Η «Μεταρρύθμιση» δηλώνει ότι η πληροφορία που δημοσιεύτηκε στη στήλη «Το σύνθημα της ημέρας» της 25/2/22, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έστειλε «ευχαριστήρια επιστολή» στον Στέλιο Κούλογλου, είναι ανακριβής. Ζητάμε συγγνώμη από τον κ. Κούλογλου και δημοσιεύουμε στη συνέχεια το κείμενο που μας υπέδειξε να αναρτήσουμε στην εξώδικο διαμαρτυρία του (10/3/2022)
Ακολουθεί το κείμενο:
Την 25/2/2022, στην πρώτη σελίδα της «Μεταρρύθμισης», δημοσιεύσαμε το ακόλουθο δημοσίευμα, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, υπό τον τίτλο:
«Ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστεί τον Στέλιο Κούλογλου!»
«Στέλιο καρντάς,
Θέλω να σε ευχαριστήσω θερμά γιατί κατάλαβες ότι από τη στιγμή που η Ουκρανία είχε στρατό και όπλα στα σύνορά της ο Πούτιν ήταν αναγκασμένος να εισβάλλει.
Είμαι σίγουρος ότι κατανοείς επίσης, σε πόσο δύσκολες αποφάσεις με οδηγεί η παρουσία ελληνικού στρατού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Άφεριμ γιαβρούμ
Ταγίπ
ΤΟ «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
ΣΕ ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ «ΠΟΥΤΙΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
Το παραπάνω άρθρο μας, αναφερόταν εμμέσως σε ενυπόγραφα άρθρα του Σ. Κούλογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα T.V.X.S. για την ουκρανική κρίση, πριν την ρωσική εισβολή. Στα άρθρα αυτά ο κ. Κούλογλου συμμεριζόταν την άποψη που έχουν εκφράσει εγκυρότατοι διεθνείς αναλυτές από τον πρώην υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιγκερ και τον κορυφαίο ιστορικό και ερευνητή του ψυχρού πολέμου Τζωρτζ Κέναν μέχρι τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα πριν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Ότι δηλαδή αποτελούσε κορυφαίο στρατηγικό λάθος των ΗΠΑ η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και ότι η ουκρανική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Χαρακτηριστικά σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο στο Tvxs στις 21/2/2022, ο Jack F. Matlock, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Σοβιετική Ένωση την εποχή των κοσμοϊστορικών γεγονότων που οδήγησαν στη διάλυση της, έγραφε υπό τον τίτλο «Ήμουν κι εγώ εκεί- Η προέλευση της κρίσης στην Ουκρανία» (https://tvxs.gr/news/kosmos/imoyn-ekei-nato-kai-i-proeleysi-tis-krisis-stin-oykrania):
«ο Γκορμπατσόφ έλαβε τη διαβεβαίωση, αν και όχι σε επίσημη συνθήκη, ότι αν επιτρεπόταν στην ενιαία Γερμανία να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε καμία μετακίνηση της δικαιοδοσίας του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, «ούτε μια ίντσα» …
…Δεδομένου ότι το σημαντικότερο αίτημα του Πούτιν είναι η διαβεβαίωση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα πάρει άλλα μέλη, και συγκεκριμένα όχι την Ουκρανία ή τη Γεωργία, προφανώς δεν θα υπήρχε βάση για την παρούσα κρίση αν δεν είχε υπάρξει επέκταση της συμμαχίας μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ή αν η επέκταση είχε γίνει σε αρμονία με την οικοδόμηση μιας δομής ασφαλείας στην Ευρώπη που θα περιλάμβανε τη Ρωσία …
Η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν το πιο βαθύ στρατηγικό λάθος που έγινε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Το 1997, όταν τέθηκε το ζήτημα της προσθήκης περισσότερων μελών του ΝΑΤΟ, μου ζητήθηκε να καταθέσω ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Στις εισαγωγικές μου παρατηρήσεις, έκανα την ακόλουθη δήλωση: «Θεωρώ λανθασμένη τη σύσταση της κυβέρνησης για την ένταξη νέων μελών στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή. Εάν εγκριθεί από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μπορεί κάλλιστα να μείνει στην ιστορία ως το πιο βαθύ στρατηγικό ατόπημα που έγινε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου…»
Στα άρθρα του ο Στέλιος Κούλογλου είχε παραπέμψει στο παραπάνω άρθρο, ενώ στις δικές του αναλύσεις τόνιζε:
«Πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων και μαρτυριών, που παραθέτω παρακάτω, αποδεικνύουν ότι η σημερινή ουκρανική κρίση, με όλες τις συνέπειές της, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί: αν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν είχαν εξαπατήσεις τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και δεν είχαν απορρίψει τα ανοίγματα του Πούτιν, τα πρώτα χρόνια της προεδρίας του».
Είχε συνοψίσει τις θέσεις του ως εξής:
«Οι διεθνείς νόμοι και κανόνες πρέπει να διαφυλάσσονται σαν κόρη οφθαλμού. Δεν εφαρμόζονται κατά περίπτωση, ανάλογα με το αν συμφέρει την ισχυρότερη χώρα και πότε όχι. Το ξέρουμε από αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο μετά το 1974, όταν ο Αττίλας επενέβη δήθεν για να προστατέψει την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Οι τελευταίες κινήσεις του Ρώσου προέδρου παραβιάζουν επίσης τους διεθνείς κανόνες…»
Ολες αυτές ήταν βεβαίως αναλύσεις πριν την ρωσική εισβολή και σε καμία περίπτωση δεν τη δικαιολογούσαν, όπως δολίως υπαινισσόταν το δημοσίευμα μας. Σε συνέντευξη στο Ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», την επομένη της εισβολής, ο Στέλιος Κούλογλου τόνισε κατηγορηματικά:
«Μέχρι στιγμής, βλέπαμε έναν Πούτιν να αντιμετωπίζει τις διεθνείς εξελίξεις ως ψυχρός σκακιστής. Τώρα τον βλέπουμε να παίζει πυγμαχία. Το ψύχραιμο προφίλ έχει δώσει τη θέση του σε ένα παραλήρημα με ιστορικές ανακρίβειες και απειλές πυρηνικού πολέμου. Ιδίως σε μη δημοκρατικούς ηγέτες, είναι σύνηθες κάποια στιγμή να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Στις κινήσεις του Πούτιν διακρίνεται πλέον αυτή η ύβρις, η αλαζονεία», δήλωσε.
«Η ρωσική εισβολή είναι απαράδεκτη, παραβιάζει χονδροειδώς τη διεθνή νομιμότητα, είναι κοσμοϊστορικής σημασίας, γιατί αλλάζει τα δεδομένα. Υπήρχαν ξένες εισβολές τα τελευταία χρόνια, όπως στο Ιράκ το 2003, αλλά για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος».
Η συνέντευξη αυτή έτυχε αναπαραγωγής από το Tvxs, και από δεκάδες άλλα ενημερωτικά site καθώς και από την προσωπική σελίδα του ευρωβουλευτή. Επομένως κανένα σοβαρό site δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τις απόψεις του και πολύ περισσότερο ότι οι θέσεις του πριν την εισβολή την δικαιολογούσαν κατά οποιοδήποτε τρόπο.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τρεις ημέρες μετά την εισβολή, στο Βήμα της Κυριακής (27/2), με τον τίτλο «Η εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τον παγκόσμιο χάρτη» η ανάλυση της εφημερίδας ξεκινάει ως εξής, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει και ο κ. Κούλογλου στα άρθρα του:
«Πιστεύω ότι αυτή είναι η αρχή ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πιστεύω ότι οι Ρώσοι σταδιακά θα αντιδράσουν μάλλον δυσμενώς και αυτό θα επηρεάσει τις πολιτικές τους. Πιστεύω ότι πρόκειται για τραγικό λάθος. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για κάτι τέτοιο. Κανείς δεν απειλούσε κάποιον άλλο. Αυτή η διεύρυνση θα έκανε τους ιδρυτικούς πατέρες αυτής της χώρας (σ.σ. των ΗΠΑ) να γυρίζουν στους τάφους τους».
Η φράση αυτή ανήκει σε έναν άνθρωπο που δεν βρίσκεται πια εν ζωή αλλά σημάδεψε τη μεταπολιτική ιστορία όσο ελάχιστοι. Το όνομά του: Τζορτζ Κέναν. Ο κατά πολλούς κορυφαίος διπλωμάτης που ανέδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο άνθρωπος που είχε γράψει το περίφημο «Long Telegram» στις 22 Φεβρουαρίου 1946, εξηγώντας τον τρόπο διαχείρισης της Σοβιετικής Ενωσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θέτοντας τα θεμέλια της στρατηγικής της ανάσχεσης (containment), είχε πει τα παραπάνω λόγια το 1998 στον διάσημο αμερικανό δημοσιογράφο των “New York Times” Τόμας Φρίντμαν. Ηταν, τότε, 94 ετών και η αμερικανική Γερουσία είχε μόλις επικυρώσει την πρώτη από τις διευρύνσεις του ΝΑΤΟ προς ανατολάς (με την ένταξη Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας) η οποία επισημοποιήθηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1999, στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον».
Συνεπώς από την παράθεση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει χωρίς αμφιβολία ότι το δημοσίευμα μας αυτό μοιάζει να αδικούσε βαθύτατα και στρεφόταν κατά των θέσεων του Στέλιου Κούλογλου, καθώς οι θέσεις του έμοιασαν να διαστρεβλώνονται και να παραποιούνται σε υπερβολικό βαθμό – τέτοιο που ουδέν κοινό παρουσιάζουν με τις πραγματικές θέσεις του, δίνοντας επιπλέον και την εντέλει ψευδή εντύπωση στους αναγνώστες του δημοσιεύματος μας πως δήθεν υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που επ’ ουδενί συνέβαινε.
Ο Στέλιος Κούλογλου είναι ένας διακεκριμένος δημοσιογράφος και σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Ως διακεκριμένο μέλος και της Ευρωβουλής έχει υπερασπιστεί επανειλημμένως τα συμφέροντα της χώρας μας, καταδικάζοντας τις τουρκικές απειλές και την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών στη γειτονική χώρα, εις τρόπον ώστε δεν θα μπορούσε ποτέ να αναφερθεί οποιοσδήποτε αρνητικός του πατριωτισμού του υπαινιγμός -όπως αυτός που εξ υπονοείται στο δημοσίευμα μας- περί δήθεν ευχαριστιών από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου για οποιουδήποτε τύπου «υπαναχωρήσεις του» στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, τα οποία με σθεναρό τρόπο υπηρετεί επί μακρόν. Επιπλέον αυτών ο κ. Κούλογλου συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα και την ΕΕ καθώς και στην παγκόσμια προσπάθεια για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Είναι βαθύς γνώστης της ιστορίας της Σοβιετικής Ένωσης και των χωρών που τη διαδέχθηκαν. Ως συγγραφέας, στο βιβλίο του «Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια Σοβιετική Ένωση»(1992) είχε προβλέψει την κρίση στις σχέσεις και τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, γράφοντας ακριβώς τριάντα χρόνια πριν, τα εξής:
«Η Κριμαία είναι μία εύφορη περιοχή δυόμιση περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, Ρώσων στην πλειοψηφία τους, που αποτελεί παραδοσιακό ρωσικό θέρετρο και οι Ρώσοι έχουν πολεμήσει αιώνες πριν για να την κατακτήσουν. Με την Ουκρανία να στρέφεται προς τη Δύση οι Ρώσοι θέλουν να την πάρουν πίσω κάτι φυσικά το οποίο αρνούνται οι Ουκρανοί.
Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει καμιά αντικειμενική βάση, διεθνείς κανόνες, ιστορικά προηγούμενα η κάποια τελοσπάντων κοινώς αποδεκτή διαδικασία ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Οι Ρώσοι έχουν δίκιο που θέλουν την Κριμαία τους πίσω όπως επίσης και οι Ουκρανοί που έγινε δικιά τους και δεν τη δίνουν.
Η προσφυγή στην ιστορία δε λύνει κανένα πρόβλημα. «Αν εσείς, επειδή είχατε παλιά την Κριμαία πρέπει να την πάρετε τώρα πίσω», λένε οι Ουκρανοί, «τότε κι εμείς θα πρέπει να πάρουμε τη Μόσχα, επειδή είχε ιδρυθεί από τον πρίγκηπα του Κιέβου». Η πρόσφατη ιστορική πείρα (ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία) έχει δείξει ότι οι ιστορικοί καλούνται εις μάτην να διευθετήσουν συνοριακές διαφορές, λίγο πριν αναλάβουν να τις επιλύσουν οι στρατηγοί: δυστυχώς μόνο ο συσχετισμός δυνάμεων ή ο πόλεμος μπορεί να δώσει λύσεις από τη στιγμή που αρχίζουν να τίθενται παρόμοια προβλήματα …
…η έγκυρη εφημερίδα της Μόσχας Νιεζαμισίβαγια Γκαζέτα δημοσίευσε στην πρώτη σελίδα της ένα σκίτσο με τα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, τα οποία χωρίζει μία βόμβα».
Κατά συνέπεια το προαναφερόμενο άρθρο μας για τον κ. Στέλιο Κούλογλου δεν στηρίχτηκε στην δέουσα δημοσιογραφική δεοντολογία και δεν ανταποκρίνεται (κατά κανένα τρόπο) στις θέσεις που επί δεκαετίες ο ίδιος έχει υποστηρίξει και προβάλει είτε ως δημοσιογράφος, είτε ως ευρωβουλευτής και συνεπώς στην πραγματικότητα, με τον τρόπο μάλιστα που διατυπώθηκε το δημοσίευμα μας θα μπορούσε να προσβάλει την τιμή και την υπόληψη του αδίκως.
Επιπλέον εξαιρετικά ατυχής υπήρξε και η αναφορά στο δημοσίευμα μας του «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ», μιας σημαντικής εκπομπής που έχει χαρακτηριστεί, από το παρατηρητήριο των διεθνών μέσων ενημέρωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» σαν «το σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην Ελλάδα»!
Με το παρόν δημοσίευμα θέλουμε να επανορθώσουμε και να δηλώσουμε ότι δεν είχαμε στόχο να βλάψουμε την τιμή και την υπόληψη του, τιμούμε το έργο του και λυπούμαστε βαθύτατα αν το δημοσίευμα μας αυτό έδωσε λαβή και έναυσμα σε εις βάρος του συκοφαντίες, επιθέσεις και εξυπηρετήσεις πολιτικών σκοπιμοτήτων, που ακολούθησαν από διάφορους χώρους και πρόσωπα, αλλά και από μερίδα αναγνωστών του ηλεκτρονικού κόμβου μας. Τέλος λυπούμαστε που το δημοσίευμα μας αυτό φάνηκε να στηρίζει μια εις βάρος του εκστρατεία συκοφάντησης από πολιτικό χώρο, ότι δήθεν ο κ. Κούλογλου υποστηρίζει την εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που επ’ ουδενί συμβαίνει.