Τα Δυτικά Βαλκάνια κοιτούν προς την ΕΕ

Οντίν Λιναρδάτου 05 Φεβ 2018

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να καλλιεργεί την ελπίδα στα 6 κράτη των Δυτικών Βαλκανίων ότι μέχρι το 2025 θα είναι μέλη της Ένωσης.
Στόχος αυτής της νέας στρατηγικής να δώσει  πνοή στην διεύρυνση , να υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι στη μετανάστευση και να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στην ασταθή αυτή περιοχή .
Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν θα υπάρξουν αρκετά μέλη της Ένωσης που θα αντιδράσουν σε οποιονδήποτε σχεδιασμό για νέα διεύρυνση .
Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο φιλόδοξος στόχος που έχουν βάλει  μπορεί να μην είναι ρεαλιστικός αλλά θα λειτουργήσει ως κινητήρια δύναμη στην σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τις χώρες που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη γειτονική Αλβανία.
Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση του 2008 , το Μπρέξιτ και τα προβλήματα των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης εμφανίζεται κουρασμένη και πολλοί νιώθουν ότι ίσως δεν έπρεπε ούτε η προηγούμενη διεύρυνση να είχε γίνει , άλλοι πιστεύουν ότι οι 27 μπορούν να γίνουν 33 μόνο αν υπάρξει μία ΕΕ πολλών ταχυτήτων.
“ Κατά  μία έννοια οι έξι “ λέει  ευρωπαίος διπλωμάτης που είναι υπέρ της διεύρυνσης “ είναι ήδη μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τους χρειαζόμαστε “. Δεν χρειάζεται να γίνει η διεύρυνση μέχρι το 2025 λένε άλλοι , αυτή η ημερομηνία είναι ενδεικτική.
Η Κομισιόν αναμένεται να πιέσει τους έξι να επιλύσουν και τις διμερείς διαφορές τους . Σερβία και Μαυροβούνιο φαίνεται πως είναι οι δύο πιο πιθανές χώρες προς ένταξη , έχουν άλλωστε ήδη αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις .
Η νέα διεύρυνση αποτελεί και δέσμευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, ο οποίος είπε τον Σεπτέμβριο πως η διεύρυνση θα είναι η ηχηρή απάντηση που θα δώσει η Ένωση στην αποχώρηση της Βρετανίας από αυτή.
Ο κ. Γιούνκερ θα επισκεφτεί όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων τον επόμενο μήνα για να  προετοιμάσει τη σύνοδο που θα γίνει τον Μάιο στη Σόφια όπου θα συζητηθεί τι ζήτημα της διεύρυνσης .
Η ΕΕ ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο το 2012 , με τη Σερβία το 2014 ενώ τόσο η Αλβανία όσο και η ΠΓΔΜ περιμένουν το πράσινο φως από την Κομισιόν για να αρχίσει η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ. Ήταν το  κύριο πέρασμα  προς την Ευρώπη για   χιλιάδες πρόσφυγες  και μετανάστες στη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 – 2016 και η Ρωσία επεκτείνει σε αυτές τις χώρες την επιρροή της . Αυτά φοβίζουν την Ευρώπη που προτιμά να έχει τα Δυτικά Βαλκάνια κάτω από  τη δική της ομπρέλα .
Η Μόσχα όμως είναι αποφασισμένη να μην το επιτρέψει αυτό και προσπαθεί μέσω των ΜΜΕ να επηρεάσει τους πολίτες . Και ήδη το καταφέρνει.
Ένα μεγάλο ποσοστό  των πολιτών των χωρών αυτών έχει απογοητευθεί πια και δεν πιστεύει πως θα γίνουν ποτέ μέλος της ΕΕ. Έτσι στρέφονται προς τη Ρωσία.
Αυτό που εξέπληξε τους αναλυτές είναι το γεγονός ότι τόσο η Βουλγαρία που έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο όσο και η Αυστρία έχουν βάλει τα Δυτικά Βαλκάνια στις προτεραιότητες τους .
Δεν βλέπουν όμως όλες οι χώρες της ΕΕ με καλό μάτι μία νέα διεύρυνση . Η Ισπανία , που αρνείται κατηγορηματικά για ιστορικούς λόγους να αναγνωρίσει το Κόσοβο γιατί φοβάται τις επιπτώσεις στην Καταλωνία , δεν επιθυμεί τη διεύρυνση .
Η διεύρυνση βέβαια προϋποθέτει την επίλυση των  διμερών  διαφορών ανάμεσα στις υπό ένταξη χώρες και τα μέλη της ΕΕ.
Η ΠΓΔΜ για να  αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει πρώτα να επιλύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα.