Τα απομεινάρια των μηχανισμών δηλώνουν την παρουσία τους, η ΕΛΙΑ;

Νίκος Γκιώνης 12 Φεβ 2014

Απαντώ στο ερώτημα του τίτλου. Ναι, και η ΕΛΙΑ είναι εδώ. Όμως τα όπλα της είναι ιδεολογικά και κατά τούτο υστερεί απέναντι σε μικρομέγαλες συνιστώσες της, που από τον καιρό της αριθμητικής τους μεγαλoσύνης κληροδοτούν στις επόμενες μικρότερες υπαρξιακές τους φάσεις, τους ατράνταχτους μηχανισμούς, έστω και σμικρυσμένους.

.

Η συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου, στο όνομα της επιθυμητής συμμετοχικότητας, σαββατοκυριακάτικα, όπως την ακούσαμε, έρχεται να κινητοποιήσει τους απωθητικούς παλιομοδίτικους μηχανισμούς των λιστών, ενεργοποιώντας έτσι το προσωπικό γούστο σε μια πολύ σοβαρή ιστορία, όπως είναι αυτή της μετεξέλιξης της Ευρώπης. Και βέβαια, το ζαχάρωμα της πικρής γεύσης είναι ο διπλάσια αυξημένος αριθμός υποψηφίων.

.

Στην ΕΛΙΑ, οι μηχανισμοί ανήκουν, όσο ανήκουν, στο ΠΑΣΟΚ, στην απομείνασα μάλλον γραφειοκρατία του περισσότερο – και λιγότερο ή και καθόλου στον Πρόεδρό του. Έναντι αυτής της γραφειοκρατίας, οι 58 κυρίως, ένα κομμάτι που θα το ονόμαζα ανέστιο ΠΑΣΟΚ και ακόμα περισσότερο μερικές ιδεολογικές κινήσεις ασήμαντης αριθμητικής επιρροής  σε τούτη τη στιγμή, θα νοιώθουν αμήχανα κι ας μην το λένε.

.

Λέτε να δούμε κατ? επίφαση κριτήρια στηριγμένα σε απρόσωπες λιστομαχίες, όπως αυτές συμβαίνουν σε εκλογές επιμελητηρίων ή  επιστημονικών συλλόγων πανελλαδικής εμβέλειας; Η άμεση δημοκρατία είναι ιδανική εφόσον υπάρχουν προϋποθετικές παράμετροι, σαν κι αυτές ας πούμε που μια ζωή έβαζε ο Κορν. Καστοριάδης, μία από τις οποίες ήταν η στέρεη αυτοδιεύθυνση και αυτονομία του ατόμου.

.

Κι αν για την ΝΔ το αποτέλεσμα της κίνησης των μηχανισμών ίσως έχει κάποιο αποτέλεσμα εξαιτίας της κουλτούρας της, η αναδυόμενη Κ/αριστερά, ασπόνδυλη ακόμα όπως είναι, θα εμπλακεί σε μικροντέρμπι καλών ή κακών μηχανισμών, όπου το οργανωτίστικο κυριαρχεί συντριπτικά της θέσης και της απόφανσης, με την έκκληση των 58 και των 5000 συνοδοιπόρων, να μετεωρίζεται μεταξύ της μικρότερης ή μεγαλύτερης ιδεολογικής διάβρωσης.

.

Και γιατί στο μυαλό μου έρχονται κάποιες κουβεντούλες για μπάστακες της τρόικας, που μετεξελίχτηκαν  – οι κουβεντούλες – σε ασύστατες διακηρύξεις περί κάλπης ανάδειξης υποψήφιων Ευρωβουλευτών, αφού προηγουμένως διασφαλίστηκε δια πληρεξουσίων τεχνοκρατών του κομματικού οργανωτισμού, ο σχεδόν πλήρης έλεγχος των λιγοστών οπαδών; Κι όπως λέγαν τόσοι σοφοί, ανάμεσα στην απολυταρχία και την κατευθυνόμενη ελευθερία, υπάρχει η ελεύθερη συνδιαλλαγή, τουτέστιν η  δημοκρατία.

.

Η ΕΛΙΑ οφείλει να υπάρξει  όχι ως αδύναμο έρμαιο ασπόνδυλο, αλλά κατά την βούληση των υποστηρικτών της και των αναγκών της χώρας για χρήσιμες πολιτικές.