Στους χώρους εργασίας ενισχύουμε την κουλτούρα υγείας και ασφάλειας

Αλέξης Καραγεωργίου 28 Απρ 2020

 Σημαδιακή η 28 Απριλίου 2020
Η 28η Απριλίου κάθε χρόνου από το 2001 και μετά, έχει  καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία» 
Υπεύθυνη για τον συντονισμό της εκδήλωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 28 Απριλίου είναι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). 
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι πλήττονται από την παγκόσμια πανδημία COVID 19 και από την πολλαπλή συστημική κρίση που έχει προκληθεί, ωστόσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτός είναι ο λόγος που επιλέχθηκε  το σύνθημα «Σταματήστε την πανδημία στην εργασία» για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Εργαζομένων  για το 2020, που εορτάζεται επίσης στις 28 Απριλίου, με σκοπό τη στήριξη όλων των εργαζομένων αλλά και στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν ανάπηροι, τραυματίστηκαν ή επλήγησαν με άλλο τρόπο από την εργασία τους. Αρκεί εδώ να αναφερθεί ότι κάθε 3,5 λεπτά σημειώνεται ένας θάνατος στην ΕΕ λόγω ατυχημάτων ή ασθένειας που σχετίζεται με τις συνθήκες του εργασιακού περιβάλλοντος.

Αποκλιμάκωση με νέα μονάδα χρόνου
Η οικονομία πρέπει να ξαναρχίσει να κινείται, αλλά δεν μπορεί η «φάση 2» και ο Μάιος που φαίνεται να είναι  ο μήνας της αποκλιμάκωσης του lock down και της άρσης των περιορισμών να είναι ένας «χαζοχαρούμενος μήνας» όπου ο κορωνοϊός θα κάνει πάρτι και θα αφεθεί να  μεταδίδεται με R0 μεγαλύτερο του 0,6-0.9. όπως φαίνεται ότι θα επιφέρουν ξανά οι πρώτες συμπεριφορές χοροπηδηχτής απελευθέρωσης πολιτών στις παραλίες, πλατείες και αγορές  μετά  από την ασφυξία της  παραμονής στον «ιαματικό εγκλεισμό» που επέβαλαν τα υψηλά νούμερα των κρουσμάτων κλπ. Γίνεται ήδη αντιληπτό ότι δύσκολα ο Έλληνας θα συνέχιζε πέραν της 4 Μαΐου να μένει σπίτι και  να «παλουκώνεται» στον καναπέ ακούγοντας  μονοψήφια κρούσματα στην κοινότητα.

Επιτυχία στην Α Φάση
Υπό το καθεστώς της κορωνοϊοκρατίας υποβληθήκαμε ως χώρα  και περάσαμε με επιτυχία και με ευχάριστη έκπληξη  τα τεστ της κυβερνητικής επάρκειας και ηγεσίας, συλλογικής νοημοσύνης, ευθύνης, κατανόησης  και αυτοπεριορισμού, και κατορθώσαμε να κερδίσουμε χρόνο, να αυτοπροστατευθούμε  και να προστατέψουμε καθώς και να  αναβαθμίσουμε το ΕΣΥ με θυσίες , ευεργετισμό και λίγους σχετικά με άλλες χώρες θανάτους.  Ο κορωνοϊός δεν μας έχει νικήσει. αλλά σχεδόν όλα τα μέτωπα μ? αυτόν τον εξαιρετικά ύπουλο και επικίνδυνο αόρατο ιό είναι ακόμη ανοικτά (τεστ, φάρμακο, βαθμός ανοσίας, μετάλλαξη. εμβόλιο). Η επαγρύπνηση όλων μας είναι κατά την γνώμη μου περισσότερο από αναγκαία.

Ενίσχυση της κουλτούρας υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας
 Για όσο κρατούν οι αβεβαιότητες  θα πρέπει να ζήσουμε μαζί του(ακόμη και να ζούμε και να εργαζόμαστε για ένα διάστημα με μάσκες) μειώνοντας με τις καθημερινές πράξεις και πρακτικές μας   το φορτίο διακινδύνευσης μας σε όλα τα επίπεδα και «η αποκλιμάκωση θα πρέπει να γίνει σε στάδια, έτσι ώστε να μπορούμε να μετράμε σε κάθε στάδιο τις επιπτώσεις του προηγούμενου».
Γι? αυτό, η πρώτη επιτακτική ανάγκη υπαγορευμένη από την φιλοσοφία της δεύτερης φάσης  είναι να μειωθεί προς το μηδέν ο κίνδυνος μετάδοσης της λοίμωξης στους χώρους εργασίας. Κάτι τέτοιο μπορεί επ΄ ευκαιρία και της παγκόσμιας ημέρας να ενδυναμωθεί και με τις εξής ενέργειες και δράσεις:
1.Αναβάθμιση στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης του μεριδίου της προβολής  των κατευθυντήριων οδηγιών (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19) και του σκοπού τους για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό περιπτώσεων λοίμωξης από το νέο κο­ρωνοϊό-2019 SARS-CoV-2 σε εργασιακούς χώρους εν γένει.και ειδικά ανάλογα με τα ανοίγματα
2.Αξιοποίηση με διάδοση της τεχνογνωσίας και των καλών πρακτικών προστασίας και πρόληψης των εργαζομένων από τον κίνδυνο λοίμωξης που έχει αποκτηθεί στις επιχειρήσεις που έμειναν ανοικτές κατά την διάρκεια της καραντίνας και ειδικότερα της πολύτιμης εμπειρίας των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους στα νοσοκομεία, τις κλινικές κ.λ.π    
3.Συνέχιση, με αφορμή το ρίσκου του COVID -19, της προαγωγής  με σειρά προβεβλημένων τριμερών τηλεδιασκέψεων της  έννοιας της  εθνικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας που  είναι εκείνη «κατά την οποία το δικαίωμα σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον είναι σεβαστό σε όλα τα επίπεδα, όπου η κυβέρνηση, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στη διασφάλιση ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, μέσω ενός συστήματος καθορισμένων δικαιωμάτων,ευθυνών και καθηκόντων και όπου η υψηλότερη προτεραιότητα δίνεται στην αρχή πρόληψης».
4.Παρουσίαση των μέχρι τώρα στατιστικών δεδομένων και πινάκων τρωτότητας που αφορούν στην ανάλυση στοιχείων που αφορούν κλάδους , ειδικότητς κλπ. εργαζομένων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
5.Παραδειγματισμός και  προσπάθεια προσαρμογής  από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις  και   στα παρακάτω χαρακτηριστικά οργανισμών  που διαθέτουν μια αποτελεσματική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας: Η αυστηρή τήρηση των υποχρεώσεων που θέτει το Νομοθετικό και Θεσμικό Πλαίσιο. Η δέσμευση του Management με τη στάση του και τις πράξεις για τα ζητήματα της Υ&ΑΕ Η συστηματική και στρατηγική προσέγγιση στον προγραμματισμό της πρόληψης ώστε οι δραστηριότητές της και οι μέθοδοι εργασίας και παραγωγής να εξασφαλίζουν τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας και της Υ&ΑΕ Η Ενσωμάτωση της πρόληψης στο σύνολο των δραστηριοτήτων του οργανισμού και σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας. Η ενίσχυση του κύρους της διαβούλευσης και της συμμετοχής των εργαζομένων: Η ένταξη και εφαρμογή στο πρόγραμμα της γραπτής εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου