Η είδηση του θανάτου του Κώστα Σημίτη. κάνει από το πρωί το γύρο του κόσμου: Τα διεθνή ΜΜΕ με εκτενή δημοσιεύματα αναφέρονται στα πεπραγμένα του
Με εκτενή δημοσιεύματα, Μέσα από την Ευρώπη και την Αμερική αναφέρονται στα πεπραγμένα του Κώστα Σημίτη και στο αποτύπωμά του στην πολιτική ζωή της χώρας.
Σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως ο Κώστας Σημίτης ήταν ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. «Του πιστώνεται η μείωση των διογκωμένων κρατικών δαπανών, ωστόσο, επικριτές του λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να περιορίσει τη διαφθορά. Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησής του, ο Σημίτης μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ώστε η Αθήνα να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη ζώνη του ευρώ», επισημαίνει μεταξύ άλλων το πρακτορείο.
«Ο Σημίτης, συνιδρυτής του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ, το 1974, έγινε τελικά ο διάδοχος του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου, με τον οποίο είχε συχνά αμφίρροπες σχέσεις. Ο Σημίτης, ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής, ήταν επίσης αφοσιωμένος φιλοευρωπαίος, ενώ ο Παπανδρέου πόνταρε στην έντονη αντίθεση του στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τη δεκαετία του 1970, προτού αλλάξει ρότα, αφού έγινε πρωθυπουργός», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Ο Σημίτης θεώρησε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2001, ως το σημαντικότερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του. Βοήθησε επίσης να “κλειδώσουν” οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα και ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος κατασκευής υποδομών, για να βοηθήσει στη φιλοξενία των αγώνων. Βοήθησε επίσης την Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004», επισημαίνει το Bloomberg.
Αναφορές στη ζωή και την πολιτική σταδιοδρομία του Κώστα Σημίτη φιλοξενεί σε δημοσίευμά της και η γαλλική Le Monde. «Διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου και παρέμεινε πρωθυπουργός από το 1996 έως το 2004, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση του ευρώ από την Ελλάδα. Από νεαρή ηλικία έκανε εκστρατεία κατά των δεξιών κυβερνήσεων και, όταν οι συνταγματάρχες ήρθαν στην εξουσία το 1967, εντάχθηκε στην ομάδα Δημοκρατικής Αμυνας, για λογαριασμό της οποίας τοποθέτησε βόμβες – “πυροτεχνήματα”, όπως έλεγε σεμνά. Το 1969, για να ξεφύγει από την αστυνομία, έγινε δάσκαλος στη Γερμανία, όπου γνώρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Οταν ήρθε στην εξουσία το 1996, δήλωσε ότι θα υπηρετήσει μόνο δύο θητείες και κράτησε τον λόγο του, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής πολιτικής ζωής», σημειώνει.
«Ο Σημίτης εγκατέλειψε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, όχι όμως πριν εκδώσει μια προφητική προειδοποίηση, ότι η οικονομική κακοδιαχείριση θα έφερνε τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα επέβαλε σκληρή λιτότητα. Τελικά, ήταν το ΔΝΤ, από κοινού με την Ε.Ε., που επέβαλε ένα σκληρό καθεστώς στη χρεοκοπημένη χώρα, το 2010», αναφέρει το Associated Press, παραθέτοντας τους κυριότερους σταθμούς στην πολιτική πορεία του πρώην πρωθυπουργού.
«Ως πρώην καθηγητής Νομικής, ήταν ιδρυτικό μέλος του κόμματος ΠΑΣΟΚ. Διατελώντας υπουργός Οικονομίας και αργότερα Βιομηχανίας, ο αυστηρά λιτός Σημίτης συγκρούστηκε πολλές φορές με τον Παπανδρέου και τις δημοσιονομικά χαλαρές πολιτικές του. Αν και ο Σημίτης θεωρούσε την είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ως κορυφαίο επίτευγμά του, βοήθησε επίσης να εξασφαλιστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα», σημειώνει η Deutsche Welle.
«Πέθανε ο Ελληνας πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με θητεία από το 1996 έως το 2004, ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) το 1974. Καθοριστική φυσιογνωμία στην υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001, ήταν 88 ετών», ανέφερε ο ιταλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας Rai Radio 1.
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, που θεωρήθηκε “εκσυγχρονιστής” στην πολιτική σκηνή της χώρας, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τετραήμερο πένθος για τον Σημίτη, ο οποίος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το Γαλλικό Πρακτορείο.