Συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ σήμερα στο Λονδίνο- Στην ατζέντα και η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα- Υπέρ της επιστροφής τους η βρετανική κοινή γνώμη

03 Δεκ 2024

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στις 10.45, ώρα  Ηνωμένου Βασιλείου, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer.

Ο κ. Μητσοτάκης  θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Βρετανό ομόλογο του, Σερ Κιρ Στάρμερ στην Ντάουνινγκ Στριτ, «σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για τη Δύση και εν μέσω κλιμάκωσης στο μέτωπο της Ουκρανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συνάντηση αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία αναβάθμισης των διμερών σχέσεων σεόλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων αναμένεται να δοθεί έμφαση στους τομείς της Ναυτιλίας, της έρευνας, της καινοτομίας και του Τουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη πιο σημαντική τουριστική αγορά για την Ελλάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρ Στάρμερ αναμένεται ότι θα συζητήσουν και το μείζον ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα διαρκές αίτημα το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Σημειώνεται πως το θέμα ετέθη και στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από το πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.

«Είναι ένα διαρκές αίτημα, που συνεχίζουμε να το προβάλουμε. Είναι μία διαδικασία με το Βρετανικό Μουσείο. Προφανώς θα είναι ένα από τα θέματα στη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του. Θα συνεχίσουμε να προβάλουμε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση. Είναι ένα διμερές θέμα με το Βρετανικό Μουσείο», σχολίασε και τόνισε ότι η κυβέρνηση δε θα υποχωρήσει στο πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά στο θέμα της κυριότητας.

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική κοινή γνώμη

Το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov στο Ηνωμένο Βασίλειο τάχθηκε υπερ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μόλις το 24% δήλωσε κατά, ενώ το 23% απάντησε πως δεν έχει άποψη. Συνολικά ρωτήθηκαν 4280 ενήλικες σε όλη την επικράτεια. Η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου.

Η ακριβής ερώτηση ήταν η εξής: «Το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα (γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα), ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν. Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;

Εν τω μεταξύ εκπρόσωπος του Βρετανικού μουσείου ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων απάντησε πως «οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα είναι συνεχείς και εποικοδομητικές. Πιστεύουμε ότι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό παγκοσμίως και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Ως γνωστόν, η Ελληνική με την Βρετανική πλευρά βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Οι Βρετανοί δεν δέχονται ότι μας ανήκουν και εμείς δεν δεχόμαστε να τα πάρουμε με μορφή δανείου.

Ως επικρατέστερη λύση φαίνεται να είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα με την μορφή Παρακαταθήκης. Δηλαδή οι Βρετανοί θα διατηρούν την κυριότητα, αλλά η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα χρήσης, χωρίς να χρειάζεται να αναγνωρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η Ελληνική πλευρά συζητάει το θέμα βασικά με το Βρετανικό Μουσείο που είναι και το καθ ύλην αρμόδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να το θέσει αύριο στον Βρετανό ομόλογό του στην συνάντηση που θα έχουν το πρωί στην Ντάουνιγκ Στριτ. Ο Σερ Κιρ Στάρμερ έχει πει εδώ και καιρό πως δεν προτίθεται να φέρει εμπόδια αν τελικά υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος με το Βρετανικό Μουσείο.