Η συνεχιζόμενη άρνηση της κυβέρνησης να συγκαλέσει - υπό τη νέα πλέον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών είναι ακατανόητη. Όταν μιλάει για επιχείρηση εισβολής και πόλεμο στα ανατολικά σύνορα της χώρας απαιτώντας εθνική συναίνεση, δεν μπορεί να αρνείται την συμμετοχή της αντιπολίτευσης στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής. Η σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των κοινοβουλευτικών πολιτικών δυνάμεων δεν φανερώνει ούτε αδυναμία της κυβερνητικής πλειοψηφίας ούτε υποδηλώνει την ανάγκη συνδιαχείρισης της κρίσης. Φανερώνει σεβασμό σε ένα θεσμοθετημένο όργανο και στον ρόλο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Χρειάζεται προφανώς και η αντιπολίτευση, της αξιωματικής προεξάρχουσας, να διαμορφώνει με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις της το αναγκαίο συναινετικό κλίμα που θα προϊδεάζει για έναν εποικοδομητικό διάλογο στο ανώτατο αυτό πολιτικό όργανο. Αλίμονο αν κάποιοι θελήσουν να χρησιμοποιήσουν την κρισιμότητα των συνθηκών για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όσο λαθεμένη είναι η άποψη ότι σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις δεν χρειάζεται αντιπολίτευση, το ίδιο λάθος είναι ότι η αντιπολίτευση υπάρχει για να είναι κάθετα αντίθετη σε ότι κάνει η κυβέρνηση.
Από την άποψη αυτή η χυδαιολογία ενός αυξανόμενου αριθμού Πολακιστών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - με επικεφαλής τον «αρχηγό» τους - αλλά και οι ακραίες λαϊκιστικές φωνές που υψώνονται από άλλες πλευρές δεν συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Το γεγονός αυτό ωστόσο, δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή της σύγκλισης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η πλειοψηφία των οποίων έχει δείξει διάθεση συμβολής στην αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων μιας περίπλοκης συγκυρίας.