Πρόγευμα Εργασίας με την απερχόμενη Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Margot Wallstrom:
«Η κοινή ευρωπαϊκή συνύπαρξη του Σκανδιναβικού Βορρά με τον ευρωπαϊκό νότο και η φεμινιστική διάσταση στην εξωτερική πολιτική»
Με προσκεκλημένη την απερχόμενη Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας και πρώην Επίτροπο της ΕΕ Margot Wallstrom ολοκληρώθηκε ένα ακόμη Πρόγευμα Εργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, πολιτικοί με εμπειρία διεθνών σχέσεων, ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβεις ξένων χωρών και Έλληνες, η ηγεσία του Ελληνό-Σουηδικού επιμελητηρίου και εκπρόσωποι επιχειρήσεων, καθηγητές διεθνών σπουδών, εκδότες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ συμμετείχαν στην συζήτηση η οποία αφορούσε την σχέση του Σκανδιναβικού Βορρά με τον Ευρωπαϊκό Νότο αλλά και την φεμινιστική διάσταση στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις.
Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ Άννα Διαμαντοπούλου καλωσορίζοντας την ομιλήτρια και πρώην συνάδελφό της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συνύπαρξη των δύο χωρών, Σουηδίας και Ελλάδας, με όλους τους συμβολισμούς που φέρουν ως προς τον Σκανδιναβικό Βορά και Ευρωπαϊκό Νότο αντίστοιχα και παρά τις μεγάλες διαφορές τους ως προς το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτισμικό μοντέλο και την ιστορική τους εξέλιξη. «Κοινές αξίες, αρχές αλλά και η παρόμοια θεσμική συγκρότηση σε κρίσιμους τομείς στηρίζουν την κοινή ευρωπαϊκή πορεία και τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» τόνισε η κυρία Διαμαντοπούλου, θίγοντας ακόμα το μεγάλο ζήτημα της περαιτέρω σύγκλισης και συνεργασίας. Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ έθεσε και την ιδιαίτερη συμβολή του ζητήματος ισότητας των φύλων στην διαμόρφωση των κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων στις γειτονικές στην Ελλάδα περιοχές, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής και την συμβολή του στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και των ρυθμών ανάπτυξης, όπως μαρτυρούν πολλές επιστημονικές μελέτες.
Η κυρία Wallstrom στην ομιλία της αναφέρθηκε στην δομή και την λειτουργία του Σκανδιναβικού Μοντέλου και την επίδραση του στις σχέσεις με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Τόνισε ιδιαίτερα την σημασία της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και την αμοιβαία αξιοπιστία μεταξύ κράτους και πολιτών και αναφέρθηκε στην αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία της Σουηδίας που παραμένει όμως εκτός ευρωζώνης και εξακολουθεί να εκφράζει αντιδράσεις ως προς την συμμετοχή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Όσον αφορά την διεθνούς απήχησης και αναγνώρισης, άσκηση φεμινιστικής πολιτικής στο υπουργείο εξωτερικών, αναφέρθηκε στις ειδικές εκδόσεις με οδηγίες και κανόνες που έχουν εκδοθεί από το Σουηδικό ΥΠ.ΕΞ. επί θητείας της καθώς και στην υιοθέτηση των πολιτικών αυτών από τον ΟΗΕ. Συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες και θεσμικές παρεμβάσεις που επηρέασαν οριζόντια διάφορες γενιές και κοινωνικές ομάδες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη υψηλότατων ποσοστών πραγματικής ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.