ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

03 Μαϊ 2012

Αποτελεί το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην Αμυγδαλέζα λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;

.


.

Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ΠΑΣΟΚ , Υπ. Προστασίας του Πολίτη, υποψήφιος στη Β΄Αθηνών

.

.

Με τη δημιουργία των κέντρων κλειστής φιλοξενίας αλλάζουμε δραστικά το «ελληνικό παράδειγμα» στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Και στέλνουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τα διεθνή δίκτυα διακίνησης παράνομων μεταναστών ότι η Ελλάδα παύει να είναι ξέφραγο αμπέλι. Με ρωτούν πολλοί; Μα μπορούν μερικά κέντρα φιλοξενίας να λύσουν το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων που κυκλοφορούν ελεύθεροι στη χώρα μας; Ναι μπορούν. Για τον απλούστατο λόγο ότι όλοι θα γνωρίζουν από εδώ και στο εξής ότι από τη στιγμή που εισέρχονται στη χώρα μας και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, η θέση τους θα είναι στους χώρους αυτούς και όχι σε δρόμους και πλατείες, μέχρι να αποφασίσουν τον εθελοντικό επαναπατρισμό τους. Από μόνη της, η νέα αυτή παράμετρος στη διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών αρκεί για να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε όσους έβλεπαν μέχρι σήμερα την Ελλάδα σαν μια χώρα εύκολης εισόδου και ακόμη πιο εύκολης ελεύθερης παραμονής και κυκλοφορίας. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόνο με την εξαγγελία της δημιουργίας αυτών των χώρων, πριν δηλαδή λειτουργήσει καν η Αμυγδαλέζα, οι αιτήσεις παράνομων μεταναστών για εθελοντικό επαναπατρισμό προς τις χώρες τους αυξήθηκαν κατά 500%.

.

Άρης Σπηλιωτόπουλος, ΝΔ, υποψήφιος στη Β΄Αθηνών

.

.

Η λαθρομετανάστευση αποτελεί μείζον εθνικό πρόβλημα. Τα κλειστά κέντρα φιλοξενίας λαθρομεταναστών, αποτελούν την συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να στείλει στους δουλεμπόρους και μετανάστες αποφασιστικό μήνυμα κοινωνικής και πολιτικής κινητοποίησης.

.

Έστω και αργά, έστω και προεκλογικά, το Ελληνικό κράτος βάζει τέλος στην παρατεταμένη περίοδο ανοχής, απραξίας και σύγχυσης στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Για να αντιδράσει αποτελεσματικά το κράτος στα κοινωνικά, οικονομικά και εγκληματολογικά ζητήματα, που προκύπτουν από την λαθρομετανάστευση, απαιτείται επιπλέον η άμεση ολοκλήρωση του φράκτη στον Έβρο, η επίτευξη διακρατικής συμφωνίας με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών, ο εκσυγχρονισμός και η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και η ψήφιση νέου νόμου για την οπλοφορία και οπλοχρησία των αστυνομικών.

.

Μυρσίνη Λιοναράκη, ΔΗΜΑΡ, Υποψήφια στη Β΄Αθηνών

.

.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα θέλει συνολική πολιτική απάντηση και όχι αποσπασματικές (και προεκλογικού  χαρακτήρα) κινήσεις όπως αυτή της Αμυγδαλέζας. Η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, που θα πληρούν όλους τους όρους (διατροφής, υγιεινής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης) για ανθρώπινη διαβίωση προφανώς και είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου που πρέπει να εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος. Δεν αποτελούν όμως απάντηση στο πρόβλημα. Άμεσα πρέπει να αξιοποιηθούν τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της μετανάστευσης προκειμένου να ενισχυθούν οι μηχανισμοί της χώρας. Τίποτα όμως δεν θα προχωρήσει χωρίς αλλαγή της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, χωρίς απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου (σπάζοντας επιτέλους το αρνητικό ρεκόρ που κατέχουμε πανευρωπαϊκά) και χωρίς διακρατικές συμφωνίες για την επαναπροώθηση των μεταναστών.