Στο όνομα της κοινής μας πορείας

Δημήτρης Λουκάς 27 Ιουν 2013

Η συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κυβέρνηση, έγινε με πρόθεση την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και την αποτροπή της εξόδου της χώρας από το ευρώ. Αν και διαφώνησα με τη συμμετοχή, ανήκω και σε όλους αυτούς που τη σεβάστηκαν και έπραξαν τα μέγιστα, προκειμένου το κόμμα να επιτύχει στην προσπάθειά του.

Μέσα από το ρεύμα ιδεών με την ονομασία «Αριστερό Δίκτυο», καταθέσαμε τις απόψεις μας σε κείμενο πολιτικών θέσεων, προκειμένου να συμβάλουμε στην άμιλλα ιδεών και την επεξεργασία προγραμματικών θέσεων. Σε αυτή τη διαδικασία, ποτέ δεν ξεχάσαμε ότι τα κόμματα είναι εν τέλει μηχανισμοί πράξης και ότι οφείλουμε να μην υπερβαίνουμε τα όρια της χρυσής τομής μεταξύ του δικαιώματος στην προσωπική άποψη και του σεβασμού των συλλογικών προτάσεων.

Θέλω να πιστεύω ότι ως ρεύμα ιδεών, βοηθήσαμε τη Δημοκρατική Αριστερά, διότι με σαφήνεια διευκρινίσαμε σε όλους τους τόνους, ακόμα και με το κείμενο των πολιτικών θέσεών μας, ότι στο κέντρο του προβληματισμού μας είναι η Δημοκρατική Αριστερά και η ενίσχυση της ενότητάς της. Ειδικά στο ζήτημα της ενότητας, πιστεύω ότι το Αριστερό Δίκτυο συνέβαλλε σημαντικά στη σαφή διαφοροποίηση από στελέχη και κυρίως από παράγοντες, οι οποίοι ευεργετήθηκαν τα μέγιστα, που αποχώρησαν και έκτοτε μόνη τους έγνοια ήταν να μας πλαγιοκοπούν.

H συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, απέτρεψε πολλές υπερβολές. Προσπαθήσαμε να αποσαφηνίσουμε τη σχέση των ιδεών της Αριστεράς, με το πρόβλημα της καθημερινής διαχείρισης μιας επώδυνης πολιτικής πραγματικότητας. Κάναμε λάθη, αλλά μας έμεινε μια πλούσια πολιτική εμπειρία ως παρακαταθήκη για το άμεσο και απώτερο μέλλον. Και πιστεύω ότι, παρά τα λάθη μας, κρατήσαμε αλώβητο το αξιακό φορτίο της ανανεωτικής αριστεράς.

Αν η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση είχε ως πρόθεση την αποτροπή της άτακτης χρεωκοπίας, η έξοδος από αυτήν έχει στον πυρήνα της την προάσπιση της δημοκρατίας και των δυνάμεων της εργασίας, δηλαδή αυτών που δημιουργούν, σκέπτονται και επιχειρούν.

Σε μια κατάσταση εθνικής κρίσης, το σημείο σύγκλισης δεν μπορεί να είναι ο ακροδεξιός εθνικισμός και ο νεοφιλελευθερισμός. Για εμάς, οι μεταρρυθμίσεις έχουν την έννοια της μετατόπισης των πολιτικών και κοινωνικών ισορροπιών προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας. Για τους νεοφιλελεύθερους, οι μεταρρυθμίσεις έχουν την έννοια των αναδιαρθρώσεων προς όφελος των γνωστών και ισχυρών συμφερόντων του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος.

Η έξοδος από την κρίση και η ανάπτυξη, είναι υπόθεση δεκαετίας. Στο βαθμό που η χώρα μας βρίσκεται σε συνθήκες περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, η ανάγκη για μια νέα εθνική συνεννόηση παραμένει επίκαιρη. Και δεν μπορεί παρά να έχει ως αντικείμενο την επαναθεμελίωση ενός κοινωνικού κράτους δικαίου, το οποίο θα διαμορφώνει πολιτικές:

• Γι’ αυτούς που πάνε γρήγορα και βρίσκονται σε άμιλλα με το παγκόσμιο γίγνεσθαι διαμέσου του καινοτόμου πνεύματος και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

• Απέναντι σ’ αυτούς που προσπαθούν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, διαμέσου του μετασχηματισμού των χώρων των προνομίων σε πεδία ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων των πολλών.

• Γι’ αυτούς που μένουν πίσω, διαμέσου της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και πρόνοιας.

Η Δημοκρατική Αριστερά μόλις ξεκίνησε τον μακρύ πολιτικό δρόμο της. Συνέβαλλε σημαντικά στη σταθερότητα της χώρας μας, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή και έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στην προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση και στην πορεία για τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας. Και στην πορεία αυτή φιλοδοξούμε να συναντηθούμε με τους πολίτες και τις συλλογικότητες του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας και τους ανένταχτους αριστερούς. Συνάντηση στην οποία δεν έχει θέση το πολιτικό προσωπικό που επιμερίζεται σοβαρές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της χώρας.

Και για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους φίλους του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μπλοκ: Να κυβερνήσουμε θέλουμε, όχι να είμαστε οι διακοσμητικές γλάστρες των εκάστοτε κυβερνώντων…