Συντακτικό Δημοψήφισμα

Αθανάσιος Θεοδωράκης 11 Ιαν 2013

Το νέο έτος 2013 ξεκίνησε με πολλά ερωτηματικά και μεγάλη αγωνία. Κι αυτό γιατί ενώ όλοι εστίαζαν, μετά τις περιπέτειες του περασμένου έτους, στην οικονομία και στις δόσεις των δανείων, ως κύριο ζήτημα αναδύεται η πολιτική διακυβέρνηση. Το θέμα της διαπλοκής και της αδιαφανούς διαχείρισής της εκ μέρους του πολιτικού κόσμου σκεπάζει τα πάντα, ευτελίζει θεσμούς και πρόσωπα, εκμαυλίζει συνειδήσεις, εξοργίζει τους πολίτες. Προκύπτει καθαρά ότι χωρίς λύση του πολιτικού ζητήματος δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ανάκαμψη, ούτε κοινωνική ειρήνη. Μέσα από αθλιότητες, υπονοούμενα, υπερβολές και συμφέροντα η δημόσια ζωή της χώρας βαλτώνει στη χειρότερη εκδοχή. Κατά τον καθηγητή κ. Κοντογιώργη «η λίστα Λαγκάρντ εξέθεσε το πολιτικό προσωπικό, επειδή έχει εξωγενή πηγή και δεν μπορούσε να υποστεί την προηγούμενη «λεύκανσή» της από τα «φίλια» στοιχεία, πριν δημοσιοποιηθεί, όπως συμβαίνει με τις λίστες, οι οποίες προωθούνται από εσωτερικές αρχές».

.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κι είναι εύκολο να φανατασθούμε τί θα επακολουθήσει ως δημόσιο θέαμα,  είναι μάλλον μάταιο να επιζητούμε τη λύση μέσα από την οικονομία, τις δόσεις, τα ελλείμματα, τα μνημόνια. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες αλλά όταν γίνονται με αποδεκτό ηθικό υπόβαθρο, με κοινωνική συναίνεση και με εθνικό σχέδιο δράσης. Η χώρα μπήκε στον πέμπτο χρόνο της κρίσης και καμμιά κυβέρνηση δεν παρουσίασε εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, η κοινωνία είναι θρυμματισμένη, η οικονομία έχει γονατίσει και το ηθικό δίδαγμα είναι πρόδηλο.

.

Το κύριο πρόβλημά μας είναι σαφώς πολιτικό. Δεν έχουμε το σύστημα διακυβέρνησης ούτε και τους ηγέτες που απαιτούν οι κρίσιμες περιστάσεις. Κι αυτό δεν μπορεί να το λύσει καμμιά τρόϊκα, είναι θέμα του κυρίαρχου ελληνικού λαού. Δεν αφορά απλά ανακατανομή εδρών, νέες ισορροπίες, συμπράξεις συστημικών, παλιών ή και νεοπαγών κομμάτων. Χρειαζόμαστε κάτι καινούριο, ένα άλλο πολίτευμα, μια πραγματική Republique. Η Μεταμόρφωση της χώρας θα αρχίσει από την πολιτική. Χρειαζόμαστε γι αυτό ένα νέο Σύνταγμα κι όχι απλά αναθεώρηση του υπάρχοντος όπως προτείνεται από τα κόμματα.

.

Σε σχέση με την Ευρώπη και τα σημαντικά που ετοιμάζονται (σχέδια, προτάσεις, εκτιμήσεις) η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις επιλογές της και να είναι ενεργά παρούσα στον διάλογο με θέσεις. Αν η ΕΕ είναι «η τελευταία πολιτική ουτοπία» κατά τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στο μεταίχμιο του βρισκόμαστε και παρά τις επί μέρους θέσεις και συμφέροντά μας, αξίζει να συμμετέχουμε δημιουργικά στην ουτοπία αυτή.

.

Γι αυτό η επανεκκίνηση της πολιτικής είναι βασική προϋπόθεση επανεκκίνησης της χώρας, ανάκαμψης της οικονομίας, ανασύνταξης της κοινωνίας. Χωρίς εθνικό σχέδιο, χωρίς παραγωγική οικονομία, χωρίς αποτελεσματική διοίκηση και χωρίς αξιόπιστους δημοκρατικούς θεσμούς δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Χρειαζόμαστε στην ουσία μια άλλη δημόσια ζωή, μια άλλη πολιτική, ένα άλλο επίπεδο δημόσιας συμπεριφοράς. Μια άλλη σχέση της πολιτικής με την κοινωνία, μια άλλη σχέση του πολίτη με το κράτος.

.

Πριν τα άκρα γίνουν κυρίαρχα στη συνείδηση των πολιτών, η δημοκρατία πρέπει να αντιδράσει προτείνοντας διέξοδο. Δεν μπορούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να συνεχίσουμε με αυτόν τον αυτοκαταστροφικό τρόπο. Η χώρα χρειάζεται τώρα ένα νέο ξεκίνημα και η μόνη λύση είναι αυτή του Συντακτικού Δημοψηφίσματος. Ο λαός να αποφασίσει για ένα νέο Σύνταγμα, ένα νέο πολίτευμα, μια νέα πολιτική ζωή. Ολα τα άλλα θα ακολουθήσουν, σε νέα βάση, για κάθαρση, δικαιοσύνη, ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

.

Προτείνω να οργανωθεί Συντακτικό Δημοψήφισμα τώρα.