Κατανοητοί μεν οι δισταγμοί και οι επιφυλάξεις, ακόμη και οι προσωπικές στάσεις και φιλοδοξίες, δεν είναι όμως κατανοητό από τους πολίτες, αυτά να εμποδίζουν το μείζον που είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών ενοποίησης του προοδευτικού σοσιαλδημοκτρατικού μεταρρυθμιστικού χώρου, με τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου, ανανεωμένου πολιτικού φορέα.
Πόσο μάλλον, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί ένα σημαντικό συμφωνημένο βήμα στην πορεία προγραμματικής σύγκλισης με το Πόρισμα της Κοινής Επιτροπής όπου συμμετείχαν ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΔΗΜΑΡ, ΜΕΤΑ, Δράση, Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, ΜΠΡΟΣΤΑ και Δίκτυο για τις Μεταρρυθμίσεις, συνέβαλαν δε στην επεξεργασία του Πορίσματος πάνω από 200 στελέχη του χώρου.
Προϋπόθεση για τη συνέχεια είναι η οικοδόμηση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, συνεννόησης και άμεσης συνεργασίας για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα οργανωτικής σύγκλισης. Η παραπομπή των θεμάτων αυτών σε μια επιτροπή διαπραγμάτευσης ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού αποδεικνύεται ότι δεν επαρκεί. Δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες. Οι δημόσιες τοποθετήσεις των επικεφαλής αναδεικνύουν βαθύτερα πολιτικά ζητήματα που δεν μπορούν να λυθούν στο επίπεδο αυτής της Επιτροπής.
Οι Κινήσεις Πολιτών έχουν εκφράσει δημόσια της ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη εικόνα πολυδιάσπασης και αποδυνάμωσης της προοδευτικής παράταξης. Κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην αποσαφήνιση της ταυτότητας, της πολιτικής και της νέας ενιαίας φυσιογνωμίας της δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προοπτική της, απογοητεύει και απομακρύνει τους πολίτες που ενδιαφέρονται.
Χρειάζεται να γίνουν υπερβάσεις από όλους, αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, σε ενέργειες όπως:
- Άμεσες κοινές συναντήσεις των επικεφαλής, χωρίς προαπαιτούμενα και επιτροπές προετοιμασίας, για να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας που θα πείσει τους πολίτες ότι προχωράμε αποφασιστικά και με σύμπνοια. Άλλωστε έχει υπάρξει ήδη μια συμφωνία κοινής πορείας και ένα πλαίσιο συνεργασίας. Οι κοινές επιτροπές εργασίας ας λειτουργούν παράλληλα.
- Να αναληφθούν νέες κοινές πρωτοβουλίες διαλόγου για τη διεύρυνση του σχήματος και με άλλους φορείς και στελέχη του χώρου.
- Να αρχίσει η διαβούλευση με τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς, υπό το συντονισμό Κοινής Επιτροπής (της προηγούμενης ή νέας), σε όλη την Ελλάδα, με βάση το Κοινό Πόρισμα και με στόχο τη συμμετοχική διαμόρφωση της προγραμματικής μεταρρυθμιστικής ατζέντας του νέου φορέα.
- Να γίνει μέσα στο Σεπτέμβριο εναρκτήρια κοινή συνάντηση των μελών όλων των κεντρικών οργάνων των φορέων που θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα (των οκτώ που συμμετείχαν στην Κοινή Επιτροπή για το Πόρισμα, αλλά και όσων άλλων προστεθούν).
- Να οριστεί Πολιτικό Συμβούλιο, χωρίς πλειοψηφία κανενός από τους υπάρχοντες πολιτικούς φορείς, με αντικείμενο το συντονισμό των διαδικασιών διοργάνωσης Ιδρυτικού Συνεδρίου το οποίο θα αποφασίσει τη μορφή, το όνομα, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό και θα εκλέξει το συλλογικό πολιτικό όργανο του νέου φορέα.
- Η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση, πριν οριστικοποιηθούν τα παραπάνω βήματα, είναι μεν πρωθύστερη, αλλά αφού είναι επιλογή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του χώρου, ας μη γίνει σημείο αντιπαράθεσης, με σαφή όμως δέσμευση για τα βασικά χαρακτηριστικά της κοινής πορείας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογής.