Μέρες ευχών είναι το ξέρω, αλλά επειδή δεν μπορούμε να αγνοούμε την πραγματικότητα, θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις και εκτιμήσεις για αυτά που μας άφησε η χρονιά που έφυγε και για αυτά που έρχονται.
· Το δημόσιο χρέος μας, ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο του 200% του ΑΕΠ, φτάνοντας στα 338 δισ. ευρώ.
· Tο ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος μας, ξεπερνάει πλέον τα 240 δισ. ευρώ.
· Είναι άγνωστο αλλά καθόλου μικρό το ύψος των οφειλών μεταξύ ιδιωτών. Το μεταξύ μας χρέος.
· Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους είναι απολύτως κρίσιμη, όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό, από αυτήν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το κατά πόσον θα υπάρξουν χιλιάδες «λουκέτα», απολύσεις εργαζομένων αλλά και μια νέα γενιά κόκκινων δανείων.
· Από το επιστρεπτέο κομμάτι της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και των φορολογικών υποχρεώσεων μας που έχουν παγώσει μέχρι τον Απρίλιο, έχει συσσωρευτεί βάρος συνολικού ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρώσουμε.
· Οι τράπεζες έχουν αναστείλει υποχρεώσεις πελατών τους, υποχρεώσεις μας, ποσού περίπου 9 δισ. ευρώ και στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται απλήρωτα τιμολόγια και επιταγές που έχουν παγώσει με κρατική παρέμβαση.
· Το ποσό των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μας σε αναστολή έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.
· Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μας προς την εφορία συνεχίζουν να αυξάνονται. Το ληξιπρόθεσμο χρέος μας ξεπερνά τα 106 δισ. ευρώ, ενώ 20 δις. ευρώ από το ποσό αυτό θεωρούνται πλέον ανεπίδεκτα εισπράξεως.
· Παρά την πληθώρα τραπεζικών ρυθμίσεων πολλά δάνεια μας, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματικά, θα χρειαστούν νέα ρύθμιση καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος για νέες αδυναμίες πληρωμών.
· Ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη και η ύφεση του 2020 να μη ξεπεράσει το 10,5%, αυτό σημαίνει πως ελπίζουμε το ΑΕΠ να συρρικνωθεί στα επίπεδα του 2002. Ελπίζουμε δηλαδή οικονομικά η χώρα να επιστρέψει στο 2002 και όχι ακόμα πιο πίσω.
· Για το 2021, θα προσπαθήσουμε για ανάπτυξη άνω του 4,5% σε σχέση με το 2020 και η χρονιά να κλείσει με το χρέος μας στα 345 δισ. ευρώ. Η αξιοποίηση σημαντικών πόρων περίπου 5,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια μας. Να το ευχηθούμε, μα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πολλά εξαρτώνται από τη διάρκεια της πανδημίας, από το πόσο γρήγορα θα λειτουργήσει το εμβόλιο, αλλά και το ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων μας που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Αυτά είναι λίγα μόνο στοιχεία και μόνο στο οικονομικό πεδίο από τα πολλά που σκιαγραφούν τις μέρες που έρχονται.
Δεν είναι ανάγκη να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να αντιλαμβάνεσαι ότι χρειάζεται να καταβάλουμε πολίτες και πολιτεία μεγάλη προσπάθεια και πως θα αναλωθεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο τη νέα χρονιά.
Δεν είναι ανάγκη να είσαι οικονομικός αναλυτής για να βλέπεις τις δυσκολίες να επιτευχθεί η σκοπούμενη μα και αναγκαία ανάπτυξη για το 2021.
Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός αναλυτής για να προβλέψεις αυτό που θα συμβεί εάν δεν επιτευχθεί.
Ναι χρειάζεται να έχεις κοινή λογική για να αντιληφθείς ότι δεν αρκούν για λύση όλα αυτά που το πολιτικό προσωπικό, μας έχει εμφανίσει ως λύση.
Σε ό,τι με αφορά ελπίζω και εύχομαι το Εθνικό Κοινοβούλιο μας με ευθύνη πρωτίστως της Κυβέρνησής να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και σε μια ειλικρινή και σε βάθος συζήτηση των μελών του, να μας παρουσιάσει την κατάσταση της χώρας, να μας εξηγήσει το σχέδιο για την αντιμετώπισή της σε άμεσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και να μοιράσει δίκαια και με αυστηρότητα ευθύνες και υποχρεώσεις σε πολιτεία, πολίτες και πολιτικούς για όσα χρειάζεται να γίνουν.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας … και μακάρι να σφάλλω.
ΥΓ: η χρήση του πρώτου πληθυντικού προσώπου είναι από επιλογή …