Τα αυγά του Νετανιάχου

Λάρκος Λάρκου 24 Μαρ 2024

Για εισαγωγή, Predator: «Δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε πρόσωπα και εταιρείες που συνδέονται με το Predatorgate, υποβλήθηκαν στον Έφορο Εταιρειών έγγραφα για αλλαγές αξιωματούχων της κυπριακής εταιρείας Santinomo, η οποία κατέχει το 35% της ελληνικής Intellexa ΑΕ. Η υπόθεση της παράνομης παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων στην Ελλάδα με το λογισμικό Predator της εταιρείας Intellexa, το οποίο παραμένει μετά από δύο χρόνια ανοιχτό και ανεξιχνίαστο, είχε εξαρχής και ένα ισχυρό κυπριακό άρωμα. Η κεντρική φιγούρα του σκανδάλου είναι ο Ισραηλινός Ταλ Ντίλιαν, πρώην διοικητής της Μονάδας 81 των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2020. Στην Κύπρο έγινε γνωστός με την περιβόητη υπόθεση με το μαύρο βαν για την οποία τελικά δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη και επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 26.000 ευρώ». (Πηγή: «Πολίτης», 20/3)

Ύστερα το συμβόλαια. Ο εκπρόσωπος του Υπ. Άμυνας Χρ. Πιερή μίλησε στην Digital (4/11/21) «για μια πολύ σημαντική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ- ένα Government - to Government συμβόλαιο. Σύστημα καμερών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο»

Η Κύπρος χρειάζεται να βλέπει το χάρτη-και να κάνει προσεκτικά βήματα. Δύο είναι οι κύριοι παίκτες στην περιοχή και οι σχέσεις τους περνούν διάφορες φάσεις-κατά πλειοψηφία σχέσεις σε ένταση. Η σκέψη ότι η Κύπρος θα παίξει με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας αποφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Το Cyprus Times στις 18/11/19 γράφει πως  «πολίτες θορυβήθηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη που πετάνε πάνω από τον ουρανό της επαρχίας Πάφου. Πρόκειται για ισραηλινά μαχητικά τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση «Ονήσιλος-Γεδεών», που πραγματοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις Κύπρου και Ισραήλ».

Πετούν ισραηλινά πολεμικά στην Πάφο. Π Ταλ Ντίλιαν, πρώην διοικητής της Μονάδας 81 των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF), δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο από το 2013 μέχρι το 2020.  Αλλά «η μεγάλη πλειοψηφία από τις 2.672 άδειες αγοράς ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα το 2022 δόθηκαν σε Ισραηλινούς για την αγορά γης, όπως γράφει η Χαλκίν Σεσί. Δύο χιλιάδες εταιρείες στα κατεχόμενα έχουν ισραηλινούς μετόχους και μέσω αυτών των εταιρειών, Ισραηλινοί αγόρασαν γύρω στις 25.000 στρέμματα γης, κατά μεγάλο μέρος γεωργική γη, κυρίως στην Καρπασία- λέγεται επίσης ότι έχουν αγοράσει 2.000 στρέμματα και στην Λεύκα». (Πηγή: Ρεπορτερ 27/3/23).

 Είναι μόνο στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Η Τουρκία μετά το 2017 άλλαξε πολιτική στο κυπριακό και δεν ήταν μόνο εξαιτίας του εγκλήματος στο Κραν Μοντάνα, είναι και εξαιτίας της αξιοποίησης του, υπό την Κυπριακή Δημοκρατία, εδάφους ως μοχλού πίεσης του Ισραήλ εναντίον της. Γι’ αυτό και ιδιαίτερα μετά την πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, 1ον,  Ο Τ. Ερτογάν ζήτησε από τον Ε. Τατάρ να ελέγξει τις αγοραπωλησίες που διεξάγουν Ισραηλινοί στα κατεχόμενα, 2ον Η Τουρκία, αντιμετωπίζει πλέον τις σχέσεις Νετανιάχου-Χριστοδουλίδη στα πλαίσια της νέας κατάστασης πραγμάτων που συντελείται στη Μέση Ανατολή με τον έλεγχο της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό. Το όλα τα αυγά  της Λευκωσίας στον Νετανιάχου ισούται με αδιαφορία για την επίλυση, το όλα τα αυγά  στον Νετανιάχου ισούται με το «μα ποιο κυπριακό, έσhιει κυπριακό σιόρ;». Ύστερα όλα «πρίμα» καθώς ο Νετανιάχου μια χαρά περνά και με το «Government - to Government συμβόλαιο» και μια χαρά με τις αγορές ακίνητης περιουσίας ισραηλινών στα κατεχόμενα.  

Όλα τα πιο πάνω τρέχουν καθώς η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν ολοκλήρωσε την 2η επίσκεψή της στο νησί. Δήλωσε 1: «Άκουσα όλες τις απόψεις και τις προοπτικές για να κατανοήσω καλύτερα τις κύριες δυσκολίες και ευκαιρίες. Μερικές φορές φαίνεται ότι όλα τα μονοπάτια έχουν δοκιμαστεί και ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή». Τα μονοπάτια είναι γνωστά. Τα κόμματα της ακινησίας λένε τα ίδια, ελάχιστα εξελίσσονται, ο χρόνος και οι συνθήκες ελάχιστα βελτιώνουν τις αναλύσεις τους. Άρα, εύκολα υποθέτουμε τι άκουσε από τα Ε/Κ κόμματα που λένε μόνο τι δεν θέλουν, ή τι άκουσε από τα Τ/Κ που λένε «πρώτα η τδβκ». Δήλωσε 2: «Ωστόσο, υπάρχουν πάντα φωνές που αποκαλύπτουν την ανθεκτικότητα των κοινωνιών που ονειρεύονται μια διαφορετική ζωή και που αποδεικνύουν ότι η ελπίδα είναι αναγκαία και υποχρέωση». Σαφές μήνυμα της απεσταλμένης ότι υπάρχουν δυνάμεις που κρατούν ανοικτή την πόρτα της ελπίδας- «η ανθεκτικότητα, υποχρέωση στην ελπίδα». Το «ωστόσο», δείχνει ότι δεν αποτελούν το κυρίαρχο ρεύμα- αλλά η απεσταλμένη τονίζει τη βαρύτητα της παρουσίας τους στη δημόσια δράση. Δήλωσε 3: «Η αποστολή μου είναι να προσδιορίσω εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τη δέσμευση και των δύο πλευρών προς την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Στους μήνες που απομένουν, είμαι πρόθυμη και δεσμευμένη να συνεχίσω τις καλύτερες προσπάθειές μου για να εκπληρώσω το αίτημα του ΓΓ των ΗΕ». Τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε μακριά από το στόχο ώστε να «προσδιορίσει κοινό έδαφος». Έχει τη σημασία η δήλωσή της ότι τον «Απρίλη θα επισκεφθεί κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ίσως να έχει επαφές και σε επίπεδο ΕΕ». Το ερώτημα είναι αν η απεσταλμένη θα πάει στις επισκέψεις αυτές με άδεια χέρια ή εάν στο τρίγωνο Λευκωσία-Τουρκία-Βρυξέλλες προκύψει από μηχανής θεός...