Στο προσφυγικό πάμε λάθος

Δημήτρης Χριστόπουλος 22 Νοε 2019

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες επιχειρησιακού σχεδίου για το προσφυγικό – από την ενοχλητική («μιλάω γλυκά» που λένε εσχάτως) γλώσσα του σώματος των αρμοδίων ως το περιεχόμενό τους καθεαυτό – είναι δυστυχώς μαρτυρία απόγνωσης, άγνοιας και αυταρχικής ιδεοληψίας.
Θα αρκεστώ σε δύο σημεία και, ως συνήθως, για λόγους οικονομίας δεν θα εγείρω έντονες αντιρρήσεις που αφορούν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που ήταν ήδη βάναυσα διαλυμένη και πριν. Να κλείσει δέκα φορές η Μόρια αλλά να μην γίνουν δέκα Μόριες στη θέση της…

  1.  Σε μια χώρα στης οποίας τα σωφρονιστικά καταστήματα χωράνε 5.000 ανθρώπους αλλά βρίσκονται στοιβαγμένοι σε αυτά 11.000, ανακοινώνεται ότι ως το τέλος του έτους θα έχουμε 15.000 ανθρώπους σε τρία κλειστά κέντρα στα νησιά. Δεν ξέρω αν μπορούν να αντιληφθούν οι κυβερνώντες τι σημαίνει κράτηση πέντε χιλιάδων ανθρώπων μαζί για την δημόσια τάξη και την ασφάλεια πού τόσο υποτίθεται πως αναζητάμε… Συζητάμε για ατομική βόμβα!
  2.  Συνάμα, 20.000 άνθρωποι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον αναγνωρίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουν από τη χώρα. Έχω απόλυτη επίγνωση της δυσκολίας του θέματος αλλά δυστυχώς εδώ είναι όλο το concept λάθος και πηγάζει από το ζουρλομανδύα της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας που καθιστά την Ελλάδα από γενναιόδωρο τροχονόμο σε ταπεινό αποθηκάριο της ΕΕ.

(Ανάρτηση στο fb)

22/11 1η συνάντηση Colloquium 2019-20: «Το προσφυγικό ζήτημα σήμερα»

  • Posted on: 18 November 2019

1η συνάντηση του Colloquium του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (σε συνεργασία με το ΠΜΣ «Πολιτική Θεωρία»)

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019, ώρα 6:00-9:00 μμ,

Κτίριο Ν.Ο.Π.Ε., αίθουσα 319 (3ος όροφος)

Τίτλος: «Το προσφυγικό ζήτημα σήμερα»

Κεντρική ομιλία:
Δημήτρης Γ. Χριστόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Θέμα: «Προσφυγικό: μεταξύ επίγνωσης και κινδυνολογίας»
Σύνοψη: Από τις αρχές του 21ου αιώνα όταν εντείνονται οι μεικτές ροές από την Ασία και την Αφρική, η Ελλάδα είναι σημείο εισόδου στην ΕΕ. Θυμόμαστε στοιβαγμένους ανθρώπους να κρέμονται σε φορτηγά στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον. Το καλοκαίρι του ‘15 δηλαδή είχε προηγούμενα. Η Ελλάδα ως τις αρχές του 2016 λειτουργούσε ως τράνζιτ. Από τη στιγμή που σφράγισε ο βαλκανικός διάδρομος ο γενναιόδωρος τροχονόμος των ροών γίνεται ταπεινός αποθηκάριος. Πλέον η χώρα καλείται να διαχειριστεί μια νέα κατάσταση που έχει μια δυναμική που ξεπερνά κατά πολύ τις βουλές της. Ποια είναι τα προβλήματα; Βοηθά η πρόσφατη νομοθεσία να τα αντιμετωπίσουμε; “Λύνεται” τελικά το προσφυγικό; Προς τα πού πηγαίνουμε; Με αυτα τα ερωτήματα θα καταπιαστεί η εισήγηση..

Πρώτη παρέμβαση:
Αθηνά Σίμογλου, δικηγόρος, ειδική νομική συνεργάτης του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του  ΟΗΕ στην Ελλάδα
Θέμα: Ο νόμος 4636/2019 για την προστασία των προσφύγων.
Σύνοψη: Αντικείμενο της εισήγησης αποτελεί η ευσύνοπτη παρουσίαση των βασικών διατάξεων του νόμου 4636/2019 καθώς και των αλλαγών που αυτός επιφέρει στο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία αιτούντων διεθνή προστασία και ιδίως η εκτιμώμενη επιρροή των αλλαγών αυτών στη διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.

Δεύτερη παρέμβαση:
Ανδρέας Βασιλείου, Ιστορικός και Πολιτικός Επιστήμονας, μέλος Δ.Σ. της Ε.Ε.Δ.Α.
Θέμα: Το newspeak του προσφυγικού- μορφές ξενοφοβικού λόγου.
Σύνοψη: Σε μια περίοδο όξυνσης των μετακινήσεων πληθυσμών, με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα να καταλαμβάνει όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην πολιτική παλαίστρα των χωρών διέλευσης και υποδοχής,  εντείνεται και η διαμάχη για τους όρους με τους οποίους θα γίνει η σχετική συζήτηση στη δημόσια σφαίρα. Αντικείμενο της εισήγησης είναι η αποτύπωση πρόσφατων τάσεων και αλλαγών στο πεδίο του λόγου που εκφέρεται από θεσμούς και μέσα ενημέρωσης.

Συμμετοχή-παρέμβαση του Ενιαίου Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων και Διδακτορισσών του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Συντονισμός: Καθ. Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Από τις 5:30 μ.μ. στον χώρο θα υπαρχει καφές- μπουφές