πρέσβη ο οποίος με θράσος τόλμησε να απειλήσει  με επιβολή κυρώσεων και τις γερμανικές εταιρείες .

Ο Ρίτσαρντ Γκρανέλ κάλεσε μέσω twitter τις γερμανικές επιχειρήσεις να σταματήσουν τις συναλλαγές με το Ιράν, απειλώντας με αντίμετρα.

Και η Γαλλία  προειδοποίησε  τις ΗΠΑ ότι θα της  ζητηθούν αποζημιώσεις  σε περίπτωση επιβολής κυρώσεων για συναλλαγές γαλλικών εταιρειών  με το Ιράν.

Αυτή τη στιγμή Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και την ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Ευρωπαίοι πασχίζουν  να αποτραπεί  ο ανταγωνισμός πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή ενώ οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται καθόλου για αυτό και δεν επιθυμούν να τηρήσουν  τις διεθνείς υποχρεώσεις τους , παρά μόνον εάν εκείνοι έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό.

Και στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας όμως η στρατηγική που ακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά.

Μπορεί ο Τραμπ να αδημονεί για τη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου αλλά πολλοί αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φοβούνται ακριβώς αυτό που έχουν πει από την αρχή όλοι οι σοβαροί αναλυτές ότι η Πιον Γιάνγκ δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να υπογράψει συμφωνία για τα πυρηνικά της ούτε σκοπεύει να διαλύσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τα γεράκια του Λευκού Οίκου επιθυμούν να αποτύχουν οι συνομιλίες και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ουάσινγκτον Ποστ οι πολίτες της Νότιας Κορέας ανησυχούν πολύ με αυτή την εξέλιξη , δεν εμπιστεύονται ούτε τον Μπόλτον ούτε τον Πομπέο και φοβούνται πως οι ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσουν έναν νέο πόλεμο στην Κορεατική Χερσόνησο. Ιδιαίτερα αν οι συνομιλίες αποτύχουν και ο Τραμπ φανεί αδύναμος ενώ έχει νομιμοποιήσει τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας.