Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής αυτό το διήμερο θα επικεντρωθούν σε θέματα Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, στις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή (θα συζητηθούν η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα αλλά και η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ) αλλά και στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.
Σήμερα πρώτη μέρα (δείπνο) της ειδικής συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επί τάπητος θα τεθούν οι εξωτερικές σχέσεις με αιχμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ), η Ουκρανία και οι σχέσεις Ε.Ε-Τουρκίας.
Μετά τις εξελίξεις και τις ιρανικές επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, όπως επισημαίνει με την επιστολή πρόσκλησης του ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να τις καταδικάσει αλλά και να στείλει μήνυμα ενότητας «προτρέποντας όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στον Λίβανο, αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει και να επαναλάβουμε την ισχυρή υποστήριξή μας σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή». Τονίζει ότι τα τελευταία γεγονότα «επιδείνωσαν μια ήδη εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην περιοχή».
Όσον αφορά στην Τουρκία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει ότι η «στρατηγική συζήτηση», «θα πλαισιωθεί από το στρατηγικό μας ενδιαφέρον για την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης θα πρέπει επίσης να συμβάλει στην προώθηση ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την προσέγγισή μας, το έργο μας σε αυτό το θέμα θα πρέπει να προωθηθεί με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο».
Σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, σημειώνει ότι ο Ενρίκο Λέττα αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεσή του στους ηγέτες. Ειδικότερα, ο Σαρλ Μισέλ επισημαίνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως όλες οι δυνατότητές της ενιαίας αγοράς, «να εξαλειφθεί κάθε κατακερματισμός» και να ακολουθηθούν οι συστάσεις που θα παρουσιάσει ο Ενρίκο Λέττα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι «μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας και μια νέα προοπτική έχουν καθυστερήσει πολύ. Αυτή η ισχυρή και επείγουσα απάντηση είναι υψίστης σημασίας για τη διασφάλιση της ευημερίας μας και της παγκόσμιας ηγεσίας μας. Ουσιαστικά, πρέπει να γεφυρώνουμε συλλογικά το χάσμα ανάπτυξης και καινοτομίας σε σχέση με τους παγκόσμιους ομολόγους μας και να προστατεύσουμε την οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική μας βάση».
Τέλος, αναφέρει ότι «όσον αφορά στην Ουκρανία, μετά τα εκτενή μας συμπεράσματα του Μαρτίου, θα ασχοληθούμε με τις επίμονες επιθέσεις της Ρωσίας σε Ουκρανούς αμάχους και κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα. Αυτά υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη εντατικοποίησης της παροχής στρατιωτικής μας βοήθειας, ιδίως των δυνατοτήτων αεράμυνας».