Συζήτηση στη Βουλή για την Άμυνα και τα εξοπλιστικά- Συμφωνία Μητσοτάκη- Ανδρουλάκη

02 Απρ 2025

Το νέο δωδεκαετές σχέδιο για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Έκανε λόγο για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία και χαρακτήρισε τις επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες, ως επενδύσεις στην κυριαρχία μας.

«Δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι το παλαιότερο δίλημμα, που επιστράτευε συχνά πυκνά η Αριστερά «κανόνια ή βούτυρο» καθίσταται σήμερα σαθρό και επικίνδυνο.

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημαντική παράμετρος του σχεδίου είναι «η επένδυση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία». 

«Η αλήθεια είναι ότι στο παρελθόν η χώρα μας έχει δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια σε πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς να μπορέσει ουσιαστικά να «χτίσει» και να εισπράξει από αυτές τις προμήθειες το αντισταθμιστικό όφελος για να μπορέσει να «χτίσει» μια εύρωστη, μία δυναμική εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Θα έλεγα το αντίθετο μάλιστα, επειδή τα αντισταθμιστικά είναι ταυτισμένα στη συνείδηση της κοινής γνώμης με άλλου είδους παροχές -αποτελούν από τη φύση τους και έναν απαρχαιωμένο όρο- σήμερα πρέπει να μιλάμε για ελληνική προστιθέμενη αξία. Για τη συμμετοχή, δηλαδή, της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε όλα τα προγράμματα τα οποία το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα δρομολογήσει τα επόμενα χρόνια», είπε πρωθυπουργός.

Ν. Ανδρουλάκης: Οφείλουμε να πάψουμε να είμαστε απλώς καταναλωτές αμυντικού εξοπλισμο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε στην ομιλία του στη Βουλή ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει την αμυντική ενίσχυση και ασφάλεια της Ελλάδας, χωρίς όμως να επιβαρυνθεί η κοινωνική πολιτική και συνοχή της χώρας.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως απαιτείται σχέδιο και πολιτική βούληση που βασίζεται σε έξι βασικούς άξονες.

«- Να υπάρχει ρητή δέσμευση πως ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής θα κατασκευάζεται εγχώρια και να οριστεί ένα ποσοστό που θα αντιστοιχεί σε οφέλη που θα αξιοποιηθεί στο πεδίο του σχεδιασμού, της έρευνας και ανάπτυξης.

- Δεύτερος άξονας, η επένδυση στην στρατιωτική έρευνα και ανάπτυξη και ενίσχυση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στον αμυντικό τομέα, ελαττώνοντας τις εισαγωγές οπλικών συστημάτων και την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές.

- Τρίτον, απαιτείται αναβάθμιση του ρόλου του ΕΛΚΑΚ ως Κοινού Φορέα Αμυντικής Παραγωγής που εποπτεύει και συντονίζει την Δημόσια και Ιδιωτική Αμυντική Παραγωγή, Έρευνα και Ανάπτυξη.

- Ενόψει της διεκδίκησης και κατανομής των κονδυλίων που προβλέπει η ΕΕ, κρίνεται απολύτως αναγκαία η πρόβλεψη διαδικασιών διαφάνειας, λογοδοσίας και ενισχυμένου κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να μην γίνει με τα χρήματα για την άμυνα ό,τι έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι κρίσιμης σημασίας η ενίσχυση του ελεγκτικού ρόλου της Επιτροπής Εξοπλισμών.

- Η Ελλάδα πρέπει επίσης να επανεκκινήσει γραμμές παραγωγής βλημάτων για να αναπληρώσει τα αποθέματά της αλλά και να συμβάλει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων άλλων χωρών» τόνισε.

Σ. Φάμελλος: Ασφαλής χώρα δεν γίνεται χωρίς ισχυρή κοινωνία, ισχυρή οικονομία και ισχυρή δημοκρατία

«Μικροπολιτικές σκοπιμότητες» καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το «κρίσιμο» ζήτημα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα εξοπλιστικά, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί την άμυνα» και επιχειρεί να «φοβίσει» την κοινωνία, προκειμένου να βρει επικοινωνιακή διέξοδο στα «αδιέξοδα» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνησή του.

«Αποτελεσματική άμυνα χωρίς ισχυρή εξωτερική πολιτική δεν γίνεται», υπογράμμισε ο Σ. Φάμελλος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει «στρατηγική», ούτε «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» που θα «κατοχυρώνει την Ελλάδα ως χώρα με πρωτοβουλίες σταθερότητας και ειρήνης».

Δ. Κουτσούμπας: Οι υπέρογκες πολεμικές δαπάνες αφορούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, και σε αυτό το πλαίσιο το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός για τις πολεμικές ανάγκες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, καθορίζεται απολύτως από τους στόχους και της προτεραιότητες της άρχουσας τάξης της Ελλάδας και την επιδίωξη της να αρπάξει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι της λείας, τώρα που οι ανταγωνισμοί διεθνώς είναι στο «φουλ», τώρα που ο κόσμος φλέγεται, ακριβώς επειδή ξαναμοιράζεται».

Αλ, Χαρίτσης: Κάνετε μπίζνες με τους εξοπλισμούς

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «κάνετε μπίζνες με τα εξοπλιστικά για να πουλάτε πατριωτισμό. Είπατε ότι για λόγους αυξημένης διαφάνειας τα εξοπλιστικά θα επιβλέπει ο πρωθυπουργός. Κύριε υπουργέ (προς τον Νίκο Δένδια) δεν σας εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός. Με την ΕΑΒ τι γίνεται με τα ΕΑΣ τι γίνεται; Θα ενισχυθούν ή θα ακολουθηθεί η πολιτική Χατζηδάκη για ιδιωτικοποίηση μέσω της απαξίωσης;». Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι το δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο» δεν είναι σαθρό, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ και πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά στηρίζει σταθερά τον αγώνα για κοινωνικές δαπάνες.

Μητσοτάκης: Συμφωνία με Ανδρουλάκη στις εθνικές προτεραιότητες για την Άμυνα

«Θα απαντήσω κ. Ανδρουλάκη λέγοντας επί της αρχής ότι στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποίησεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό μηχανισμό», τόνισε κατά την δευτερολογία του από το βήμα της Βουλής για τα εξοπλιστικά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών. Το 2017 ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα χωρίς η ΕΕ να εκπληρώνει την υποχρέωση της στην νέα συμμαχία το ΝΑΤΟ. η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωση της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Στο ζήτημα του safe, έχετε δίκαιο όταν λέτε κ. Ανδρουλάκη ότι το προνομιακό δάνειο δεν μπορεί να μας λύσει το πρόβλημα γιατί μας επιβαρύνει το χρέος. Είναι μεν μια κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αυτό που ζητάμε. Γι’ αυτό και λέμε ότι απαιτείται κοινό ταμείο που θα χρηματοδοτεί με επιδοτήσεις και όχι με δανεικά την αμυντική θωράκιση.

Έχουμε προτείνει σε αυτό το πλαίσιο την δημιουργία αντιπυραυλικού θόλου που θα είναι προς όφελος όλης της ΕΕ. Είμαστε εκεί; Όχι δεν είμαστε ακόμα εκεί, γιατί ήδη ενόψει του προϋπολογισμού επόμενης προγραμματικής περιόδου 2028-35 ξεκίνησε ήδη συζήτηση για το πώς θα αποπληρώσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.