Συμφωνία στο Βερολίνο για την Λιβύη- Τι προβλέπει

19 Ιαν 2020

Κατ? αρχήν συμφωνία επιτεύχθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Όπως ανακοινώθηκε στην κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ και του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας για τα αποτέλεσματα της συνάντησης, συμφωνήθηκε κατ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία.

Σύμφωνα με την Άνγκελα Μέρκελ, οι συμμετέχουσες χώρες κατέληξαν σε ένα σχέδιο επίλυσης της διαμάχης για τη Λιβύη, το οποίο αφενός πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφετέρου να καταστεί τμήμα της πολιτικής διευθέτησης του ζητήματος.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεσμεύτηκαν να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων και δεσμεύτηκαν να τερματίσουν τη στρατιωτική στήριξη στις πλευρές εμφύλιου πολέμου. «Πιστεύουμε σε πολιτική λύση και όχι σε στρατιωτικές συγκρούσεις» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Αποφασίστηκε, επίσης, η συγκρότηση μία 10μελούς στρατιωτικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των αντιμαχόμενων πλευρών στον λιβυκό εμφύλιο πόλεμο, η οποία θα ξεκινήσει συνομιλίες στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη και πρόσθεσε οτι η 10μελής στρατιωτική επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ημέρες, στην έδρα του Οργανισμού, στη Γενεύη.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «το θέμα δεν λήγει σήμερα, γι? αυτό δημιουργήσαμε και επιτροπές» διευκρινίζοντας ότι σε αυτές θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη που δεν εκπροσωπήθηκαν στη διάσκεψη του Βερολίνου, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Κατά την διάρκεια της Διάσκεψης, ο  Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν μία  ενδεχόμενη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να σταματήσει» η αποστολή φιλοτούρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη, για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε η καγκελάριος από δημοσιογράφο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) είναι με ποιον τρόπο συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλ Σαράτζ και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ. Η απάντηση ήταν ότι οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη μίλησαν κατά μόνας και με τους δύο, οι οποίοι έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ώστε αυτή τη στιγμή δεν μιλούν μεταξύ τους. Κατά συνέπεια Αλ Σαράτζ και Χάφταρ δεν ήταν στην αίθουσα της διάσκεψης, αλλά ήταν σε χώρο στον οποίο μπορούσαν να ενημερώνονται διαρκώς.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου παραδέχονται ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η τήρηση τόσο της εκεχειρίας, όσο και του εμπάργκο. Αλλά από την άλλη πλευρά, επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ, "δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε κάτι που δεν υπάρχει ακόμη". Στο ίδιο μήκος κύματος η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι "δεν μπορούμε να συζητήσουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο", ενώ η Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας τόνισε ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ευθύνη στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη, φιλοξενώντας και άλλες συναντήσεις, αν χρειαστεί.

Αναλυτική ενημέρωση στις Βρυξέλλες

Για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου αναμένεται να ενημερωθούν τη Δευτέρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η κατ αρχήν συμφωνία του Βερολίνου οδεύει προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να λάβει και την "ευλογία" του διεθνούς οργανισμού. Γερμανοί σχολιαστές κάνουν λόγο για μία πρώτη επιτυχία σε μία επίπονη διαδικασία που είχε δρομολογηθεί από τις 15 Αυγούστου, σε ιδιαίτερη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη Χασάν Σαλαμέ.