Τα Αρχαία Ελληνικά λύση στην κρίση;

Αντώνης Τριφύλλης 29 Μαρ 2012

‘’Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος.’’

.

Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος

.

Ο Keith Chen, καθηγητής Management στο Πανεπιστήμιο του Yale, έκανε μια μελέτη. Προσπαθώντας κι αυτός να δώσει μια εξήγηση για την υπερχρέωση της Ελλάδας. Δεν ερεύνησε την ένταξη της χώρας στο ΕΥΡΩ, τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, ή την πλημμελή εποπτεία από τις κοινοτικές αρχές. Όλα αυτά και πολλά άλλα έχουν αναλυθεί από πλήθος οικονομολόγων και πολιτικών. Ο καλός καθηγητής έψαξε να ανακαλύψει το μυστικό της κρίσης σε κάτι άλλο, πολύ πιο ευγενές. Στην γλώσσα. Μια και η γλώσσα αντανακλά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τελικά ενεργούμε. Κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν δυο ομάδες γλωσσών. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο που γίνεται η χρήση του μέλλοντος από κάθε ομάδα.

.

Στην πρώτη ομάδα, η χρήση του μέλλοντος παρουσιάζει ευελιξία. Για παράδειγμα, στα γερμανικά η φράση ‘’Αύριο έχουμε ηλιοφάνεια’’ είναι αποδεκτή. Αντίθετα στα ελληνικά παρών και μέλλον διαχωρίζονται. ¨Έτσι λέμε ‘’σήμερα έχουμε ηλιοφάνεια’’ και ‘’αύριο θα έχουμε ηλιοφάνεια’’.

.

Στην πρώτη ομάδα εκτός από την Γερμανία ανήκουν οι σκανδιναβικές χώρες, η Κίνα, η Κορέα κλπ. Στην δεύτερη η Ελλάδα, οι χώρες του νότου της Ευρώπης, η Αγγλία κλπ.

.

Οι κάτοικοι των χωρών της πρώτης ομάδας είναι αποταμιευτές, καπνίζουν λιγότερο, είναι αθλητικοί κ.α. και  σκέφτονται για το μέλλον περισσότερο από τους συναδέλφους τους της άλλης ομάδας.

.

Αποτέλεσμα, οι γερμανοί και άλλοι δανείζονται λιγότερα, έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην οικονομία υγείας και στην προβλεπτικότητα για το  συνταξιοδοτικό τους μέλλον.

.

Δεν ξέρω βεβαίως αν είναι αλήθεια αυτή η προσέγγιση. Σίγουρα όμως θεωρώ ότι έχει την ίδια αξία με τις άλλες έρευνες που προαναφέραμε των οικονομολόγων κλπ.ή τις θεωρίες περί ταξικής πάλης, επανάστασης ή μετωπικής σύγκρουσης με την Ε.Ε. Ή πάλι και με το ίδιο το μνημόνιο.

.

Στην μαρτυρική χώρα μας πάντως η εν λόγω θεωρία μπορεί να αποτελέσει μια διέξοδο στην επερχόμενη μείωση των εισοδημάτων στο επίπεδο του 2001. Λέω λοιπόν, να προσπαθήσουμε να πείσουμε την τρόικα, ότι η συνεχιζόμενη ύφεση, προκαλείται και από την εφαρμογή του μνημονίου. Και ότι έχουμε μια λύση, που όχι μόνο δεν θα προκαλέσει κοινωνική και πολιτική κρίση, που τόσο φοβάται η Ευρώπη, αλλά θα μας δώσει εθνική υπερηφάνεια και ένα φως στο τούνελ.

.

Η λύση μπορεί να προέλθει από τα συμπεράσματα της μελέτης που αναφέραμε σε συνδυασμό με την αρχαία ελληνική γλώσσα.

.

Όλοι ξέρουμε, ακόμη και η τρόικα, ότι τα γερμανικά στηρίζονται ως προς το συντακτικό στα αρχαία ελληνικά. Θα προβούμε λοιπόν σε πρώτη φάση σε αναθεώρηση της κατάργησης των προνοιών της μεταρρύθμισης Ράλλη. Δηλαδή θα επαναφέρουμε τον τονισμό και την καθαρεύουσα. Και εν τέλει θα υιοθετήσουμε την αρχαία ελληνική ως επίσημη γλώσσα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Λίγο πριν βγούμε στην αγορά ομολόγων. Γιατί, μια και το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν και είναι το Κράτος, αν αυτή η πρόταση περάσει, και πιο οικονόμοι θα γίνουμε και την υγεία μας θα προσέχουμε, ώστε να μειωθεί η φαρμακευτική και νοσηλευτική δαπάνη στα επίπεδα που προβλέπει το μνημόνιο ΙΙ. Βλέπετε εμείς είμαστε σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με τους άλλους νότιους λαούς. Γιατί ενώ αυτοί θα πρέπει να υιοθετήσουν τα γερμανικά ή τα φιλανδικά, εμείς με τα αρχαία μας θα είμαστε μια χαρούλα.

.

Άσε που μια τέτοια προσέγγιση θα μας φέρει πιο κοντά στην ορθοδοξία, και θα αποστομώσει τους διάφορους ορθολογιστές που θέλουν να μας κάνουν όλους καλβινιστές!